franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežni recept za dolgo življenje!

20. 8. 2016; 05.00
Avtor: Mateja Bevk
uvodna

foto: Dreamstime

Čaj lahko podaljša življenje, saj sta zlasti zeleni in črni polna snovi, ki zavirajo staranje.

»Čaj razveseli dušo in polepša vsakdan,« so pisali stari kitajski filozofi. Danes pa vemo, da lahko čaj podaljša življenje, saj sta zlasti zeleni in črni polna snovi, ki zavirajo staranje. Do štiri skodelice takšnega čaja na dan lahko popijete ali pa ga uporabite pri lepotnih obredih, s katerimi si polepšate kožo in lase. 

Čaj iz črne detelje

Od pomladi do pozne jeseni skoraj na vsakem travniku najdete kroglaste rdeče-bele glavice črne detelje. Potrgajte jih in posušite, nato pa pripravite čudežni napoj, ki pomaga pri kroničnih kožnih boleznih, kot je luskavica, ali pri ekcemih.

Zavira staranje: Črna detelja izboljša kožo, saj vsebuje hormonske izvlečke, ki preprečujejo izsušitev in spodbujajo rast novih kožnih celic. Tako ostane koža dlje časa gladka in napeta. Poleg tega spodbuja nastajanje elastina, ki kožo učvrščuje in gladi drobne gubice na obrazu.

Obkladek za dekolte: 150 g cvetov črne detelje kuhajte tako dolgo, dokler ne dobite koncentriranega prevretka. Malo ga ohladite. Nato v prevretek pomočite brisačko in jo položite na kožo. Pustite učinkovati od 10 do 15 minut. Obloga pomiri razdraženo kožo in vam pomaga do brezhibne polti. 

Zeleni čaj

Zeleni čaj je mešanica mineralov, mikroelementov, vitaminov in dragocenih rastlinskih snovi. Prav tako vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem ter preganja viruse in bakterije. Zeleni čaj pospeši krvni obtok.

Skrivnost večne lepote: Azijke že stoletja uporabljajo zeleni čaj za lepotne namene. Vitamini, ki jih vsebuje, nahranijo zgornjo plast kože in preprečujejo njeno izsuševanje. Mineralne snovi pomirjajo, gladijo kožo in varujejo pred prostimi radikali (to so kislinske molekule, ki povzročajo staranje).

Recept za čistilno obrazno vodico: Dve čajni žlički zelenega čaja prelijte z vrelo vodo in pustite namakati 10 minut. Ko se ohladi, pomočite v tekočino kosem vate in se z njim umijte po obrazu. Vaša koža bo poživljena.

Maska za napet obraz: Potrebujete dve jedilni žlici pasirane skute, eno čajno žličko zmletega posušenega zelenega čaja, dve kapsuli vitamina E. Zmešajte skuto in čaj, da nastane kremna masa. Odprite vitaminske kapsule (najlažje to storite s škarjicami za nohte) in vsebino dodajte mešanici. Premešajte. Maso razporedite po obrazu, vratu in dekolteju. Po 15 minutah sperite s toplo vodo. 

Ingverjev čaj

Ingverjev čaj ima svojevrsten, nekoliko oster in pekoč, vendar osvežilen okus. Pripravimo si ga malo več (vsaj 1 liter), lahko že zjutraj, da nas poživi, preostanek pa shranimo za zvečer, ko si z njim umijemo lase.

Blagodejen za lase: Ingver vsebuje olja, ki varujejo, mehčajo suhe in poškodovane lase ter jih naredijo mehke in sijoče. Odlično se je izkazal tudi pri preganjanju prhljaja ter kot hranilo za lasišče. Če ingverjev čaj na laseh uporabljate daljše časovno obdobje, boste opazili, da se je rast las izboljšala.

Takole pripravite ingverjev čaj: V kozico vlijete liter vode in jo zavrete. V vrelo vodo dodate tri žlice sveže nastrganega ingverja, kozico pokrijete in na zmernem ognju kuhate 10 minut. Čaj odstavite in nekaj minut počakate, da se malo ohladi. Ohlajenemu čaju za pitje dodajte malo medu. Tistemu, ki ga boste uporabili za lase, pa malo limoninega soka. S čajem si natrite lase po umivanju. Ne spirajte.

 Čaj iz kopriv

Koprivni čaj je prava izbira za dan po praznikih, ko smo pojedli več, kot bi smeli. Čaj spodbuja presnovo in pospešuje odvajanje vode in tako pomaga hujšati. Odličen pa je tudi v drugih lepotnih vlogah.

Roke bodo spet brezhibne: Za čaj iz kopriv vam bodo zelo hvaležne roke in nohti. Če imate lomljive nohte, ki se radi plastijo, in izsušeno obnohtno kožico, naredite 6-tedensko kuro pitja koprivnega čaja. Vsak dan po eno skodelico in že v dobrem mesecu bodo vaši nohti spet čvrsti. Za še boljši učinek pa si občasno pripravite kopel za roke iz koprivnega čaja. Namakajte jih do 20 minut, nato si naredite manikiro kot običajno.

Recept za koprivni čaj: Zavremo liter vode, ga odstavimo in vanjo potopimo šopek mladih kopriv. Pustimo pokrito 10 minut in odcedimo.

prejšnji članek
To so razlogi za smeh
Zdravje
To so razlogi za smeh
naslednji članek
So stvari, ki jim morate novemu partnerju povedati o svojem bivšem
Zdravje
So stvari, ki jim morate novemu partnerju povedati o svojem bivšem
#obraziavenija
obraziavenija