Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Utrujeni zaradi mučnega kašljanja?

3. 4. 2016; 07.15
Avtor: Sonja Javornik
prostori pom web-_DSC7585-Edit

foto: dao

Našo redno svetovalko dr. Lu Li je tokrat za pomoč zaprosil bralec, ki ima v prehodnem jesensko-zimskem času vsako leto težave s kašljanjem.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 43 let. V jesensko-zimskem obdobju me zelo utruja nenehen kašelj, zasoplost oziroma oteženo dihanje. Sem rahel astmatik, imam tudi zelo suha usta. Kašelj je suh, sluzi je zelo malo, skorajda nič. Tudi nosna votlina je zelo suha. Ne glede na to, koliko tekočine se trudim piti čez dan, težava ostaja. Sem tudi utrujen, brez neke prave energije, saj se ponoči ne odpočijem dovolj. Velikokrat se prebujam zaradi napadov kašlja.

Z družino se trudimo, da se redno in zdravo prehranjujemo, z ženo sva dejavna v športu, z otroki tudi veliko prehodimo, hodimo v hribe ali izberemo druge dejavnosti. Poleti težave niso izrazite, jesen in zima pa me vsako leto bolj utrudita.

Prosim za kakšen koristen nasvet. Hvala.

Brane

Dr. Lu Li

Glede na opisano in sodeč po kitajski tradicionalni medicini lahko rečem, da se je v vaša pljuča naselila vlaga, ki jo je v telo prenesel patogeni dejavnik veter. Veter je tisti, ki po telesu s seboj prenaša še druge škodljive vplive. Ker so vaša pljuča šibka v svojem fiziološkem delovanju, se je vlaga zlahka naselila znotraj njih.

Jesenskemu času pripada element kovine; kot sem že omenjala, sta izpostavljena organa prav pljuča in debelo črevo, ki tvorita organski par. Ravno zaradi tega se jeseni pojavlja več težav s pljuči in z njimi povezanih bolezni. Na pohodu so prehladi, virusi in druge bolezni, ki se jih ljudje s primanjkljajem pljučne energije ne morejo ubraniti.

Vlaga v vaših pljučih blokira razprševanje tekočin, saj jih veže nase in se tako še bolj kopiči. Zato imate občutek suhosti v ustni in nosni votlini, vsa vlaga je namreč naseljena v pljučih, ki je ne dvignejo ali ne potisnejo navzgor. Pljuča so povezana tudi z respiratornim traktom, zato se njihovo neravnovesje hitro pokaže prav v nosni votlini, sinusih in grlu.

foto: Arhiv Svet24

Najpomembnejše je, da se pri vas spodbudi pljučni či, kot mu pravimo v TKM, in da se umiri pljučna sluz oziroma vlaga. Tako bodo naštete težave sčasoma izzvenele ali se bo stanje vsaj občutno izboljšalo.

Najbolj priporočljiva je akupunktura, približno dvakrat na teden, in uživanje določenih zelišč in zeliščnih formul. Sama bi vam predlagala eno skodelico metinega čaja na dan, prav tako kamilice in čaj iz cvetov krizantem. Vsa našteta zelišča so po lastnostih hladna.

Kuhane ali pečene pomaranče zelo pomagajo pri izganjanju vlage in sluzi iz notranjih organov. Pospešijo namreč pretok telesnih tekočin ter organom omogočijo, da se lepo prekrvavijo in iz telesa potisnejo odvečne toksine in škodljive vplive.

Vsak dan, en teden skupaj, uživajte tudi eno do dve pomaranči, kuhani na pari nekje od 10 do 15 minut. Kuhane ali pečene pomaranče zelo pomagajo pri odpravljanju vlage in sluzi iz notranjih organov. Pospešijo namreč pretok telesnih tekočin ter organom omogočijo, da se lepo prekrvavijo ter tako potisnejo iz telesa odvečne toksine in škodljive vplive.

Pri tem pomaga tudi med. Vsako jutro v 3 dcl tople vode vmešajte eno veliko žlico medu ter tekočino popijte po požirkih. Pomaga tudi sveže iztisnjen sok iz hrušk.

Zelo koristne so tudi lilly form v granulah, ki jih pijete vsak dan s toplo vodo. Naredite si lahko prevretek iz zelišča radix ophiopogonis (mai men dong), ki krepi pljučno jin energijo in pomaga pri razprševanju sluzi. To zelišče je še posebej priporočljivo pri suhi ustni votlini, saj ima moč, da tekočine potisne navzgor. Prav tako priporočam uživanje zelišča semen oroxyli (mu hu die), ki zelo dobro blaži in umirja kašelj, izboljšuje glas ter pomirja grlo in glasilke. Uporablja se, kadar je prisotna stagnacija energije či po vsem telesu, in tako ni le del zdravljenja pri kašlju.

Utrujenost, nekakovosten spanec in drugo so le posledice kopičenja stare in toksične energije či v telesu in notranjih organih. Pomembno je, da ostanete aktivni, čeprav ste utrujeni. Morda bi bilo dobro le prilagoditi športne dejavnosti glede na trenutno stanje. Dovolj je že, da ste vsak dan na svežem zraku in sprehodu vsaj 45 minut. Začnite izvajati tudi vaje, s katerimi pospešite delovanje vitalne pljučne energije. Vaje so zelo lepo opisane v knjigah priznanega daoističnega mojstra Mantaka Chie.

Hkrati vas vabim v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na podrobnejši posvet.

Želim vam vse dobro!

prejšnji članek
Črno kavo imajo radi ...
Zdravje
Črno kavo imajo radi ...
naslednji članek
Je to varanje ali ni?
Zdravje
Je to varanje ali ni?
#obraziavenija
obraziavenija