sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Proti depresiji in za boljši spanec

29. 10. 2016; 09.00
Avtor: Metka McCully Žigon/Zarja
žajbelj

foto: Profimedia

Žajbelj je eno mojih najljubših zelišč. Uporabljam ga skorajda vsak dan, na najrazličnejše načine in za najrazličnejše namene.

Pogosto ga uporabljam v kulinariki, z njegovim eteričnim oljem si rada odišavim domač dezodorant ali pa si z njegovim listom podrgnem zobe in tako osvežim in razkužim usta. V loncu pred hišo mi raste žajbljev grm, ki se je v nekaj letih prav bohotno razrastel in zadostuje za vse naše potrebe. Hvaležna in lepa rastlina je. Potrebuje sončno lego, tako kot večina mediteranskih rastlin. V najhujši suši ga kdaj zalijem, spomladi pa obrežem.

Zdravilo 

Zdravilno moč žajblja poznam že od majhnega. Mama je vedno, ko nas je bolelo grlo ali ko smo kašljali, kuhala žajbelj v mleku in dodala med. Nato smo to vroče pili po požirkih. Meni je to »zdravilo« vedno ugajalo in mi tudi pomagalo. Všeč mi je bila žajbljeva prav posebna aroma, pa tudi blagodejni učinki takega zdravljenja so se hitro pokazali. Nič čudnega, saj je žajbelj že iz davnine znan po svojih zdravilnih lastnostih, sodobne znanstvene raziskave pa starim modrostim le pritrjujejo.


Žajbelj je močan antioksidant in deluje protivnetno. Vsebuje kar približno 2,5 odstotka eteričnih olj, ki morijo viruse, bakterije in plesni, zato je dobro razkužilo. Novejše študije poročajo o njegovi učinkovitosti pri demenci in alzheimerjevi bolezni.

V zdravilne namene uporabljano žajbljeve liste, saj ti vsebujejo največ koristnih učinkovin, poleg eteričnih olj še smole in čreslovino.

Žajbelj deluje tudi protidepresivno in olajša spanje. Najpogosteje pripravimo žajbljev čaj, ki ga uporabljamo za blaženje in zdravljenje najrazličnejših težav.

Žajbljev čaj

Sestavine:
1 žlička posušenih žajbljevih listov
1 skodelica vode
Čaj pripravimo ga tako, da ga pustimo vreti tri minute, da tujon izhlapi. Uporabimo ga ob najrazličnejših težavah: z njim lajšamo prebavo po obilnem in mastnem obroku, krepimo živce in krvni obtok. Zelo učinkovito je grgranje žajbljevega čaja, ko imamo vneto in boleče grlo. Pomaga tudi pri prehladu in blaži kašelj.

Žajbljev čaj zavira čezmerno potenje in presenetljivo spodbuja potenje pri tistih, ki se premalo potijo. Koristen je v meni kot zaviralec potnih oblivov, ker vsebuje tudi nekaj estrogenov.
Žajbelj pozdravi najrazličnejša vnetja v telesu. Koristi pri vnetjih želodca, črevesja in sečil, pomaga pri sladkorni bolezni in protinu.

Žajbljev čaj ni za doječe matere, ker zaustavlja nastajanje mleka. Zato pa je priporočljiv, ko želimo odstaviti otroka, da zmanjša laktacijo in tako prepreči mastitis in druge težave.

Ponekod je priljubljen žajbljev liker. Sama uživanje žajblja na ta način odsvetujem, saj liker vsebuje precej škodljivega tujona (podobno kot pelin), ki se izluži v alkohol.

prejšnji članek
Igralec Ene žlahtne štorije bi šel tudi "kelnarit"
Svet slavnih
Igralec Ene žlahtne štorije bi šel tudi "kelnarit"
naslednji članek
Adele: Moja maternica se je začela oglašati
Svet slavnih
Adele: Moja maternica se je začela oglašati
#nasazenazenska
nasazenazenska