IMG-20240429-WA0004
Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega grabna usoden plaz

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Menstruacija – jo sploh še potrebujemo?

7. 6. 2016; 02.30
Avtor: Ajda Janovsky
Menstruacija

foto: Thinkstock

Ženske v zahodnem svetu vse pogosteje posegajo po tabletah, s katerimi prestavijo menstruacijo tudi za več mesecev.

V skladu z eno novejših raziskav je za približno 72 odstotkov žensk v zahodnem svetu menstruacija pravo trpljenje: okoli 40 odstotkov bi se rednih mesečnih krvavitev z veseljem za vselej znebilo, če bi bilo prepričanih, da to ne bo vplivalo na njihovo zdravje.

Preprečuje miome na maternici

Prakso prestavljanja menstruacije, tako imenovani menstral supression, že izvajajo nekateri ginekologi v ZDA. Gre za prestavljanje menstruacije s pomočjo posebnih tablet, ki ne zahtevajo običajne enotedenske prekinitve jemanja enkrat na mesec. Ženske pod nadzorom zdravnika praktično neprekinjeno jemljejo tablete skoraj vse leto. Namesto dvanajstkrat na leto s pomočjo tablet tako krvavijo le trikrat ali štirikrat. Zagovorniki te metode trdijo, da so imele ženske, ki so živele pred 20. stoletjem, v vsem življenju le trideset do štirideset menstruacij. Ves ostali čas so bile noseče ali pa so dojile, zato krvavitev ni bilo. Danes, ko imajo ženske manj otrok, je število menstruacij, ki jih imajo v življenju, zraslo na 400. Tako pogoste krvavitve pa naj bi povzročale različne zdravstvene težave, denimo miome na maternici in ciste na jajčnikih. Prav zato menijo, da bi se morale vse ženske zdraviti s hormonskimi preparati.

Hormoni gredo v boj

Tablete, ki prestavljajo menstruacijo, so podobne kontracepcijskim tabletam. Vsebujejo kombinacijo levonorgestrela in etinil estradiola. Poleg tega, da prestavljajo cikel, delujejo enako kot kontracepcijske tablete. Od običajnih kontracepcijskih tablet se razlikujejo le v tem, da jih namesto 21 dni neprekinjeno jemljemo 84 dni. Raven hormonov v teh tabletah je nekoliko nižja kot v običajnih kontracepcijskih tabletah. Zaradi tega se lahko prvo leto tudi med neprekinjenim jemanjem pojavljajo manjše krvavitve. Delovanje tablet za prestavljanje menstruacije temelji na enakem pristopu kot delovanje kontracepcijskih tablet: učinkovine preprečujejo, da bi jajčece dozorelo in odpotovalo iz jajčnika. Poleg tega pomagajo narediti snov v materničnem vratu gostejšo, s čimer preprečijo spermatozoidom, da bi se prebili v notranjost. Tablete lahko neprekinjeno jemljemo, dokler želimo in dokler ne nameravamo zanositi. V skladu z raziskavami, ki jih je opravila Zveza strokovnjakov za reproduktivno medicino iz ZDA, je jemanje hormonskih tablet nenevarno. Pa tudi že znano. Ženske namreč menstruacijo prestavljajo s pomočjo tablet, praktično odkar so kontracepcijske tablete dostopne. Tudi številni slovenski ginekologi vam bodo brez zadržkov podpisali recept, če boste zaradi odhoda na morje želeli prestaviti menstruacijo za kakšen teden ali dva. Leta 2007 je FDA odobrila zdravilo Lybrell, ki je tako postalo prvo odobreno zdravilo za prestavljanje menstruacije za nedoločen čas.

Prestavljanje povzroča raka?

Prestavljanje menstruacije ima med strokovnjaki tudi precej nasprotnikov. Ti menijo, da je menstruacija naraven fiziološki proces, v katerega ne bi smeli posegati. Medtem ko zagovorniki trdijo, da jemanje tablet prinaša še druge prednosti za zdravje, denimo znižuje tveganje za raka na dojkah in jajčnikih, nasprotniki poudarjajo, da hormonske tablete povzročajo raka na materničnem vratu. Ena od ostrih nasprotnic prestavljanja menstruacije je ameriška zdravnica dr. Susan Rako. S problematičnim novodobnim trendom se je spopadla v knjigi Nič več menstruacij? (No more periods?), ki je izšla leta 2003. Avtorica opozarja, da farmacevtska industrija, ki spodbuja trend prestavljanja perila, premalo poudarja tveganja za zdravje, ki jih povzroča takšen poseg v telo: osteoporozo, srčne napade, raka, ki nastane, ko se naše telo zaradi hormonskih tablet ne zmore več samo boriti proti papiloma virusu. »Uničevanje hormonske klime zdravih žensk, ki imajo menstruacijo, vključno z najstnicami, ki imajo pred seboj še vse življenje, je z eno besedo nepremišljeno. Manipulacija s hormonsko kemijo ženske, z namenom, da bi prestavili menstruacijo, grozi postati največji nenadzorovani eksperiment v zgodovini medicine,« opozarja dr. Rako. Nekaj dvoma o njenih trditvah nemara vliva dejstvo, da dr. Rakova ni ginekologinja, celo ne splošna zdravnica, pač pa psihologinja. A zagovorniki jemanja tablet odgovarjajo, da je, predvsem kar zadeva raka, težavo mogoče enostavno odpraviti z zvestobo, ki bo preprečila, da bi se ženske sploh nalezle papiloma virusa. Proti prestavljanju menstruacije naravnani zdravniki poudarjajo, da se je medicina o nenevarnosti raznih zdravstvenih ukrepov v preteklosti že večkrat zmotila. Slepič so sredi prejšnjega stoletja na primer imeli za nekoristen organ in so ga množično odstranjevali, da ne bi prihajalo do vnetij – danes nekateri zdravniki menijo, da je ta trend kriv za povečanje števila rakavih obolenj. Prestavljanje menstruacije bi lahko razen k telesnim težavam vodilo tudi k psihičnim motnjam. Menstruacija je namreč eden od dejavnikov spolne identitete.

Na kaj moramo biti pozorni, če želimo prestaviti menstruacijo

1 . Prestavljanje menstruacije ni za vsako žensko

Ženske, stare nad 35 let, ki kadijo, imajo migrene, sladkorno bolezen ali visok krvi tlak, ne smejo jemati tablet za prestavljanje menstruacije, pa tudi ne običajnih kontracepcijskih tablet. Zanje so najboljša rešitev kontracepcijska sredstva brez estrogena.

2. Vsaka kontracepcijska tableta ni primerna za neprekinjeno jemanje. Preden se odločite, da boste s pomočjo kontracepcijskih tabletk prestavili menstruacijo, se posvetujte s svojim ginekologom. 

3. Najbrž boste krvaveli kljub tabletam

Prvo leto jemanja tablet za prestavljanje menstruacije so navadno še vedno prisotne mesečne krvavitve, le da precej manjše od običajnih.

prejšnji članek
Premalo pitja krajša življenje
Zdravje
Premalo pitja krajša življenje
naslednji članek
Stres se pozna tudi v vaših ustih
Zdravje
Stres se pozna tudi v vaših ustih