stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Poletno gledališče Križanke prihaja najboljša plesna produkcija leta 2020

31. 7. 2023; 10.00
Avtor: Pe. T.
Gran Bolero

Utrinek iz predstave foto: Ljubljana Festival

Čez teden dni, 7. avgusta, se bo v prestolnici odvil plesni projekt Gran Bolero, v katerem se v koreografiji španskega koreografa Jesusa Rubia Game šest plesalcev iz ansambla EN-KNAP Group in šest plesalcev iz ansambla Zagrebški plesni ansambel skupaj vrne k Ravelovi glasbeni partituri.

Jesús Rubio Gamo je eden izmed izstopajočih in obetavnih koreografov mlajše generacije. Po študiju baleta, sodobnega plesa, gledališča in literature se je ustalil v rodnem Madridu. Svoje delovanje je opisal kot „združevanje matematične strukture s senzorično močjo“, medtem ko posebno pozornost posveča „majhnim variacijam in podrobnostim v ponavljanju“. Temu primerno se bo v Križankah predstavil z delom Gran Bolero, ki na novo definira znamenito Ravelovo skladbo Boléro, temelječo ne na izpeljevanju gradiva, pač pa na njegovem ponavljanju.

Gamo je s številnimi nagradami ovenčano predstavo, ki slavi čas in prostor, ki si ga delimo, priredil za skupino En-Knap, okrepljeno z Zagrebškim plesnim ansamblom. Predstava je leta 2020 prejela nagrado max v kategoriji najboljša plesna produkcija leta 2020. Produkcijski zavod En-Knap je leta 1993 ustanovil Iztok Kovač, uspelo pa jim je v evropskem prostoru uveljaviti lastno estetiko in pritegniti mednarodno mrežo koproducentov. Skupina je vse od svoje ustanovitve edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji.

Zagrebški plesni ansambel je prav tako mednarodno uveljavljena skupina za sodobni ples, ki je že od leta 1970 do danes edina stalna skupina za sodobni ples na Hrvaškem. Slovijo po izvirnih delih in performativni moči izvajalcev.

prejšnji članek
Danes nastopi Polna luna, ki vas bo podprla v občutku svobode
Horoskop
Danes nastopi Polna luna, ki vas bo podprla v občutku svobode
naslednji članek
Polona Vetrih kipi od življenja
Svet slavnih
Polona Vetrih kipi od življenja