Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če so mišice ohlapne 'tam spodaj' ...

28. 6. 2016; 06.30
Avtor: Petra Arula/Bodi zdrava
pas
Okrepite mišice medeničnega dna!

Kako zelo so pomembne, se zavemo šele takrat, ko gre kaj narobe. In če so mišice ohlapne 'tam spodaj', gre lahko marsikaj narobe.

Trenutno potekajo raziskave, ki merijo učinkovitost absorpcije mineralov v kosteh v povezavi z aktivnostjo mišic medeničnega dna. Izkazalo se je, da imajo osebe, ki imajo simptome inkontinence, po navadi tudi težave z osteoporozo.

Mišice medeničnega dna so eden temeljev našega zdravja, saj držijo notranje organe pred gravitacijo. So kot nekakšen trampolin. Če ta 'trampolin' izgubi svojo funkcijo, pride do pojava inkontinence, splošnega nezadovoljstva in številnih drugih težav, ki so s tem povezane – tudi sram in izogibanje ljudem (v poletnih mesecih, ko je vroče, urin tudi na vložku še hitreje odda svoj neprijeten vonj).

INKONTINENCA

O svoji bolezni z imenom inkontinenca namreč ne spregovori več kot 70 odstotkov bolnikov, in ne, za njo ne trpijo le starostniki, temveč kar 20–30 odstotkov žensk po porodu, v srednjem starostnem obdobju (50 let) pa je inkontinentnih že 30–40 odstotkov ljudi. Velike številke, ki govorijo o očitnem – uhajanje je tegoba, za katero morda trpi tudi naša sodelavka, a nikoli ne bo priznala, tako kot mi, če imamo težave in če se ne bomo znebili tabujev. In naredili več zase – krepili svoje mišice in poleg vadbe za čvrsto telo nekaj naredili tudi za svoje močne mišice medeničnega dna.

Ohlapnost in njeni vzroki

Najpogostejši vzroki za ohlapnost mišic medeničnega dna so:
- prirojena slabost vezivnega tkiva,
- težko delo,
- nosečnosti (ni le porod tisti, ki bi povzročal vse bolj ohlapno mišičje, temveč je že sama nosečnost – teža ploda, ki pritiska na mišice medeničnega dna – zadostni dejavnik za ohlapno mišičje medeničnega dna, zato porod s carskim rezom teh težav ne prepreči),
- urgentna urinska inkontinenca, katere vzrok je motnja v prenosu živčnih impulzov iz možganov do mišice mehurja – detruzorja.

KAKOVOSTNO SPOLNO ŽIVLJENJE

Pa vendarle uhajanje urina pri oslabljenih mišicah medeničnega dna (pri zelo oslabljenih tudi blata) ni edina tegoba. Sonja Ukmar, dr. med., spec. druž. med., opozarja, da oslabljene mišice medeničnega dna lahko oslabijo tudi naše spolno življenje, saj ob njihovi oslabitvi težje doživljamo vse dražljaje, ki si jih želimo čutiti ob spolnem odnosu, orgazmi so ob oslabljenih mišicah šibkejši ali do njih pride težje, če se zraven bojimo še, da nam bo ušlo, pa si radosti med rjuhami sploh ne predstavljamo več.

MATERNICA IN MEHUR NA SVOJEM MESTU

Krepke mišice medeničnega dna delujejo tudi proti povešeni maternici in povešenem mehurju. Morda je še vaša babica včasih z rokami potiskala 'vse' nazaj, z besedami, da ne bi česa izgubila, in je vaša mama v strahu, da bi se ji dogajalo enako, v času menopavze raje dala odstraniti svojo maternico … Vam tega ni treba! Da okrepite mišice medeničnega dna, da bo vaša maternica stala na svojem mestu, da vam ne bo uhajalo in da boste tudi v starosti lahko živeli dostojno, zdravo, samozavestno življenje, boste naredili največ, če boste svoje mišice okrepili in nato le še vzdrževali, da bodo ostale močne.

STISKANJE MIŠIC DELA ČUDEŽE

Tako kot pri zdravju na vseh področjih velja, da je preventiva boljša od kurative, zato zdravniki priporočajo, da mišice krepite s Keglovimi vajami, dokler ni nobenih težav (in vsekakor med nosečnostjo ter po porodu), če uide kakšna kapljica, pa je treba poseči po močnejših terapijah. »Že ena kapljica je znak za alarm,« opozarja Sonja Ukmar, dr. med., ki priporoča krepitev mišic z neinvazivnimi metodami, ki ne zahtevajo nobenih posegov in ne povzročajo brazgotin, obenem pa vaše tkivo krepijo.
Izvajajte Keglove vaje, če želite ali potrebujete vaje z več in močnejšimi stiskanji mišic, ki jih ne zmorete več sami, pa vam je na voljo TPM – transpelvična elektromagnetna stimulacija mišic medeničnega dna, ki bo okrepila mišice medeničnega dna in obenem organe 'postavila' na pravo mesto. Izvaja se v udobnih sedežih, pri čemer natančno odmerjeni impulzni valovi s posamezniku prilagojenimi časovnimi razmiki dosežejo ritmično krčenje in sprostitev mišic medeničnega dna. To je zelo učinkovit trening za skupino mišic, ki jo sicer težko odkrijemo in jo namensko krepimo, zato terapija pomaga bolniku tudi pri tem, da se nauči, kako uporabljati določene mišice, s čimer lahko izboljša delovanje in koordinacijo mišic medeničnega dna in poveča njihovo moč.

Krepke vaginalne mišice

Pomembne so za:

- normalno spolno življenje,


- da se ne povesi maternica,
- da se ne povesi mehur,
- da ne pride do uhajanja urina in blata.

Pomembne so prav vse mišice!

Vsi vemo, kako dobro se počutimo, ko imamo kondicijo, ko je naše telo v formi. A če so krepke le mišice, ki 'poganjajo' naše telo, lahko tudi telovadba postane napor, ki ga ne maramo več. Le kdo si želi, da mu med skokom ali tekom uide? »Oslabljene mišice medeničnega dna ne nudijo dovolj podpore in nadzora, kar lahko pripelje do težav z nadzorovanim odvajanjem urina ali blata. Tovrstne težave se pojavljajo predvsem pri telesnih naporih, kot so poskakovanje, dviganje in spuščanje bremen, skoki in tek,« opozarja športni pedagog Jan Kovačič, licencirani vaditelj TRX, certificirani maser in ambasador pripomočkov SKLZ, ki poudarja: »Z vajami lahko uspešno okrepimo mišice medeničnega dna, ki so ene ključnih mišičnih skupin za stabilizacijo trupa, poleg trebušnih in hrbtnih mišic. Stabilizacija trupa pa je osnova za vsako nadaljnjo uspešno gibanje.«

prejšnji članek
Spodrsljaj lepe Rite navdušil moške
Svet slavnih
Spodrsljaj lepe Rite navdušil moške
naslednji članek
Zavrnili 14 milijonov za dva nastopa
Svet slavnih
Zavrnili 14 milijonov za dva nastopa