IMG-20240429-WA0004
Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega grabna usoden plaz

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stres se pozna tudi v vaših ustih

7. 6. 2016; 01.30
Avtor: K.Š.
Strah, stres, ženska, nelagodje

foto: Arhiv Svet24

Ne samo bolezni zob, ki pridejo zaradi slabe higiene ali dednih lastnosti, včasih se bolezni v ustih pokažejo tudi zaradi stresa. Zato si zapomnite, da je tudi za zdravje ustne votline najpomembnejši zdrav življenjski slog.

Kronični stres vpliva na zdravstvene težave

Če ste nenehno pod stresom, potem se bo to zelo hitro poznalo na vašem zdravju. Stres namreč vpliva na oslabljen imunski sistem, povišan krvni pritisk in celo na zdravje obzobnih tkiv. Če obolelih obzobnih tkiv ne zdravite, se zdravstveno stanje lahko zaplete še bolj. Ustno in splošno zdravje sta namreč zelo povezana.

Kako stres vpliva na vaš nasmeh

Eden od učinkov stresa na posameznika je tudi njegova večja dovzetnost do škodljivih navad, ki negativno vplivajo na ustno zdravje. Te navade so hkrati rizični dejavniki za razvoj vnetja obzobnih tkiv, ki je povezano z mnogimi drugimi boleznimi, med drugim tudi z boleznimi srca in sladkorno boleznijo. Poleg tega na povezavo med stresom in obolelimi dlesnimi vpliva tudi hormon kortizol, ki se v telesu izloča v stresnih situacijah. Naloga kortizola je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter utišanje imunskega odziva na vnetje. Telo pripravi na akcijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno. Pri kroničnem stresu je raven kortizola višja, prisoten pa je tudi dalj časa. Povečana količina kortizola v krvnem obtoku lahko vodi do bolj destruktivne oblike vnetja obzobnih tkiv.

Poleg zdravega načina življenja in pravilne prehrane so raziskovalci ugotovili, da redno vsakodnevno uživanje zelenega čaja lahko pomaga tudi pri podpori za bolj zdrave zobe in dlesni.

Pozor, če imate zobno gnilobo ali parodontozo!

Zobna gniloba in parodontoza sta najpogostejši bolezni žvečnega sistema. Vzrokov za to je veliko. Genska nagnjenost je najpomembnejši dejavnik. Poleg tega na ti bolezni vplivajo tudi stres in slabo obvladovanje tega, nosečnost, psihične težave, neustrezni robovi prevlek in zalivk, slab ugriz in neustrezna (nezdrava) prehrana (sladka hrana in pijače, beli kruh).

Bolezni, ki lahko nastaneta tudi zaradi stresa, sta najpogostejši bolezni sodobnega časa. Zobna gniloba nastane zaradi kopičenja kariogenih bakterij iz zobnega plaka na različne površine zob. V ustni votlini je do 800 različnih vrst bakterij, od katerih so mnoge kariogene (povzročajo zobno gnilobo). Te bakterije prodrejo globoko v strukture zoba na mestih naravnih vdolbin površine zoba in na robove dlesni. Za svojo rast uporabljajo sladkor iz hrane in tako postanejo aktivne. Zobna gniloba se veliko hitreje širi s pogostim uživanjem sladke hrane in pijače. Bakterije pretvorijo ogljikove hidrate v kislino, ki začne najedati sklenino in prodira globlje v strukturo zoba, dokler tega ne uniči.

Parodontoza je hudo obolenje podpornega aparata zoba in ena najpogostejših bolezni žvečnega sistema. Razvija se z delovanjem bakterij v zobnih oblogah, kar pripelje do vnetja dlesni, in če se pravočasno ne zdravi, preide v vnetje drugih podpornih tkiv zobovja (parodontitis). Parodontoza je kronična oblika parodontitisa. Podporna tkiva so močno poškodovana. Glavni simptom so majavi zobje zaradi razgradnje in izginotja kosti, v kateri je zob.

Kaj lahko naredite sami?

Poleg zdravega načina življenja in pravilne prehrane so raziskovalci ugotovili, da redno vsakodnevno uživanje zelenega čaja lahko pomaga tudi pri podpori za bolj zdrave zobe in dlesni. Avtor raziskave dr. Jošihiro Šimazaki z univerze Kjušu v Fukuoki na Japonskem pravi, da je v zelenem čaju veliko koristnih snovi za zdravje. Kako lahko zeleni čaj pomaga pri ohranjanju parodontalnega zdravja? To sposobnost mu gre pripisati zaradi antioksidanta katekina, ki ga vsebuje. Protibakterijsko, protivirusno, protivnetno in antioksidantno delovanje so samo nekatera od mnogih, ki jih pripisujejo flavonoidom, kamor spada tudi katekin. Zaradi pozitivnega vpliva tudi na zdrave dlesni (oziroma na ustno zdravje) je skodelica zelenega čaja na dan zelo dobrodošla.

prejšnji članek
Menstruacija – jo sploh še potrebujemo?
Njenih 5 minut
Menstruacija – jo sploh še potrebujemo?
naslednji članek
Kdo ji stoji na poti k sreči?
Svet slavnih
Kdo ji stoji na poti k sreči?