franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Superhrana, ki briše gubice, krepi imunski sistem in vrača energijo

16. 1. 2017; 10.00
Avtor: K.A.
superhrana

foto: Vir: arhiv Svet24

V času prehladov in gripe številni radi posežejo po tako imenovani superhrani, ki se kopiči na policah z zdravo prehrano. Kaj je superhrana, kdaj jo je potrebno uživati in kaj izbrati, da boste dobili največ zase?

Tajča Pavček iz Ekolife nature poudarja, da je za dobro počutje in zdravo telo pomemben celosten pristop in predvsem vsakodnevno uživanje sveže in ekološko pridelane hrane. Sama prisega na pitje gline in konopljina semena, za krepitev imunskega sistema pa svetuje hidrolat divjega origana, ki bo v času sezonskih obolenj postal vaš najboljši zaveznik.

Kakšno hrano priporočate v času prehladov in gripe?

Moje mnenje je, da ni vse v superhrani. Najprej bi vsem priporočala, da prenehajo hraniti svoje telo z izdelki, ki ga zelo zakisajo. V času bolezni telo potrebuje čas in energijo, da se pozdravi, zato mu presnavljanje težke hrane in izdelkov z veliko konzervansov in pesticidov ne koristi. Iz jedilnika umaknimo meso, mleko in mlečne izdelke, sladkor, vso predelano in vnaprej pripravljeno hrano. Uživajmo čim več svežega sadja in zelenjave.

Od superhrane pa bi v času gripe in prehladov zagotovo posegla po hidrolatu divjega origana. V svetu je poznan z izredno močnim antibakterijskim in antiseptičnim delovanjem. Kot tak je odličen pri zaščiti pred gripo in prehladi, odlično pomaga pri odpravljanju kašlja, bronhitisa, pljučnice in krepi imunski sistem.

Kako deluje superhrana? Je dovolj, če jo začnemo uživati šele takrat, ko že zbolimo?

Naj povem, da je superhrana hrana, ki je bogata s hranili. Superhrano uživamo v naravni, nepredelani obliki; če že mora biti predelana, naj bo na najbolj naraven in minimalen način (sušenje, mletje, stiskanje) brez dodanih snovi.

Superhrana nam lahko raste tudi na vrtu, zato jo uživajmo vsak dan. Jaz si tudi pozimi na vrtu nabiram skodrane ohrovtove liste iz katerih si vsak dan naredim zelen smoothie.

Tisti, ki tega nimajo, naj v zimskem času uživajo čim več klorofila, torej chlorello, spirulino, ječmenovo, žitno travo, moringo, ... Torej superhrano uživajmo vsak dan.

foto: Vir: arhiv Svet24

Je dovolj, če superhrano le občasno uvrščamo na svoj jedilnik?

Odvisno, kaj je za nas superhrana. Zame je super hrana tudi vse zelenje, ki raste na vrtu in v gozdu, vsa super zelišča, ter tudi hladno posušena super živila. Torej vse to, naj bo vsak dan na jedilniku, vsekakor pa ne rabimo vsakodnevno uživati praškov superhrane. Najbolje sveža, boljše kot nič pa je zagotovo superhrana, ki vas čaka na prodajnih policah. 

Če bi se morali odločiti le za dve superživili, kateri dve bi izbrali?

Jaz bi trenutno izbrala glino za pitje ter konopljina semena.

Pri nežnejšem spolu je zelo popularen tudi MSM ali tako imenovan mineral lepote. Kako naj ga uživamo in kako pogosto, da bomo dosegli kar najboljše rezultate?

Na to vprašanje vam težko odgovorim, ker sama z njim nimam osebne izkušnje. Zame prihaja vsa lepota iz gline, ki je resnično dar narave s posebno inteligenco. V telesu gre vedno tja, kjer je bolezen. Naša glina vsebuje 63- odstotkov silicija, ki deluje kot notranja svetloba. Silicij je nujno potreben za vse celice in vsa tkiva v telesu. Odlično vpliva na rast las, nohtov, rast in obnovo kosti, vzdržuje strukturo kože, skratka zame so to pravi minerali lepote, ki prihajajo iz naše okolice.

Spirulina in chlorella. Kakšno funkcijo ima prva in kakšno druga? Je bolje jemati obe hkrati ali zgolj eno? Kako dolgo ju je priporočljivo jemati, da se pokažejo prvi rezultati?

Bio Spirulina je neprecenljiv vir vitaminov in mineralov, ne učinkuje pa razstrupljevalno.

Bio Chlorella prav tako vsebuje vitamine in minerale, vendar občutno manj kot Spirulina, ima pa ogromno moč razstrupljanja težkih kovin in ostalih strupov iz telesa - te nase veže šele v telesu. Priporočamo kombinacijo obeh alg, saj bomo s tem v telo vnesli veliko vitaminov in mineralov, ter istočasno dosegli razstrupljevalni učinek.

Sama sem v času zdravljenja svoje avtoimune bolezni pojedla več kot 11.000 tablet chlorelle, saj sem bila popolnoma zastrupljena s težkimi kovinami. Po letu in pol jemanja chlorelle, sem s testiranjem na težke kovine v Nemčiji dobila odlične rezultate, težke kovine sem uspešno odstranila iz telesa. Seveda priporočam le jemanje ekoloških alg.

Pšenična in ječmenova trava. Kakšna je razlika? Je dovolj, če uživamo samo eno ali drugo ali je potrebno uživati obe?

Uživanje ječmenove trave ima številne hranilne in zdravstvene koristi. Mladi ječmenovi listi namreč vsebujejo vse vitamine, minerale, antioksidante, sestavine za razstrupljanje, proteine ter encime.

Pšenična trava vsebuje prek sto elementov, ki jih potrebuje človeški organizem, med njimi maščobne kisline, pomembne encime in antioksidante. Eden najpomembnejših elementov pšenične trave je prav gotovo klorofil, ki ga pšenična trava vsebuje kar 70- odstotkov. Klorofil deluje kot močan razstrupljevalec, ki pospešuje izločanje strupov in težkih kovin iz telesa, zato ne preseneča, da so njegove sposobnosti čiščenja poznali že faraoni v starem Egiptu.

Če ste občutljivi na gluten, priporočam uživanje ječmenove trave, sicer pa je najboljša kombinacija.

foto: Vir: arhiv Svet24

Kaj bi vi priporočali ženskam s hormonskim neravnovesjem? 

Janeževo olje je poznano kot eno najboljših olj za ženske. Vsebuje namreč naravne fitoestrogene, ki vplivajo na nivo estrogena v ženskem organizmu in posledično uravnovešajo delovanje hormonov. Odlično pomaga vsem s simptomi menopavze in PMS-a, odpravlja neredne in boleče menstruacije, istočasno pospešuje prebavo in metabolizem, zato pomaga tudi pri odpravljanju celulita in telesne teže.

Imamo pozitivne izkušnje žensk, ki so v roku enega mesca jemanja janeževega olja, vsako jutro eno čajno žličko, odpravile vse težave z menopavzo. Veseli me, da me kontaktirajo ženske, ki so med vsako menstruacijo zaradi bolečin jemale močna protibolečinska sredstva, ter mi sporočijo, da so vse bolečine po dobrem mesecu jemanja janeževega olja izginile.

Veljajo kakšna posebna pravila katero superhrano kombinirati skupaj in katero raje ne?

Meni se zdi najpomembneje to, da s superživili, ki jih kupimo v obliki praškov in semen ne pretiravamo. Če jih imamo več na zalogi, jih uporabljajmo izmenično, tiste, ki razstrupljajo jemljimo posebej, ne kombinirajmo jih s preostalimi.

MSM naj bi vedno zaužili z dodatkom vitamina C. Je tudi pri ostali superhrani kakšno posebno pravilo, da telo dobi kar največji izkoristek?

Superživil je res zelo veliko, zato se je dobro za vsakega posebej pozanimati, če ga je potrebno jemati v kombinaciji z določenimi hranili. C vitamin je zelo pomemben vitamin, ki je skupaj z MSM-jem koristen, pri uživanju izdelkov z divjim origanom, pa naj ga ne bi kombinirali istočasno, saj zmanjša učinkovitost divjega origana. Vsekakor priporočam vsakodnevno uživanje vitamina C (kivi, citrusi, jagode, brokoli, zelenje,…), ki velja za enega izmed najpomembnejših antioksidantov.

foto: Arhiv Svet24

Kakšen je vaš recept v času bolezni? Kako si pomagate?

Moj recept v času bolezni je:

- zjutraj pol limone z 2 dcl tople vode,

- sveže stisnjen sok iz ekološkega korenja in jabolk

- veliko počitka

- da telo lahko opravi z virusi in bakterijami, mu privoščimo lahko hrano kot npr.: smoothie iz šopa peteršilja, ene banane, enega jabolka, cimeta in vode, priporočam še zelenjavne juhe in solate,

- izogibajmo se sladkorju, ki nas zastruplja in dehidrira, telesu vzame številne koristne snovi, ki jih v času bolezni zelo potrebujemo,

- klistir s kavo za takojšnje razstrupljanje

- zavedajmo se, da je naše obnašanje v preteklosti povzročilo zdravstveno stanje v katerem smo. Razmislimo, kaj bi lahko v prihodnosti spremenili, da bi se bolezni lahko izognili.

prejšnji članek
Teh trendov ličenja se izogibajte
Moda&Lepota
Teh trendov ličenja se izogibajte
naslednji članek
Oprema doma: Trend, ki vas bo navdušil
Življenjski slog
Oprema doma: Trend, ki vas bo navdušil