Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znaki, da resnično ljubite svoje telo

28. 6. 2016; 07.30
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
ženska
Ljubiti samega sebe in biti zadovoljen v svojem telesu je dandanes že oguljena fraza.

Zdi se, da smo vse to že usvojili. Da smo se v vsem tem času že naučili, kaj pomeni ljubiti svoje telo. Pa res vemo?

Če vas kdo vpraša, ali ljubite svoje telo, boste po vsej verjetnosti rekli, da ga. Kaj pa naj drugega rečete v času, ko se zdi, da je vse usmerjeno k temu, da vzljubimo vsak svojo posebnost? Biti nezadovoljen s svojim telesom je na neki točki v življenju sprejemljivo, sodobna filozofija pa vendarle pričakuje, da se ga do določene starosti vendarle naučimo ljubiti. In navadno se nam zdi, da ga. Zdravstvena ozaveščenost je danes na vrhuncu, zdravo življenje je 'in' in vse to počnemo zase, za svoje telo, ker se imamo radi. A iskreno, ravno zaradi popularizacije je danes težko verjeti, da res ljubimo svoja telesa. Pogosto je to le priročen odgovor. Da resnično ljubimo svoje telo, ne pomeni, da živimo in z njim delamo po receptih. Znaki, da imamo svoje telo radi, so veliko bolj preprosti.

Svojemu telesu znate prisluhniti

Stara modrost je, da naše telo samo najbolje ve, kaj in koliko potrebuje. Spoštovati to njegovo sposobnost je znak, da ga resnično ljubite. Poslušati svoje telo pomeni prisluhniti temu, kar potrebuje. Zlasti je pomembno pri prehranjevanju. Ko resnično prisluhnete potrebam lastnega telesa, znate veliko bolje izbirati živila, hkrati pa znate tudi pojesti ravno toliko, kot vaše telo res potrebuje. Postavljanje omejitev telesu, ki kliče po čem, je zgolj medvedja usluga, ki sčasoma vodi v prenajedanje. Če je torej vaše telo lačno, ga nahranite, če je sito, ga prenehajte hraniti. Če vam sporoča, da mu česa primanjkuje, njegova opozorila upoštevajte. Prvi znaki težav, bolezni in nezdravega življenjskega sloga so pogosto precej očitno opazni že na koži, laseh in nohtih. Če le dovolj dobro poznamo svoje telo in mu znamo prisluhniti.

Niste pri miru

Pasivnost je bolezen sodobnega časa. Zlasti sedeče delo. Bolj kot kadar koli prej smo ljudje obsojeni na to, da moramo večino svojega dne presedeti. In še takrat, ko nam tega ni treba, to storimo prostovoljno. Če resnično ljubite svoje telo, se zavedate, da je pomembno, da je ves čas v pogonu, da ves čas deluje. Pa to nikakor ne pomeni, da ga morate vsake toliko malce sprehoditi. To pomeni, da iz ljubezni do njega preprosto vstanete in se sprehodite, greste v trgovino peš, v peto nadstropje po stopnicah, z otroki v park ali prijateljici pomagat prekopat vrt. Ker veste, da sta moč in življenjska doba vašega telesa odvisni od tega, kako utečeno teče, ne morete dovoliti, da bi se po nepotrebnem zasedeli in mu povzročali dodatno škodo. In kakršno koli gibanje vam ne predstavlja napora in obveznosti.

Ne pretiravate

Zmernost je ključ do uspeha, pravijo. In res je tako. Zlasti kadar gre za telesno aktivnost. Ker skrbite za svoje telo, se zavedate, da je redno gibanje zanj izrednega pomena. Zato redno telovadite. A ker ga ljubite, poznate njegove meje in ga ne ženete prek njih. Čezmerni telesni napori zavoljo idealnih teles se lahko hitro obrnejo proti nam. Dejstvo je, da ekstremnih naporov naše telo na redni bazi ne zmore, kar po najbolj svetlem scenariju pomeni, da se nam bo, potem ko bomo z ekstremnim pretiravanjem prenehali, vse vrnilo. V bolj črnih različicah pa lahko za svoje telesne napore plačamo z zdravjem. Navsezadnje se tudi med telesno vadbo sproščajo stresni hormoni. Bolj ko je ta ekstremna, več teh hormonov se sproža. Za stres pa vemo, da je naš največji sovražnik.

Ne skrivate se za oblačili

Tako ali drugače. Ljubezen do svojega telesa predvideva zgoraj omenjeno zmernost tudi pri izbiri oblačil, kar v veliki meri pomeni, da za vsako priložnost izberete ustrezno oblačilo, ne da bi vas telo pri tem kakor koli omejevalo. Grobo rečeno, to pomeni, da se oblečete zapeljivo, če to predvidevajo okoliščine, in se pri tem ne uničujete z vprašanji, kako bo to videti na vašem telesu, in obratno, da za športne dejavnosti oblečete športna oblačila, četudi morda velja nenapisano pravilo, da so pajkice rezervirane samo za nekatere postave. Vaše telo je vedno napravljeno funkciji primerno in pri tem ne omejuje samega sebe.

Niste obremenjeni z idealnimi merami

Vsi začnemo svojo shujševalno pot z enakim ciljem – da bi dosegli idealne mere. Če nekje na sredi poti obstanemo (četudi še nismo dosegli tako imenovanih idealnih mer) in se povsem zadovoljni s svojim zdravjem in telesom odločimo, da bomo pri tej konfekcijski številki tudi ostali, je to dokaz, da resnično ljubimo svoje telo. Sprejeti ga takšnega, kot je, četudi ni idealno, je največji izkaz ljubezni. Biti zadovoljen s samim seboj in se počutiti dobro v svoji koži tudi pri konfekcijskih številkah 40 ali več je pravi blagoslov in dokaz samospoštovanja in ljubezni.

Vaša garderoba ne obsega samo številke S

Morda ste bili sami kdaj na tem ali pa poznate koga, ki kupuje zgolj in samo tista oblačila, pri katerih se lahko stlači v številko S. Samo zato, ker ima S kot 'small' v naši kulturi večji statusni pomen. A vsi vemo, da naša telesa niso vedno S in da konfekcijska številka ne določa naše vrednosti in lepote našega telesa. So dnevi, ko moramo nositi večja oblačila, so tudi dnevi, ko si tega preprosto želimo. Če svoje telo ljubimo, mu dovolimo, da je lepo v čemer koli. Če pa je lepo in ljubljeno samo v konfekcijski številki S, je takšna tudi naša ljubezen do njega – S kot mala.

Ne tehtate se

Ker (spet) številke ne določajo vrednosti vašega telesa. In ker veste tisto, kar so zdaj potrdile tudi že mnoge raziskave – številka na tehtnici je precej nezanesljiv podatek. Vaša teža dnevno niha v razponu kar precej kilogramov, prav tako je mesečno odvisna od vašega menstrualnega cikla. Prav tako teža že dolgo več ni zanesljiv vir ocenjevanja napredka hujšanja. Veliko bolje to pokažejo vaša oblačila. Predvsem pa je, kot so pokazale nedavne raziskave, tehtnica eden vaših največjih sovražnikov. Ljudje, ki se redno tehtajo, so namreč precej nezadovoljni sami s seboj in imajo precej slabšo samopodobo in manj samozavesti. Če imate resnično radi svoje telo, doma nimate tehtnice.

Prilagodite svetlobo

Ne samo da je tema nujna za dober spanec, prilagajanje svetlobe ima tudi sicer pomemben učinek na naše telo. Ravno zaradi tega, ker pomembno vpliva na cirkadialni ritem našega telesa. Za dober spanec torej ni nujno samo ponoči zatemniti spalnice, ampak je treba za primerno svetlobo skrbeti skozi ves dan. Zlasti v večernih in nočnih urah je pomembno, da si prilagodimo ustrezno svetlobo. Po šesti uri zvečer je tako najbolj primerno, da zatemnimo svetlobo, da bolj spominja na svetlobo sončnega zahoda. Napaka je, da takrat na veliko prižigamo vse luči v hiši. Prav tako ni priporočljivo ponoči, ko se zbudimo, prižigati luči. Če se le da, ponoči vse opravimo v temi oziroma pri zelo medli svetlobi. Le tako ne bomo zmedli cirkadialnega ritma svojega telesa. Nasprotno pa je zjutraj dobro povsem razsvetliti naš prostor in tako naše telo povsem zbuditi. Hormoni, ki uravnavajo spanje, so namreč pogojeni s cirkadialnim ritmom. Če ustvarimo svetlobne razmere, ki ta ritem podpirajo, bomo tudi lažje in boljše spali.

prejšnji članek
To je naredil zaradi sina!
Svet slavnih
To je naredil zaradi sina!
naslednji članek
Spodrsljaj lepe Rite navdušil moške
Svet slavnih
Spodrsljaj lepe Rite navdušil moške
#obraziavenija
obraziavenija