stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z luštrkom izboljšajte prebavo in obogatite jedi

29. 4. 2023; 03.00
Avtor: M.K.
luštrek

foto: Profimedia

Ne pozabimo na še eno okusno in dišečo začimbnico, ki so jo cenili že stari Grki. O njeni zdravilnosti je pisal že Plinij, danes pa o njej najdemo mnogo zapisanega predvsem v kuharskih knjigah.

Luštrek zagotovo spada med tiste začimbnice, ki ne smejo manjkati na nobenem vrtu, poleg timijana, drobnjaka, žajblja in nekaterih drugih aromatičnih ter zdravilnih rastlin, ki nam bogatijo hrano in blažijo številne bolezni. Danes je luštrek nepogrešljiv predvsem v bistrih juhah, pri pripravi solat in omak, zdravilci pa ga priporočajo predvsem pri ledvičnih boleznih, in kot so dokazali, tudi čisti pljuča. Več pa v nadaljevanju.

luštrek.jpg foto: Dreamstime

Močno aromatična trajnica

Luštrek je trajno zelišče z močno in kratko razraslo koreniko ter številnimi koreninami. Spomladi iz nje poženejo votla stebla in nato krajša stebla z listi, ki se oblikujejo v grmiček. Na visokih votlih steblih, ki lahko dosežejo tudi dva metra višine, se navadno razvijejo cvetovi. Listi spodaj so veliki in na dolgih pecljih, medtem ko je steblo pokončno in okroglo ter proti vrhu vse bolj razraslo. Spodnji listi so pernato deljeni, medtem ko so zgornji navadno nerazdeljeni. Ob koncu junija, ko zacveti, ga prepoznamo po majhnih zelenorumenkastih cvetovih, ki so združeni v kobulasta socvetja. Nedvomno pa že na daleč opozori nase z aromatičnim vonjem, precej ostrega okusa.

luštrekova juha.jpg foto: Dreamstime

Nabiranje

Vse od začetka pomladi, ko požene, lahko nabiramo mlade listke, ki jih uporabljamo vse do pozne jeseni. Če luštreka ne poznate, od začetka z njim previdno in v manjših količinah, saj že en list močno spremeni okus in aromo jedi. Pozno jeseni ali zgodaj spomladi izkopljemo koreniko, jo dobro operemo in nato drobno narežemo ter posušimo. Hranimo jo v dobro zaprtih steklenih kozarcih, v suhem in temnem prostoru. Nabirate lahko tudi plodove, ki so podobni kumini, in jih prav tako sušene uporabljate za pripravo jedi in čajev, a so ti mnogo manj aromatični.

Uporaba v zdravilstvu

V zdravilstvu se uporabljajo predvsem korenina in plodovi. Znani so po hlapnem olju, katerega glavna sestavina je butilftalid, ki je zaslužen za prepoznaven vonj luštreka. Vsebuje še saharozo, škrob, smolo, grenčine, čreslovino, vitamine in še bi lahko naštevali. Pretežno se uporablja kot naravni diuretik, karminativ (preprečuje napenjanje) in stomahik (spodbuja izločanje želodčnega soka in peristaltiko želodca), moč pa pripisujejo predvsem eteričnemu olju, ki spodbuja še izločanje vode iz telesa in pretok krvi v prebavilih. Pomaga blažiti težave z ledvičnimi kamni, žene na vodo in zmanjšuje zatekanje nog. Eterično olje in čaj pomagata pri pljučnih in prehladnih obolenjih, saj pomagata redčiti sluz in lajšata izkašljevanje. Luštrekovo seme je znano po pomirjevalnih učinkih, zato čaj priporočajo vsem, ki so živčno izčrpani, sicer pa tudi ob težavah s čezmernim potenjem.

prejšnji članek
Bolečine v križu zaradi sedenja? To je vaja, ki deluje hitreje od tablete!
Zdravje
Bolečine v križu zaradi sedenja? To je vaja, ki deluje hitreje od tablete!
naslednji članek
Datlji delujejo dlje kot kofein!
Zdravje
Datlji delujejo dlje kot kofein!