franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako pozdraviti srce?

26. 8. 2016; 10.30
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
Kako pozdraviti srce?
Dam ti svoje srce, nosim te v svojem srcu, zlomil si mi srce. Nobenega drugega organa v telesu ne povezujemo tako pogosto z bolečino, smrtjo in ljubeznijo kot srce. In nobenega drugega nam ne zlomijo čustva.

Sindrom zlomljenega srca

Znanstveniki so ugotovili, da naporni in obremenjujoči psihični in čustveni dogodki lahko vplivajo na srčno mišico. V Hannovru so leta 2013 proučevali sindrom zlomljenega srca. Imelo ga je 2,5 odstotka pacientov, ki so prišli v bolnišnico z infarktom, pokazalo pa se je, da gre za posledice žalovanja po partnerjevi smrti, ločitve ali obremenitev na delovnem mestu in finančne težave. Pri tem sindromu se zaradi stresa in adrenalina deli srca namreč povečajo, topovzroči podobne simptome kot pri srčnem napadu: bolečine v prsih, oteženo dihanje, neredni srčni ritem. Strokovno povedano gre za s stresom spodbujeno kardiomiopatijo. Razlika med srčnim napadom in zlomljenim srcem pa je, da pri slednjem ni fizičnih dejavnikov, kot je na primer zamašena arterija.

V prvi fazi sta kljub temu obe bolezni enako nevarni – a pri sindromu zlomljenega srca deluje srčna mišica čez čas spet normalno, pri infarktu pa nastanejo trajne poškodbe, ki lahko negativno vplivajo na črpanje krvi.

Sindrom večkrat prizadene ženske, a na srečo gre za prehodno, ozdravljivo motnjo, ki običajno izzveni v enem tednu.

Zlomljeno srce lahko povzroči tako močne odzive, da se vam zdi, kot da je življenje izgubilo ves pomen. Nič drugega več nas ne veseli. Nekateri čutijo tudi fizično bolečino v prsnem košu in trebuhu ter jih muči nespečnost. Pravijo, da čas zaceli vse rane, toda to še ne pomeni, da morate med tem trpeti. Pomagajte si preboleti z našimi nasveti.

Prebijte se skozi bolečino, ne izogibajte se ji

Najtežje vam je samo mirovati in čakati, da mine, a prav to morate storiti. Odžalovati morate, da greste lahko naprej. Če greste skozi močno bolečino, boste slej ko prej izšli kot feniks, močnejši kot sploh kdaj prej.

Čas zase

Vzemite si čas zase. Dolgo ste nenehno mislili samo na osebo svojega poželenja, zdaj pa je čas, da obrnete kompas nazaj v svojo smer. Naj vas padec ne ustavi, poberite se in si postavite nove cilje.

- Vzemite si konec tedna za svoje najljubše dejavnosti – tecite, kuhajte, obdajte se s prijatelji.


- Pišite dnevnik razpoloženja, s čimer boste doživeli katarzo.
- Ne boje se žalosti, to je samo postaja na poti okrevanja.
- Odstranite spomine.
- Pospravite slike, pisma, vse, kar vas spominja na tega človeka. Če pišete dnevnik, ga zamenjajte z novim – naj bo to nov začetek za vas.
- Ni treba, da karkoli uničite in zavržete, razen če je ločitev dokončna.
- Odklopite osebo z vseh svojih družbenih in družabnih omrežij.

Zdravo jejte in se gibajte 

Fizična vadba poveča raven serotonina v možganih in deluje kot naravni antidepresiv, ki izboljša razpoloženje.

Ne hodite na iste kraje kot oseba 

- To bo morda težko, ker sta vajini življenji prepleteni, toda vsaj poskusite se obdati z drugimi ljudmi.
- Če sta sodelavca, se osebi izogibajte in ne jemljite skupnih projektov.
- Ne ustvarjajte okoliščin, ko se lahko srečata. Ne hodite v iste telovadnice, trgovine in podobno
- Ne kažite čustev, če se srečata. Pozdravite in odzdravite – to je vse.

Ostanite optimistični

Ne ostajajte v preteklosti, ampak pojdite naprej. Smejte se, glejte komedije in berite zabavne knjige.

Odpustite

Ko boste pripravljeni, odpustite nekdanjemu partnerju, to je pomemben del prebolevanja in celjenja srca. Če želite iti naprej, je nujno, da osebi oprostite, sicer se boste nenehno spraševali, zakaj vas je prizadela. Kako odpustiti? Sprejmite, da vsi delamo napake. Poskusite razumeti, zakaj se je nekaj zgodilo, postavite se v njeno kožo. Ni nujno, da človeku poveste, da mu odpuščate, lahko pa, če želite ostati v prijateljskem odnosu.

Začnite videvati druge ljudi

Ko boste pripravljeni, začnite hoditi na zmenke. Po dveh, treh mesecih so ljudje običajno pripravljeni na ta korak.

Dve leti traja, da popolnoma obvladamo novo službo, da se navadimo na nov kraj in da v celoti zacelimo srce, zato ne pričakujte, da ga boste po triletni zvezi pozdravili čez noč.

Okrepite svoje srce

Vsi si jemljemo reči k srcu. Srce pa lahko okrepimo, če smo pazljivi na to, kako živimo. Predvsem skrbimo zanj s primerno prehrano, gibanjem ter izogibanjem nikotinu in stresu. Kardiologi pa priporočajo tudi zdravilno moč klasične glasbe, s katero si lahko pomagamo pri težavah s srcem in krvnim obtokom, strahovi in depresiji. Prav tako krepi imunski sistem. Tudi pop pesmi lahko okrepijo srčni ritem in nas spodbudijo, da sledimo svojemu srcu in preženemo bolečino iz njega – a tudi omogočijo, da spet sprejmemo koga v svoje srce.

prejšnji članek
Znana slovenska voditeljica uživa z dojenčkom
Svet slavnih
Znana slovenska voditeljica uživa z dojenčkom
naslednji članek
Zvezdniški pevki psihiater pomaga, da ostane normalna
Svet slavnih
Zvezdniški pevki psihiater pomaga, da ostane normalna