Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Alma M. Kochavy o tujini, kulinariki in resničnostnih šovih

19. 3. 2017; 02.00
Avtor: K.M.
Alma Kochavy1

foto: Ana Gregorič

Almo je širša javnost poznala v oddaji Gostilna išče šefa, kjer je sodelovala kot komentatorka, poletne petkove večere pa večina Slovencev uživa na njenem kulinaričnem projektu.

Širša Slovenija vas je spoznala kot komentatorko v oddaji Gostilna išče šefa, vas še kaj vleče na televizijo?
Na POP TV sem se imela zelo luštno, televizija je zabaven medij in zelo sem bila vesela povabila k oddaji. Z Binetom smo spletli prijateljske vezi, s Karimom sodelujemo na projektu Odprta kuhna in tudi z ostalimi člani ekipe sem ostala v stikih. Kdo ve, kaj bo prinesla prihodnost, kakšen zanimiv projekt je vedno lep izziv.

Tujina vam je obrnila življenje na glavo? Si predstavljate, da se takrat na potovanje po Aziji ne bi odpravili?
Uf, od tega potovanja je že zelo dolgo, kakšnih 12 let, in težko si predstavljam svoje življenje drugačno, kot je. Vsekakor ne bi spreminjala ničesar, saj sem v tujini delala, rasla, se učila, si odpirala nova obzorja, na potovanju pa sem spoznala tudi moža. In on je tisti, brez kogar bi bilo moje življenje zelo drugačno.

Katero jed moževe domovine imate najraje in zakaj?


Lior je Izraelec in kulinarika Bližnjega vzhoda je res bogata, raznovrstna, polna začimb in pripravljena precej drugače kot pri nas. Obožujem čičerikin namaz humus, babičino sobotno juho, shakshuko (v začinjeni paradižnikovi omaki poširana jajčka), pekočo ribo, sabih sendvič iz pita kruha, nadevanega z ocvrtimi jajčevci in trdo kuhanimi jajci, in še in še in še.

Almo je širša javnost spoznala kot komentatorko v oddaji Gostilna išče šefa. foto: POP TV

Ker sta oba velika ljubitelja kulinarike, katera jed se največkrat znajde na domači jedilni mizi?
To je odvisno predvsem od časa, ki ga imava na voljo za kuhanje. Rada jeva sezonske sestavine, pridelke s kmetij, ki jih poznava, in obožujeva ribe. Lior je še posebej navdušen nad našimi divjimi sestavinami, kot so gobe ali čemaž. Je pa del našega posla tudi poizkušanje različnih jedi in spoznavanje novih trendov, zato rada eksperimentirava tudi doma.

Od kje ideja za Odprto kuhno? V petek, 24. marca, se prične že peta sezona, več kot očitno se je odlično prijela?


Se spomnite, ko sem rekla, da bi bilo moje življenje močno drugačno brez moža? No, prav on je glavni ''krivec'' za Odprto kuhno. Prva leta njegovega življenja v Sloveniji sem jaz zaradi dela pogosto potovala, on pa rad dobro je, a ne zna kaj prida kuhati. Tako je jedel zunaj, v restavracijah, in spoznaval raznolikost kulinarike v Sloveniji, hkrati pa je pogrešal kraj, kjer bi lahko vso to raznolikost okusil na enem mestu. Tako se je po vzoru prehranskih tržnic v tujini rodila osnovna ideja za Odprto kuhno, ki pa se od podobnih projektov doma in v tujini razlikuje v tem, da ulično hrano zanjo snujejo in ustvarjajo vrhunski slovenski kuharski mojstri. Menim, da je to tudi pomemben razlog, zakaj je postala tako priljubljena, saj lahko o prijetnem druženju na prostem za zmerno ceno poskusiš veliko različnih izjemnih kulinaričnih kreacij ali pa vrhunsko pripravljenih klasik ulične prehrane.

Prebrala sem, da samega koncepta ne želite pretirano razširiti, pa obstajajo že kakšne ideje za kak nov kulinarični projekt?
Naš cilj je predvsem stalno nadgrajevanje kakovosti dogodka in obiskovalčeve izkušnje. Raznolikost, inovativnost in vrhunska kakovost hrane in pijače so tisto, od česar ne odstopamo, zato drži, da nismo pristaši širjenja dogodka v nedogled. Vsekakor pa si dejavnost želimo razvijati naprej. Tako smo že oblikovali še en kulinarični dogodek Pivo&burger fest, ki ga bomo letos izpeljali maja in septembra. Tudi idej za nove projekte nam ne manjka, bolj časa, da bi jih izvedli v skladu z našimi standardi kakovosti. Vsekakor pa ne počivamo na lovorikah in ljubiteljem dobre hrane se z naše strani zagotovo obeta še kakšen zanimiv projekt.

Menite, da te s svojim projektom pripomogli k razvoju kulinarične zavesti med Slovenci?
Eden glavnih ciljev projekta je bil že od samega začetka prispevati k umeščanju Slovenije na kulinarični zemljevid sveta, domačine osveščati o pestrosti in kakovosti, ki ju ponuja slovenska kulinarika, in naglas povedati, da je Slovenija izvrstna kulinarična destinacija. Menim, da smo kot pionirji prehranskih tržnic pri nas k razvoju kulinarične zavesti vsekakor prispevali, kar nam dokazujeta tudi dve pomembni nagradi v turizmu Jakob (za izvrstnost in kakovost) in Sejalec (za najbolj inovativen turistični produkt). S projektom Odprta kuhna smo postavili visoke standarde v kategoriji kulinaričnih dogodkov, ne samo z vidika ponudbe in komunikacije, temveč tudi z vidika organizacije.

Ekipa Odprte kuhne z Valterjem Kramarjem in Ano Roš, Hiša Franko. foto: Odprta kuhna

Lahko rečemo, da ste ljubiteljica dobrih in lepih stvari. Kulinarika, moda ... Kaj še obožuje Alma?
Ničesar ne obožujem bolj, kot kakovostno in sproščeno preživet čas z mojo družino. Moji ljubljeni so tisti, ki me motivirajo in ženejo, da sem trudim. Moja velika strast so tudi potovanja, spoznavanje novih ljudi, kultur, narave in srečna sem, ko si jih lahko privoščim. Za daljše pobege zadnja leta ob delu in majhnem otroku sicer nimam časa, sva pa s sestro Eniso po zaključku lanske sezone Odprte kuhne skočili za nekaj dni v Barcelono, kjer sva toliko pojedli, da so naju vsi v tapas restavraciji začudeno gledali. Januarja smo obiskali tudi moževo družino v Izraelu, marca pa sva si na Siciliji z Liorjem vzela nekaj dni za romantičen oddih, preden se začne nova sezona Odprte kuhne.

Čemu se v življenju ne bi mogli odpovedati?
Svobodi - temu, da lahko počnem, kar hočem in kadar hočem.

Ste kdaj naredili kaj, kar res obžalujete?


Vsak kdaj ''kiksne'', to so normalne stvari v življenju. Iz takih situacij se nekaj naučim, jih skušam hitro pozabiti in ne želim, da me kakorkoli omejujejo.

Pričenja se torej najbolj delovni čas v vašem letu, najdete kak prost trenutek za sprostitev in kaj takrat počnete?
Obdobje med marcem in oktobrom je res najbolj dinamično, zahtevno in pestro obdobje v letu. Vsakih nekaj dni je karavana Odprte kuhne drugje - v Ljubljani, Kopru, Novi Gorici ali v Celju. Poleg tega v tem času izpeljemo še pomladni in jesenski Pivo & Burger Fest. Na naših dogodkih se imamo res super, zato posebne sprostitve ne potrebujem, so pa dnevi na terenu včasih fizično naporni, zato za dan ali dva radi pobegnemo iz vrveža na kakšno mirno lokacijo, morda v naravo, da si odpočijemo in napolnimo baterije.

Ker ste sodelovali v enem izmed resničnostnih šovov oziroma v zabavni oddaji, vas moram vprašati, ali katero izmed tekočih spremljate? Vas je kdo že navdušil in ali bi se še kdaj pridružili kateremu izmed takšnih projektov?
Pretirano veliko časa za gledanje televizije nimam, če utegnem, pa z veseljem kdaj pogledam oddajo MasterChef. Luka, Karim in Alma so naši prijatelji in partnerji na Odprti kuhni, zato jih spodbujamo in radi gledamo. Tudi plešoče zvezde obetajo veliko zabave, sodelujočim kapo dol za vse naučene plesne korake in prelit znoj. Takšni projekti so res zabavni in nikoli ne rečem nikoli.

Kaj je o izgubi očeta povedal priljubljeni voditelj Boštjan Romih? Preverite tukaj! 

prejšnji članek
Ravnovesje ženske energije
Zdravje
Ravnovesje ženske energije
naslednji članek
Bivši mož Saše Einsiedler zopet postal očka
Svet slavnih
Bivši mož Saše Einsiedler zopet postal očka