volilni-kongres, Matjaž Han
Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore SD

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Osnovni vzrok vaginizma je psihične narave

20. 12. 2023; 03.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
vaginalno vnetje

Gre za krč mišic medeničnega dna. foto: Dreamstime

Ste že kdaj slišali za vaginizem? To ni obsedenost s seksom ali kaj podobnega, kot bi morda kdo najprej pomislil ob tej besedi. Pravzaprav nasprotno.

Gre za krč mišic medeničnega dna, zaradi česar je spolni odnos boleč oziroma nemogoč. In to nehoten krč, ki se torej lahko pojavi ob spolnem odnosu ali celo ob uporabi tampona. Osnovni vzrok je psihične narave, zato se mora par o težavi resno pogovoriti in morda celo obiskati psihoterapevta.

Mišični krč na vhodu v nožnico (vaginizem) se sproži ob poskusu spolnega občevanja in prepreči spolnemu udu, da prodre v nožnico. Nožnica se zapre, stisne skupaj in nikakor noče popustiti. Večinoma je, kot rečeno, duševnega izvora in se pojavi zaradi različnih vrst strahov, povezanih s seksom. Lahko gre za strah pred samim spolnim odnosom, ki je lahko posledica kakšne neprijetne ali celo travmatične izkušnje iz mladosti – morda spolnega nadlegovanja v družini, posilstva ali recimo zelo nasilnega in sebičnega partnerja. Vaginizem naj bi imelo do šest odstotkov žensk. Bolečina med spolnim odnosom pa je še precej pogostejša. A kljub temu ne gre vse metati v isti koš. Ginekolog je prvi in predvsem pravi naslov, da postavi diagnozo vaginizem. Kajti ko izključi vse fiziološke vzroke za nezmožnost spolnega odnosa, je potrebna nadaljnja psihoterapevtska obravnava.



Boleč spolni odnos oziroma disparevnijo ločimo na povrhnjo in globoko.

* POVRHNJA DISPAREVNIJA se čuti kot boleča občutljivost predela ob vstopu v nožnico na že zelo rahel dotik in je kljub temu povezana z vaginizmom

* GLOBOKO DISPAREVNIJO ženska čuti med samim odnosom globlje v nožnici oziroma v mali medenici; ta je običajno povezana z različnimi fiziološkimi procesi v rodilih. Na strokovni strani Intimate medicine najdete pojasnilo, da je nesproščenost vaginalnih mišic navadno posledica nesproščenosti ženske. Penetracija je tako lahko otežena, četudi je vagina dovolj navlažena. Pri prvem spolnem odnosu lahko zoženje vagine in bolečino povzroči neraztegnjena deviška kožica, resnejša težava pa je bolezensko stanje, imenovano vaginizem oziroma disparevnija, pri katerem ženska med vaginalno penetracijo doživlja močne, nehotene in nenadzorovane vaginalne mišične krče, ki onemogočajo penetracijo penisa, prsta ali celo tampona. Povzročijo jo lahko travma zaradi poroda ali operacije, endometrioza, kronična okužba urinarnega trakta ali psihološki vzroki, kot so napetost, stres ali spolno nadlegovanje v preteklosti. Gre torej za zelo resno zadevo.

Strah pred prvim odnosom


Strah pred spolnostjo lahko torej pusti trajne posledice. Do mišičnega krča pride velikokrat tudi pri devicah, ki jih čaka izguba nedolžnosti. To bi bilo predvsem koristno branje za fante, da bi si za dekle vzeli precej več časa, ne le tistih nekaj minut. Nekatera dekleta se močno bojijo prvega vdora penisa v vagino in so prepričana, da bodo od bolečine umrla. Mnogo deklet se boji zanositve, zato se jim prav tako lahko pripeti vaginizem. Četudi partner uporabi kondom, je stvar enaka, saj gre za paranoičen strah, ki ovira normalno spolnost. Pri taki ženski tudi jemanje tabletk proti zanositvi ne pomaga kaj dosti, saj ima težave predvsem v glavi in se ne zaveda, da gre za povsem nepotreben strah. Enako velja za tiste, ki jih mučijo občutki krivde, morda zato, ker varajo partnerja ali ker imajo občutek, da s seksom grešijo. Pri njih se lahko vaginizem zgodi tudi pri naslednjem seksu, ki je posledica zadnjega seksa, ki je bil v njihovi glavi pač sporen. Veliko vzrokov torej, ki so psihičnega izvora. Večinoma je nujen posvet z zdravnikom ali strokovnjakom, ki ženski pojasni pomen vagine za spolno združitev in jo prepriča, da so njeni strahovi povsem odveč. Vaginizem je torej zelo podoben impotenci, še posebno tisti, ki nastane zaradi psihičnega vzroka. Tudi tam je potreben pogovor in predvsem partnerjevo razumevanje.

Preostali vzroki bolečin med spolnostjo

Vaginalna vnetja
Simptomov nekaterih vaginalnih okužb, kot so na primer herpes, genitalne bradavice, humani papiloma virus, klamidija, glivice, okužba urinarnega trakta ali trihomonoza, morda sploh ne opazimo, med spolnim odnosom pa jih lahko okrepi dolgotrajno drgnjenje penisa ob stene vagine, kar občutimo kot pekoč občutek zbadanja.

Vaginalna razdraženost
Številni izdelki vsebujejo snovi, ki lahko razdražijo občutljivo kožo okrog vagine in povzročijo bolečino med spolnim odnosom. Med njimi so tudi kontracepcijske pene ali kreme, vaginalni dezodoranti, odišavljeni tamponi, intimna mila in pralni detergenti, vaginalna razdraženost pa je lahko tudi posledica alergijske reakcije na kondom, diafragmo ali erotične pripomočke slabše kakovosti.

Suhost vagine
Pogost vzrok bolečin med seksom je premalo vlažna nožnica. Preglavice te vrste so lahko posledica psiholoških vzrokov (nesproščenost oziroma strah pred spolno izkušnjo, depresija, stres), nezadostnega vzburjenja (prehiter poskus vaginalne penetracije, ko še ni bilo dovolj stimulacije, ki bi povzročila naravno vlaženje vagine, prekratka predigra, pomanjkanje spolnega poželenja), uporabe kondoma (nekatere ženske potrebujejo dodatno vlaženje z lubrikanti ali slino), porušenega hormonskega ravnotežja, alkohola ali mamil.

Medenične bolečine

Nekatere ženske lahko ob globoki in močni penetraciji doživljajo bolečine v predelu medenice. Te so lahko posledica raztrganin v vezeh, ki podpirajo maternico (povzročijo jih lahko težave pri rojevanju, neprimerno izveden splav, prejšnji nasilni spolni odnosi ali posilstvo), vnetja materničnega vratu, materničnega telesa ali jajcevodov, medenične bolečine pa so lahko tudi simptom resnejših zdravstvenih težav, ki vključujejo endometriozo, ciste na jajčnikih ali raka na rodilih.



Bolečine v klitorisu
Ščegetavček je najobčutljivejši del ženskih genitalij. Čeprav je draženje ščegetavčka za večino žensk nadvse prijetno, lahko pri nekaterih ženskah že rahel pritisk ali nežno božanje povzroči nevzdržno bolečino. A pozor, bolečine v ščegetavčku so lahko tudi posledica nezadostne higiene, vzrok pa so vaginalni izločki. Ti se kopičijo pod klitorisovo kožico in povzročajo okužbe, ki povzročajo bolečino.

Vulvodinija
Gre za bolezensko stanje kroničnih bolečin zunanjega spolovila (sramne ustnice, ustje vagine in klitoris), ki se kaže kot bolečina, srbenje, zbadanje ali pekoč občutek v vagini ali vulvi. Vzrok ni jasen, nekatere ženske s to težavo pa imajo zgodovino spolnih zlorab, ponavljajočih se vaginalnih okužb, alergij ali poškodb živcev na tem predelu.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Boleča resnica: Ljudje se do vas vedejo tako, kot jim dovolite
Zdravje
Boleča resnica: Ljudje se do vas vedejo tako, kot jim dovolite
naslednji članek
Kako se pričnejo moški po 30. letu spreminjati?
Zdravje
Kako se pričnejo moški po 30. letu spreminjati?
#nasazenazenska
nasazenazenska