stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

RTV uradno potrdil, da ukinja številne oddaje

22. 12. 2023; 12.00
Avtor: K.M.
RTV Slovenija

RTV Slo foto: STA

Včeraj je svet Radiotelevizije Slovenija potrdil okrnjen programsko-produkcijski načrt za leto 2024. Ukinjajo se številne oddaje.

"Načrt smo sprejeli s pričakovanjem, da uprava v kratkem času pripravi tudi program finančne, programske, sistemske in kadrovske reorganizacije RTV Slovenija in tako tudi sama poskuša optimizirati delovanje in v prihodnje omogočiti boljši program," je na novinarski konferenci po seji povedal predsednik sveta Goran Forbici.

Ukinjajo poročila, a krepijo informativni program

Uradno je tako postalo, da se ukinja dnevnoinformativna oddaja Panorama, ki smo jo lahko spremljali na drugem programu. Z njo pa tudi vse njene rubrike, kot je tudi priljubljena družabna kronika Magnet. Predsednik uprave Zvezdan Martić je po poročanju MMC RTV Slo ob tem zatrdil, da v novem programsko-produkcijskem načrtu informativni program v resnici krepijo. Programsko-produkcijski načrt sicer uradno še ni prišel v javnost. So pa že znane nekatere podrobnosti. Oddaje Kultura ne bo več v informativnem bloku pred 20. uro, temveč samo po Odmevih. V razvedrilnem programu bodo izvedli Pesem Evrovizije, odpovedali pa se bodo Popevki, Melodijam morja in sonca, Festivalu šansona in Poletni noči. Zaradi varčevanja naj bi televizijski program precej skrčili. Filmov in risank naj bi bilo manj. Prav tako naj bi krčili programe Radia Slovenija.

Mešani odzivi

Člana uprave Simon Kardum in Franci Pavšer pa sta povedala, da se z načrtom ne strinjata. Kardum je opozoril na včerajšnji podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTVS na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki niso predvideni v načrtu. Pavšer pa je opozoril, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami in dejal, da bodo s krčenjem programa izgubili tudi občinstvo, ki ga bodo težko pridobili nazaj.

Direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič meni, da je programsko-produkcijski načrt slab. Prepričana je, da bi morali digitalni razvoj krepiti, a ga z načrtom slabijo. Tudi direktor radia Mirko Štular je dejal, da načrta ne more zagovarjati, saj premočno posega v program Radia Slovenija. Dodal je, da je nevralgična točka radia kadrovski načrt, ki ni realen in skladen z načrtom produkcije.

Načrt pa podpira direktorica televizije Ksenija Horvat. Dejala je, da so med drugim zagotovili prenos poletnih olimpijskih iger, evropskega nogometnega prvenstva in kolesarske dirke po Franciji. Zatrdila je, da bodo predvsem zagotovili stabilizacijo informativnega programa in kulturo vrnili v osrednje informativne oddaje. Tudi risank bo po novem načrtu le nekaj manj kot v letu 2023.

prejšnji članek
Recept: Pica zvezda
Kulinarika
Recept: Pica zvezda
naslednji članek
Oseben klepet: Alen sezul čevlje skrivnostnega tekmovalca
Resničnostni šovi
Oseben klepet: Alen sezul čevlje skrivnostnega tekmovalca