volilni-kongres, Matjaž Han
Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Psihoterapevt svetuje: Kako preboleti izgubo moža?

7. 3. 2017; 08.00
Avtor: L. P.
ženska, žalost, žalovanje, jok

Jokanje je zdravo. foto: profimedia

Izguba partnerja je ena izmed najbolj stresnih situacij v življenju. Kako jo preboleti in kako zaživeti naprej? Kako se znova zaljubiti?

Prejeli smo vprašanje bralke, ki nas prosi za nasvet, kako naj ponovno zaživi:

Spoštovani, pred šestimi leti sem v prometni nesreči izgubila moža. Vsi mi govorijo, da je čas, da živim dalje, da si najdem novo ljubezen. A ni tako enostavno. Imam prijatelja, zelo sem mu všeč, a težava je, da v njem iščem pokojnega moža. Kaj naj storim? Kako naj zaživim?

Psihoanalitični psihoterapevt Miha Štrukelj odgovarja:

Izguba bližnje osebe je ena izmed najbolj stresnih življenjskih dogodkov in normalno je, da se na tak dogodek tudi odzovemo. Odreagiramo lahko čustveno, telesno, miselno, vedenjsko ali v medosebnih odnosih. Žalovanje je tako proces, ki je ustrezen odziv na izgubo in lahko traja tudi dlje časa.

Kolikor vas slišim, ste pod pritiskom okolice, da si najdete novo ljubezen, ampak vi čutite drugače. Morda še ni čas za to. Vsak posameznik se drugače odziva pri procesu žalovanja, ki je tako zelo unikaten. Kot pravite, ni tako enostavno kot drugi mislijo.

Kaj čutite, ko pomislite na pokojnega moža? Kako se počutite na splošno? Se s kom pogovarjate o tem? Kaj rabite vi zase? Pomembno je, da si vzamete prostor in čas za pogovor o pokojnem možu ter vašem doživljanju. Strokovnjaki pravijo, da je lažje odžalovati tistim, ki lahko svojo stisko delijo z drugimi in se lahko povežejo vsaj z eno osebo. Če tako čutite, imate možnost in ste na to pripravljeni, vam toplo priporočam tudi psihoterapevtsko obravnavo. Še posebej v primeru, če vas spremljajo depresivna ali tesnobna razpoloženja.

Verjamem, da boste kljub težkim preizkušnjam našli svojo pot. Srečno!

O psihoterapevtu boste več našli tukaj.

Če imate tudi vi vprašanje za psihoterapevta, če potrebujete nasvet, nam ga napišite na elektronski naslov: njena@svet24.si in prejeli boste odgovor!

prejšnji članek
Majo Prašnikar močno zaznamovala izkušnja iz preteklosti
Svet slavnih
Majo Prašnikar močno zaznamovala izkušnja iz preteklosti
naslednji članek
Slovenec, ki se je družil z Elizabeth Taylor
Svet slavnih
Slovenec, ki se je družil z Elizabeth Taylor