cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Živila, ki v vaši kuhinji ne smejo manjkati

17. 4. 2016; 02.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
Mediteranska hrana

Oljčno olje je temelj zdravja. foto: Pixabay

Bi nekaj slanega? Raje sezite po olivah kot pa po čem nezdravem.

Kadar se nam zjutraj mudi v službo, je veliko lažje med potjo kupiti slasten rogljiček, ko se pozno popoldne ali zvečer vrnemo iz službe, je prav tako za obrok, ki nas bo potešil po zahtevnem dnevu, veliko lažje in hitreje pripraviti testenine. Saj bi si kdaj pripravili kaj bolj zdravega, a bi morali zato prej v trgovino, za kar pa običajno nimamo niti časa niti živcev. Zaradi vsakodnevnega stresa in naglice se je torej težko držati načel zdrave prehrane, je pa vse lahko veliko lažje, pravijo zdravniki in prehranski strokovnjaki, če imate vedno doma na zalogi prava in zdrava živila. Če imate zdravo hrano vedno pri roki, boste po vsej verjetnosti tudi pogosteje in lažje zdravo jedli. Zato so tu živila, ki jih morate vedno imeti v svoji kuhinji.

Ekstra deviško oljčno olje

O tem, kako zelo pozitivno učinkuje na naše telo, nima smisla razpredati. Hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje je bogat vir nenasičenih maščob in eden glavnih razlogov, da ljudje, ki živijo v mediteranskem pasu, v povprečju živijo dlje in so bolj zdravi. Zaradi te glavne sestavine tudi mediteranska dieta velja za eno najučinkovitejših. Oljčnega olja nikar ne uporabljajte samo za kuho, poškropite ga tudi po že gotovih jedeh, solatah, testeninah, ribah … Le pretiravajte ne z njim. Vendarle gre za maščobo.

Manj masten grški jogurt

Ta mlečni izdelek je bogat z beljakovinami, okusen in kremast, a kljub temu ne vsebuje veliko kalorij. Poleg tega, da je kot samostojna jed primeren za malico, je lahko tudi odličen nadomestek majoneze ali kisle smetane v raznih solatnih prelivih ter ostalih omakah in polivkah.

Konzervirane oljke

Ne samo da oljke dolgo zdržijo v vaši shrambi, so tudi vsestransko živilo. Uporabite jih lahko v kombinaciji z različnimi jedmi – v solatah, omakah, sendvičih, odlične pa so tudi kot samostojni prigrizek. Bogate so s srcu prijaznimi mononenasičenimi maščobnimi kislinami, deset oljk pa v povprečju vsebuje zgolj 50 kalorij. Kadar se vam torej zahoče kaj slanega, raje sezite po olivah kot pa po čem nezdravem.

Med

Med je prav tako eno od živil, ki bo na vaši polici zdržalo leta. Je veliko bolj priporočljivo sladilo kot navadni sladkor, poleg tega pa ima še nekatere zdravilne značilnosti – dviguje odpornost, blaži boleče grlo pri prehladu in celo blaži simptome mačka. Uporabljate ga lahko enako kot sladkor, zato slednjega lahko povsem nadomestite. Z medom sladkajte kavo, čaj, smutije in ostale napitke, uporabljajte ga pri peki, za pripravo sladko-kislih solatnih prelivov, za kombiniranje z mlečnimi izdelki, kot sta jogurt in skuta, ali preprosto namesto marmelade na kruhu.

Stročnice

Katere koli že, naj bodo vedno pri roki. Bodisi fižol, grah, čičerika, leča ali kar koli drugega. Stročnice so namreč znane kot bogat beljakovinski in vlakninski vir, poleg tega pa so tudi precej nasitne. Dodajate jih lahko solatam, lahko so priloga mesu, odlično pa tudi nadomestijo meso v raznih jedeh. Testenine po bolonjsko se lahko prav tako odlično pripravijo s čičeriko ali lečo namesto mesa. Čeprav stročnice na splošno veljajo kot živila, ki povzročajo vetrove, se jim vendarle ni treba odrekati. Stročnice zaradi visoke vlakninske vsebnosti res napenjajo, a to samo, dokler se naše črevesje ne navadi na večji vnos vlaknin. Če stročnice jeste redno in dovolj pogosto, vas ne bodo več napenjale.

Kvinoja

Semena te rastline so zadnje čase postala pravi kulinarični hit, a se kljub temu ob njeni omembi mnogi še vedno zmrdujejo. Verjetno zato, ker ne vedo, kako bogata je z beljakovinami, vlakninami, železom in vitaminom B. Poleg tega je nizkokalorična in se skuha v zgolj 15 minutah, uporabljate pa jo lahko kot prilogo ali samostojno jed namesto riža ali testenin. Odlična je tudi za pripravo sladic ali kot nadomestek jutranjih kosmičev oziroma kaše.

Jajca

Za jajca je nekaj časa veljalo, da so zdravju škodljiva, zadnjih nekaj let pa velja, da bi jih morali uživati več. Predvsem zato, ker so zelo nasitna, bogata z beljakovinami ter nekaterimi vitamini in minerali. Neka študija je pokazala, da so ženske s čezmerno težo, ki so za zajtrk vsak dan jedle jajca, v povprečju izgubile dvakrat več teže kot ženske, ki so dan začele s kruhom.

Paradižnikova mezga

Ta izredno nizkokaloričen pripravek iz paradižnika ni samo najbolj elegantna rešitev, kako različnim jedem dodati okus – zlasti če se še navajate na manj slano in začinjeno hrano –, je tudi nadvse bogat z likopenom, ki se je izkazal za odličnega borca proti raku. Likopen je prav tako pomemben pri zagotavljanju zdrave, prožne in mladostne kože, saj dokazano blaži neprijetne posledice pretiranega izpostavljanja soncu.

Banane

Niso drage, dostopne so vse leto, so neverjetno hranljive, poleg tega pa so zaradi svojega sladkega okusa lahko odličen nadomestek sladkorja v raznih smutijih in jogurtih ter pecivu in pekovskih izdelkih. Ste že poskusili bananine palačinke, vaflje, mafine ali bananin kruh? Iz zamrznjenih zmletih banan nastane tudi neverjetno zdrav in okusen sladoled.

Temna čokolada

Če se že morate pregrešiti, se pregrešite z zdravimi pregrehami. Temna čokolada je namreč bogata z antioksidanti, ima veliko železa in vsebuje polifenole, ki so odlični v boju z raznimi boleznimi in povezani z izgubljanjem telesne teže. Ker je temna čokolada, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov kakava, bolj grenkega in polnega okusa, se boste prav tako zadovoljili z zgolj nekaj koščki, ne pa pojedli cele tablice.

Česen

Česen je naravni antibiotik, rastlina, o katere zdravilnih učinkih bi lahko pisali ure in ure. Poleg svojih zdravilnih lastnosti pa česen velja tudi za eno najpriročnejših začimb v kuhinji, ki ob pravilni uporabi hrani da izvrsten okus in aromo. Že zgolj na olivnem olju prepražen česen z nekaj dišavnicami je odlična zabela testenin.

Ovseni kosmiči

Bogati z vlakninami, zaradi česar uravnavajo prebavo, učinkoviti pri zniževanju vrednosti holesterola v krvi in po najnovejših raziskavah tudi primerni za uravnavanje apetita. Zaradi vseh teh lastnosti imajo prehranski strokovnjaki radi ovsene kosmiče, ki so med drugim tudi nadvse nasitni in uporabni tudi kot nadomestek moke v zdravih različicah sladic.

prejšnji članek
Kontroverzna Monica Lewinsky: Sramota ne bo minila
Svet slavnih
Kontroverzna Monica Lewinsky: Sramota ne bo minila
naslednji članek
Skrivnost Egipta in Kitajske - koloidno zlato
Svet slavnih
Skrivnost Egipta in Kitajske - koloidno zlato
#nasazenazenska
nasazenazenska