franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vam ni do seksa?

10. 12. 2016; 05.00
Avtor: Tina Guček/Bodi zdrava
žalostna 3

Telo vam samo pove, česa vam primankuje. Vse kar morate storiti, je prepoznati znake in poslušati vaše telo. foto: Profimedia

Naše telo za svoje delovanje potrebuje ogromno različnih snovi in pogosto se zgodi, da mu kakšne primanjkuje – pa naj bo to zaradi bolezni, neprimerne prehrane ali kakega drugega vzroka. A če se naučimo svoje telo poslušati, nam pogosto kar samo pove, kaj v določenem trenutku potrebuje.

NESPEČNOST

Obstaja več vrst nespečnosti, a če vas muči takšna, da se sredi noči zbudite in ne morete zaspati nazaj, utegne vašemu telesu primanjkovati magnezija. Magnezij med drugim sprošča živčni sistem in vas umiri, primanjkljaj magnezija pa se kaže tudi v apatiji, slabotnosti in mišičnih krčih.
Kako ga dobite? Poleg tega, da ga lahko uživate v obliki šumečih tablet, je veliko magnezija tudi v polnozrnatih kosmičih, suhih figah, sezamu, oreščkih in zeleni listnati zelenjavi.

NERAZPOLOŽENOST

Če ste pogosto slabo razpoloženi, je to lahko znak, da potrebujete več vitaminov B, saj so določene študije pokazale, da pomanjkanje teh vitaminov lahko vodi celo v depresijo. Kadar ste pod stresom, telo porabi več vitaminov B, zato jih je treba uživati v še večjih količinah kot sicer, njihovo količino v telesu pa zmanjšujejo tudi nikotin, alkohol in kofein.


Kako jih dobite? Poleg vitaminskih tablet je veliko vitaminov B v polnozrnatih kosmičih, mesu, jajcih, suhem sadju in oreščkih.

KRVAVEČE DLESNI

Vnete in krvaveče dlesni so lahko znak, da vašemu telesu primanjkuje koencima Q10. Še en znak, da ga morate dodatno vnesti v svoje telo, je pomanjkanje energije.
Kako ga dobite? Koencim Q10 najdete v arašidih, sojinem olju, sezamu in sardinah.

POMANJKANJE LIBIDA

Ste zdravi in v zadovoljujočem razmerju, pa vam vseeno ni pretirano do posteljne telovadbe? Morda vam primanjkuje cinka. Če v našem organizmu ni dovolj cinka, težje proizvaja testosteron, ki je potreben za spodbujanje poželenja tako pri ženskah kot pri moških. Pomanjkanje cinka se kaže tudi v slabšem imunskem sistemu.


Kako ga dobite? Jejte več školjk, mesa, perutnine, jajc, mlečnih izdelkov, arašidov in sončničnih semen. Strokovnjaki svetujejo, da zlasti vegetarijanci in vegani jemljejo cink v obliki tablet, pri čemer je pomembno, da ga jemljejo na prazen želodec.

ŽELJA PO SLADKEM

Si pogosto želite nekaj sladkega, čeprav ste siti ali ste si že privoščili sladico ali dve? Morda vam telo dopoveduje, da potrebuje krom. Ta mineral uravnava krvni sladkor, njegovo pomanjkanje pa se kaže v dejstvu, da si želite hrano, ki vam dvigne raven sladkorja v krvi (pa tudi vaše razpoloženje).
Kako ga dobite? Tako, da povečate vnos rdečega mesa, beljakov, morskih sadežev in sira v svojo prehrano.

POGOSTI PREHLADI IN VNETJA

Pri tej točki ni treba biti ravno znanstvenik, da se zaveš, da ti primanjkuje vitamina C. Že rahlo pomanjkanje tega vitamina sproži kar nekaj simptomov, kronično pomanjkanje pa lahko vodi tudi v resnejše bolezni.


Kako ga dobite? Čeprav vitamin C ni ravno redek, pa je eden najmanj stabilnih vitaminov, ki iz hrane hitro izgine (če na primer zelenjavo predolgo kuhamo, jo pustimo predolgo v vreli vodi, če jo predolgo hranimo pred uporabo). Sadje in zelenjavo (zlasti citruse, kivi, paprike, čili) zato raje uživajte surove ali pa jih le na hitro pokuhajte in potem čim hitreje zaužijte. Ob kroničnem pomanjkanju vitamina C seveda velja razmisliti tudi o prehranskih dopolnilih, ki ga vsebujejo.

prejšnji članek
Katera je vaša krvna skupina?
Zdravje
Katera je vaša krvna skupina?
naslednji članek
Resnica o laserju
Moda&Lepota
Resnica o laserju
#nasazenazenska
nasazenazenska