stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kaj vse zmore botoks?

27. 8. 2016; 09.00
Avtor: M. B.
dreamstime_l_12380810

foto: Dreamstime

Botoks ni več samo injekcija, ki gladi gube. Seznam njegove možne uporabe je iz dneva v dan daljši. Vas zanima, kaj vse zmore?

Zoper akne

Botoks uravnava funkcijo delovanja žlez lojnic in s tem tudi zmanjša izbruhe aken in mozoljev. Vendar ga dermatologi ne priporočajo uporabljati po vsem obrazu, saj s tem lahko istočasno poškodujemo mišično aktivnost in ustvarimo »zamrznjen obraz«, temveč le v minimalnih odmerkih na čelu. Še preden se odločite za botoks, pa poskusite trdovratne akne in mozolje zdraviti na uveljavljene načine, z zdravili, kot so spirinolaktoni in kontracepcijske tablete.

Uravnavanje mimike nosa

Okoli 40. leta starosti se nos in predel okoli njega začne nekako »posedati«, nos na konici postaja bolj povešen, kar lahko popolnoma spremeni obraz. Botoks lahko pomaga dvigniti konico nosu in vam že v 10 minutah odvzame nekaj let. Kirurg vam vbrizga botoks med obe nosnici in s tem sprosti mišico, ki ga potiska navzdol. Poseg je treba ponavljati na približno tri mesece.

Za mehkejšo linijo čeljusti in brade

Ena od pogostih lepotnih težav po 50. letu starosti je ta, da počasi ostajamo brez zob oziroma imamo zobe že dokaj izrabljene, zbrušene. Posledica tega je tudi širša čeljust. Pomagate si lahko z botoksom. Dermatolog ga enostavno vbrizga v prizadeto območje, kar skrči mišice in zoži videz čeljustnice. Rezultat traja približno eno leto, ima pa še druge koristne učinke: dvigne lica ter lajša bolečino, ki nastane zaradi obrabe zob. 

Pa še to: Če je vaša linija čeljusti postala dokaj neizrazita, lahko malo botoksa v mišice, ki potekajo vzdolž kosti, naredi čudeže. Koža se dvigne, postane bolj napeta in linija čeljusti bolj definirana.

Dvig ustnic

V resnici sploh ne potrebujete najrazličnejših polnil za ustnice, kajti že botoks je dovolj. Malo ga je treba vbrizgati tik nad rob zgornje ustnice, pa se bo kar sama dvignila, zaradi česar bodo ustnice videti polnejše. Ta tehnika je priročnejša kot vbrizgavanje kolagena, zahteva zelo malo botoksa in je zato tudi veliko cenejša.

Botoks se dobro obnese tudi pri tako imenovanem nasmehu dlesni, to je, ko se med smejanjem zgornja ustnica preveč dvigne in razkrije ne samo zobe, ampak celotno dlesen. Če vbrizgamo botoks v zgornjo ustnico, se njena gibljivost zmanjša, kar pomeni, da se ne dvigne več tako visoko in da bo nasmeh ponovno uravnovešen. Treba je paziti, da vnos botoksa ni prevelik, ker se sicer ustnica sploh ne dvigne, in da je narejen simetrično, sicer boste imeli križemkražem nasmeh.  

Zglajen vrat

Mišice na vratu se z leti povečujejo in začnejo nekako štrleti navzven, kar daje videz, kot bi imeli na vratu nekakšne debele obroče, vsajene pod kožo. Rešitev znova ponuja botoks. Vodoravne gube na vratu lahko začasno zgladite s postopkom, ki mu dermatologi pravijo kar ogrlica iz botoksa. Majhna količina botulin toksina se vbrizga v mišico nad in pod motečo gubo, in ko se ta mišica sprosti, je koža videti bolj gladka, obraz pa bolj dvignjen. Gre za nekirurški poseg, ki ga je treba ponavljati na vsake tri do šest mesecev.

Pomlajen dekolte

Nekaterim ženskam se z leti in predvsem zaradi čezmerne izpostavljenosti soncu na dekolteju in med dojkami začno tvoriti navpične gube. Da jih zgladite, ne potrebujete cele znanosti: le injekcijo botoksa v prsno mišico.

Adijo, potenje!

Podobno kot botoks deluje na mišice, deluje tudi na žleze znojnice. Ker omrtvi signale, ki potujejo v znojnice, to pomeni, da se ne potimo. Zato zdravniki botoks s pridom uporabljajo pri hiperhidrozi, tako da ga vbrizgavajo v podpazduhe, dlani in tudi stopala. Učinek traja do šest mesecev in je izjemen. Postopek z botoksom priporočajo tistim, ki so preizkusili že vse druge možnosti, od antiperspirantov naprej, in ki se morajo čez dan večkrat preobleči zaradi čezmernega potenja.

Naj pričeska traja

Ja, res je. Ženske, ki si dajo vbrizgati botoks v čelo, se manj potijo pri liniji las, zato njihova pričeska dlje časa ostane sveža in se ne zmasti. Če se botoks vbrizga kar neposredno v lasišče, pa se izognemo prepogostemu umivanju las, saj jih je dejansko treba umivati zelo redko, morda le enkrat na teden ali še redkeje.

Pa še to: Botoks naj bi bil uporaben tudi pri stanjšanih laseh in za pospeševanje ponovne rasti las (pri plešavosti), vendar so na tem področju še potrebne dodatne raziskave, saj učinki še niso potrjeni.

prejšnji članek
William in Kate princu storila to
Svet slavnih
William in Kate princu storila to
naslednji članek
Slovenska pevka pri 43 letih pristala v hotelu
Svet slavnih
Slovenska pevka pri 43 letih pristala v hotelu