stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko večino dneva presedite?

17. 1. 2017; 09.00
Avtor: K.M.
sedenje

Tudi med sedenjem lahko vadite. foto: Profimedia

Vse več ljudi večino časa preživi v sedečem položaju. Preverite, kaj se takrat z vami dogaja.

Vse več služb je povezanih s celodnevnim sedenjem, ki je le redko prekinjeno s kakršnokoli aktivnostjo. Poleg tega, da v službi sedite minimalno osem ur na dan, pa se samo sedenje pojavi tudi v prostem času, predvsem če nekatere službene naloge opravljate tudi od doma. Seveda pa moramo k vsemu skupaj prišteti še gledanje televizije, obroke, počivanje, opravljanje drugih zadolžitev v tem položaju ... Samo sedenje niti ne predstavlja prevelikega problema, le-ta nastane, ko to postane pasivna aktivnost, saj je samo sedenje najlažje opravilo, ki ga lahko izvajate. Vse skupaj pa lahko vodi v resne zdravstvene težave.

Vaše mišice vas bodo ves čas bolele

Največja težava nastane, ko sedite na napačen način - torej na način, s katerim škodite mišicam, oziroma jih držite v nenaravni pozi. Ko stojite, morajo vaša ušesa, ramena, boki, kolena in gležnji tvoriti ravno linijo, hrbtenica pa mora biti v naravni pozi. Ko pa sedite, morajo biti usklajena, torej v liniji, ušesa, ramena in boki, kolena in gležnji pa so seveda v drugi liniji, a naj bodo med seboj zopet usklajena.

Imate 2,5-krat več možnosti za prekomerno težo

Ko sedite je vaša naravna presnova kalorij počasnejša kot pri katerikoli drugi aktivnosti. Vaše možnosti za debelost, oziroma prekomerno težo, se že po šestih urah sedenja povečajo za kar 2,5- krat. Hkrati pa naj bi bilo samo sedenje za vaše telo celo bolj nevarno kot sama debelost.

Več možnosti za težke in dolgotrajne bolezni

Poleg bolečin v mišicah, zakrnelosti in debelosti, lahko s samim sedenjem povečate tudi možnosti za to, da zbolite za kakšno izmed naravnih in dolgotrajnih bolezni. Sem so vštete predvsem različne oblike rakovih obolenj, sladkorna bolezen tipa 2 in različne kardiološke bolezni.

foto: Profimedia

Kaj lahko naredite?

Naša telesa niso bila namenjena prekomernemu sedenju, zato le-to močno vpliva na vse telesne in zdravstvene dejavnosti. Če je za vaše sedenje kriva služba, proti temu ne morete vplivati, a lahko vseeno poskrbite, da bo le-to sedenje kar se da zdravo. Večkrat popravite svojo držo in poskrbite, da bo telo v čim bolj primernem položaju. Hkrati tudi na delovnem mestu vstanite in se večkrat vsaj malo sprehodite. Tako boste razbremenili telo in svoje misli. 

Po drugi strani pa lahko veliko naredite tudi v času, ki ga ne preživite na delovnem mestu. Namesto gledanja televizije in predvsem stvari, ki vas ne zanimajo, se odpravite vsaj na nekoliko daljši sprehod, priporočljivo pa je, da se vsaj dva do trikrat tedensko ukvarjate z bolj intenzivno vadbo. 

prejšnji članek
FOTO: Helena po mestu s sendvičem in brez ličil
Svet slavnih
FOTO: Helena po mestu s sendvičem in brez ličil
naslednji članek
Izčrpana Maja Keuc spi le po štiri ure na noč
Svet slavnih
Izčrpana Maja Keuc spi le po štiri ure na noč