Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Umirjeni sredi kaosa

23. 12. 2016; 02.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
umirjeni sredi kaosa
Gneča na cesti in v trgovinah, praznično hitenje tako v službi kot doma, tisoč drobnih in nujnih opravkov …

Če niste mojster zena ali učitelj meditacije, ni prav nič čudnega, če bi kdaj božično-novoletne praznike najraje kar preskočili. Za vas smo zato zbrali nekaj nasvetov, kako se umiriti sredi decembrskega kaosa in vendarle doživeti vse čarobne trenutke, ki jih prinaša ta čas.

Izpustite nadzor

Ste se tudi vi kdaj vprašali, kako lahko tudi majhni otroci sredi najbolj glasne zabave z živo glasbo popolnoma mirno spijo? Včasih se zdi, kot da jih hrup in kaos okrog njih prav uspavata. Tudi v samostanih, kjer verniki glasno mantrajo, ni ravno smrtne tišine. Tisti posamezniki, ki zares obvladajo meditacijo in čuječnost, so sposobni oditi vase in se umakniti od sveta tudi sredi največjega hrupa in številnih motenj iz okolice. Vse je namreč v sposobnosti koncentracije in veščini 'izpustiti' – izpustiti misel, ki vas preganja, idejo, ki vas žene, in nadzor nad položajem. Ste se znašli sredi decembrskega prometnega zastoja in se vam mudi po otroke v šolo in vrtec? Če se boste jezili in izgubljali živce, ne boste na svoj cilj prišli prav nič hitreje, samo bolj razdraženi in slabe volje. Ste tik pred zdajci ugotovili, da vam manjka darilo za taščo, in brezglavo tekate po trgovinah, polnih ljudi, ki se kar ne umaknejo in stojijo kar sredi poti? Globoko vdihnite, se za trenutek ustavite in samo opazujte. Pravo darilo 'vas bo našlo', če mu boste dali priložnost oziroma dovolj prostora in časa. Morda pa to, kar iščete, ni to, kar zares potrebujete? Prepustite se življenju, da vam na pot prinese to, česar morda niste pričakovali. Seveda je za takšen odnos do življenja in sveta potrebno zaupanje. Zaupanje, da se bo na koncu zgodilo to, kar je najbolje za vas. Saj veste, včasih smo ljudje kot muhe, ki se trmasto zabijajo v steklo zaprtega okna, medtem ko je okno zraven na široko odprto.

Pozabite na pravila

Na to zabavo res moram iti, četudi mi prav nič ne diši. Tudi njej moram kupiti darilo, pa četudi je v resnici ne maram, saj se to preprosto spodobi. Brez te jedi pa res ne moremo imeti prave božične večerje. En kup prazničnih pravil, ki čarobnosti božično- novoletnih praznikov dodajo kisel priokus. Toda kdo pa pravi, da se morate držati vseh teh pravil, s katerimi se globoko v sebi ne strinjate? Zakaj ne bi letos božiča in silvestrovega praznovali tako, kot si vi želite in verjamete, da je prav, najlepše in najbolj čarobno? Neradi pečete piškote? Pa jih kupite ali naročite pri kakšni kšni sosedi, ki rada peče. Ona bo nekaj zaslužila, vi pa boste prišli do domačih piškotov. Vsako leto izgubljate živce zaradi odpadajočih iglic od naravne božične smrečice, saj ne marate umetne? Pa si letos omislite nekoliko drugačno smrečico – umetniško skulpturo, vejo v vazi ali pa smrečico enostavno preskočite, če vam v resnici ne pomeni veliko. In kdo pravi, da ste popolna žurerska zguba, če greste zadnjo noč v letu spat ob 10. uri in silvestrovo pač prespite? Zato pozabite, kaj pravijo pravila, prijatelji, sodelavci in sosedje. Svoje praznike si organizirajte tako, kot ustreza vam in vaši družini. Navsezadnje ste na koncu vi tisti, ki na božični večer izčrpani obsedite na kavču in se sprašujete, za koga in komu na čast ste se pravzaprav tako zelo trudili, saj je večina vašega truda tako in tako ostala skrita, spregledana in zato necenjena.

prejšnji članek
Kaj vse mažemo nase?
Moda&Lepota
Kaj vse mažemo nase?
naslednji članek
Doživel hudo poškodbo, zdaj se počasi pobira
Svet slavnih
Doživel hudo poškodbo, zdaj se počasi pobira