stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

SUP osvaja svet

7. 4. 2016; 06.30
Avtor: Katarina Štular/Bodi zdrava
sup, družina, otroci, oče,

foto: Profimedia

SUP postaja vse bolj priljubljen vodni šport. Ponuja odlično rekreacijo, zabavo in nepozabno dogodivščino v stiku z naravo, zato ni čudno, da je osvojil tudi nas.

Kaj SUP sploh pomeni?

Beseda SUP je kratica za Stand Up Paddling in v angleščini pomeni veslanje stoje. Gre za to, da stojite na deski (supu) in se prepustite veslanju. Na tovrstno dogodivščino se prvič za vsak primer podajte z inštruktorji, na spletni strani Bananawaya http://bananaway.si/ pa preverite več o začetkih supanja. Najprej vam bodo pojasnili osnove supanja, ki jih boste usvojili na kolenih, saj imate tako nižje težišče, ste bolj stabilni in se zato tudi lažje privadite na podlago pod seboj. Ko se boste počutili dovolj domače, pa lahko vstanete in poskusite stoje.

Supanje ponuja učinkovito vadbo

Vsi, ki so ga že kdaj preizkusili, so si enotni: supanje preprosto zasvoji, saj je izredno sproščujoča dejavnost. To pa še ni vse. Ponuja učinkovito vadbo, saj pri tem delajo stabilizatorji telesa, to pa pomeni, da je v pogonu vse telo. Intenzivnost supanja si lahko prilagajate in izberete vse, od ležernega vodnega pohajkovanja do hitrostnega supanja in jezdenja valov.

Komu je namenjeno?

Zaradi svoje vsestranskosti, sorazmerne nezahtevnosti in priročnosti je supanje namenjeno vsem, ne glede na starost. Izlet po Ljubljanici ali Blejskem jezeru je izjemno doživetje, ki umirja, odpira nove razsežnosti dojemanja in hkrati povezuje. Zaradi tega se poleg posameznikov za supanje odloča vse več družin. Edini pogoj je, da otroci že plavajo. Manjši otroci lahko prisedejo k enemu od staršev, večji pa lahko veslo že vzamejo v svoje roke. Nekateri supi imajo privez za opremo in družinsko popoldne se lahko v trenutku obogati še s piknikom v mirnem zalivčku ali priložnostnim ribarjenjem.

SUP je prava dogodivščina

Supate lahko na kateri koli vodni površini, ki je dovolj globoka, da lahko veslate. Na začetku si privoščite kak SUP izlet, na katerega se lahko podate v okolico Ljubljane, ali se za vikend podate na supanje na oddaljena jezera in reke, na primer na Vrbsko jezero, Bled, Bohinj, Most na Soči …

In oprema?

Potrebujete le desko – sup, veslo, kratke hlače, majico in kakšno brisačo. Ter seveda dobro voljo. Oprema je na voljo za izposojo, lahko pa izbirate med trdimi in napihljivimi supi. Slednji so prijaznejši, saj jih je mogoče napihniti, zložijo pa se celo v priročen nahrbtnik. Tehnologija napihljivih supov, ki jo je razvil Red Paddle, je še posebej odlična, saj supom zagotavlja izjemno zanesljivost, robustnost in zmogljivost.

prejšnji članek
Oblika obraza o vas veliko pove
Moda&Lepota
Oblika obraza o vas veliko pove
naslednji članek
Te morate prebrati!
Kultura
Te morate prebrati!