stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Konec ljubezni: Kdo bolj trpi, moški ali ženska?

16. 1. 2017; 08.00
Avtor: Ajda Kogovšek
Ljubezen, prekinitev zveze

foto: Profimedia

Znanost je dokazala: moški si nikoli ne opomorejo od prekinitve dolgotrajne oz. resne zveze.

Vsi smo si v ljubezni različni, vendar, ko govorimo o koncu zveze, se vsi lahko strinjamo z naslednjim – razhodi so grozni, ne glede na okoliščine.

Nas, ženske, najbolj boli, kadar ugotovimo, da smo po razhodu doma, z mamo ali prijateljicami, v družbi krokodiljih solz in »cmeravega« filma, ki smo ga videle že najmanj petkrat, medtem ko se on zabava zunaj s prijatelji, kakor da se ne bi nič zgodilo. Zato ženske seveda mislimo, da mu je vseeno, da ga briga za nas, v resnici pa same v sebi vemo, da je to moški način prebolevanja, čeprav se nam zdi, da je popolnoma zgrešen. To je pač način, s katerim moški rešujejo vznemirjujoče stvari, ki se jim dogajajo v življenju. Ženske pa, po drugi strani, najprej trpimo in mislimo, da je konec sveta, potem pa se naučimo s tem živeti in sčasoma prebolimo.

Tukaj pa se vključi tudi znanost, ki pravi, kaj se dogaja v moškem, ko preboleva resno zvezo. Pekel, ki ga preživi po razhodu je pravzaprav veliko hujši kot pri damah. Raziskovanje o tem so pričeli leta 2000, vključevalo pa je 2000 žensk in moških, ki so imeli za sabo težek razhod, rezultati pa so pokazali, da si moški tudi po šestih do devetih letih niso popolnoma opomogli. Nekateri so postali celo čustveno nestabilni.

Ženske so si sčasoma opomogle in na nek način doživele osebno rast, so pa takoj po prekinitvi zveze trpele bolj kot moški.

Rezultati so pokazali, da moški začutijo bolečino zaradi razhoda zveze z žensko, ki so jo ljubili, šele po daljšem časovnem obdobju. Potrebujejo dalj časa, da ugotovijo, kaj so izgubili in potrebujejo še dalj časa, da prebolijo in si opomorejo od hude izgube.

Spomnite se na to dejstvo, če boste kdaj v takšni situaciji.

prejšnji članek
Kaj se zgodi, če 60 sekund drgnete kazalec?
Zdravje
Kaj se zgodi, če 60 sekund drgnete kazalec?
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Ne primerjajte se z drugimi!
Horoskop
Tedenski numeroskop: Ne primerjajte se z drugimi!