stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jajčne cvetače v Jadranskem morju: 'Prijateljico je opekla!'

14. 8. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
jajcna cvetaca

Če boste na meduzo pogledali z vrha, vas bo njena oblika spomnila na ocvrto jajce. foto: Bralka 24 sata

Blizu Šibenika so opazili morske cvetače. Gre za mediteransko meduzo, ki vas bo po obliki spomnila na ocvrto jajce. Človeku je povsem nenevarna, biologi pravijo, da ob dotiku klobučar ne ožge.

Skupina dopustnikov, ki je s čolnom plula po zalivu Grebaštica, poroča o srečanju z morsko cvetačo (Cotylorhiza tuberculata). ''Sredi morja smo srečali jajce na oko! Bili sta dve, večje nismo posneli. Prijateljico je malo opekla. Z njo nismo grdo ravnali, nepoškodovano smo spustili nazaj v morje,'' je za 24sata pojasnila bralka.

Spoznajte nenavadno meduzo

Meduze Cotylorhiza tuberculata so ene izmed najpogostejših klobučnjakov v Jadranskem morju. Morska pot jih lahko privede vse do obale, kjer nemalokrat prestrašijo plavalce, zlasti, ker plavajo tik pod morsko gladino. Če boste na meduzo pogledali z vrha, vas bo njena oblika spomnila na ocvrto jajce - tako so jo tudi poimenovali Angleži: 'fried egg jellyfish'. V Sloveniji smo ji nadeli ime morska cvetača, kar ni iz trte izvito, saj spominja na videz cvetače, v kolikor se vanjo zazremo iz morskega dna.

Je morska cvetača nevarna?

Ta vrsta Sredozemske meduze nemalokrat najde pot tudi v naše morje, a ne gre vedno za gosto posejano površino, običajno lahko zasledite le nekaj primerkov. Čeprav bi težko rekli, da je med sproščenim plavanjem srečanje z morsko cvetačo prijetno, pa naj vas le vodi misel, da vam omenjeni klobučar ni nevaren. Biologi pravijo, da morska cvetača ob dotiku ne ožge, a glede na izkušnjo bralke, nemara vseeno ne bo odveč, če se boste srečanju raje  izognili.

Pa če vas vendarle opeče meduza? Veste, kako ravnati? Izjemno pomembno je, da se odzovete takole!

prejšnji članek
Resnica o deklici, ki že 11 let buri internetne duhove
Svet slavnih
Resnica o deklici, ki že 11 let buri internetne duhove
naslednji članek
Ashton Kutcher in Mila Kunis žurala s Slovenci
Svet slavnih
Ashton Kutcher in Mila Kunis žurala s Slovenci