stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se pričnejo moški po 30. letu spreminjati?

20. 12. 2023; 02.00
Avtor: MK
moški

Moški foto: Shutterstock

Moški sicer niso toliko na udaru zaradi prvih gubic, vendar se tudi oni starajo. Andropavza je proces, za katerega je značilno postopno upadanje hormonov in življenjske moči.

Spolno poželenje začne pri več kot 80 odstotkih moških v klimakteriju oziroma andropavzi, ki jo večina moških občuti okoli 55. leta, vztrajno pojemati. Ne upade samo pogostost spolnih odnosov, ampak tudi frekvenca seksualnih misli in fantazij. To moškega duševno potre, vrstijo se partnerska nesoglasja, čemur se neredko pridružijo še motnje spanja. Včasih partnerica sklepa, da je v ozadju zmanjšanega poželenja skok čez plot, in zapleti se množijo. Težave nastopijo tudi z erekcijo, včasih se v stanju vzburjenosti zmanjša spolni ud. Kako se bo moški s tem spoprijel, je v marsičem odvisno od njegove partnerice.

Zunanji dejavniki

Na andropavzo vas lahko opozorijo tudi zunanji simptomi; ne prezrite jih in ne pripisujte jih osebnim življenjskim okoliščinam – prehudemu stresu, pomanjkanju spanja, letom ... Mnogim moškim se razredčijo lasje, koža pa postane suha.

Tudi pri moškem v andropavzi lahko nastopi osteoporoza. foto: Dreamstime

Zmanjšanje gostote kosti

Tudi pri moškem nastopi osteoporoza. Ta nadloga, ki je do zdaj veljala za žensko bolezen, zdaj muči že 13 odstotkov moških in se bo v naslednjih desetletjih izrazito povečala. Kostno gostoto izboljšujejo predvsem tek, hitra hoja, vaje za trebušne mišice, dvigovanje uteži, tenis in badminton, stiskanje teniške žogice v pesti in preskakovanje vrvi. Uživajte posnete mlečne izdelke in ne pretiravajte pri mesu, gaziranih pijačah in kavi. Mineralno-vitaminska kombinacija za zdrave kosti naj bo sestavljena iz 500 miligramov kalcijevega citrata z 250 miligrami magnezija, vitaminsko-mineralne tablete, ki vsebuje bor in 15 miligramov cinka, žlice lanenega olja in grama vitamina C.

Hormoni so dejavniki staranja

Spolni hormoni igrajo odločilno vlogo pri staranju moškega okostja. Ne le moški hormoni, ampak tudi estrogeni preprečujejo razgradnjo kosti, osteoporozo. Če pa moškemu primanjkuje moških (androgenih) hormonov, se redi. Androgeni razgrajujejo maščobo. Čim več androgenov ima moški, tem manj maščobnega tkiva se mu nabira v telesu.

prejšnji članek
Osnovni vzrok vaginizma je psihične narave
Zdravje
Osnovni vzrok vaginizma je psihične narave
naslednji članek
Recept za dišeč pomarančni liker
Kulinarika
Recept za dišeč pomarančni liker