stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Za popoln dan kozarec tople vode z limono

30. 8. 2016; 03.27
Avtor: NN
limone
Jutro je odskočna deska v nadaljevanje dneva - dobrega ali pa tudi slabega. Če boste v življenje vpeljali naslednjih sedem jutranjih navad, slabih začetkov ne bo več. Dan za dnem boste lahko le zatrjevali: danes je bil odličen dan!

1. Popijte kozarec tople vode z limono

Ko se zjutraj zbudite, je že osem ur od tedaj, ko ste nazadnje pili. Zato se najprej izdatno odžejajte, da prebudite vse telesne celice. Kozarec vode z limono je odličen za to, da telo spravite v pogon. Voda naj bo topla, saj je mrzla šok za organizem, limona pa bo prebavnim organom pomagala, da se pripravijo na nadaljnje obroke.

2. Vstanite zgodaj

Če se želite dobro pripraviti na prihajajoči dan, boste zjutraj potrebovali nekoliko več časa. Zato vstanite bolj zgodaj, najbolje malo pred sončnim vzhodom. Ali povedano drugače: zjutraj si vzemite vsaj uro in pol zase, preden odidete od doma.

3. Zdrgnite si jezik

Čiščenje jezika s kovinskim strgalom je tista jutranja rutina, ki je ne boste nikoli več opustili, ko jo boste enkrat začeli. Zakaj? Ker je življenje s čistim jezikom preprosto boljše. Predvsem vam iz ust ne bo več smrdelo, hrano boste bolje okušali, pa tudi bolj zdravi boste, saj se na jeziku ne bodo več razraščali mikroorganizmi, ki prispevajo k nastanku ustnih bolezni.

4. Jutranja telovadba

Jutranja telovadba je še ena od dobrih navad, ki naj vam zlezejo pod kožo. Telesna aktivnost v zgodnjih urah namreč spodbuja metabolizem, izboljša razpoloženje, saj boste zadovoljni, da ste že zjutraj storili nekaj zase, učinkuje pa tudi na možgane. Razgibavanje izboljša ostrino uma in hitrost sklepanja. Vsekakor dobra priprava na vse preizkušnje, ki vas čakajo. Katere vaje izbrati? Čisto vseeno je, le da telovadite. Nekateri priporočajo tibetanske vaje, drugi trebušnjake, sklece in počepe, tretji prisegajo na skakanje po sobnem trampolinu. 15-minutno skakanje namreč pospeši delovanje vaše limfe, ta pa je odgovorna za izločanje toksinov iz organizma.

5. Žlica olja incha inchi za zajtrk

Najpomembnejše, kar lahko zase naredite že zjutraj, je to, da zajtrkujete. Z zajtrkom telesu zagotovite dovolj energije za učinkovito delo in razmišljanje, zaužijte ga po umivanju in jutranjem razgibavanju. In kakšen zajtrk je najboljši? Ni nujno, da je količinsko bogat, naj pa bo kakovosten. Vanj vključite čim več hranljivih snovi, ne pozabite niti na maščobe. V hrano zamešajte ali samostojno, na tešče, zaužijte žlico 100-odstotnega rastlinskega olja inca inchi. To vsebuje 93 % nenasičenih maščobnih kislin in kar 48 % maščobnih kislin omega-3, ki prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Bistro olje rumene do jantarjevo zlate barve je blagega, nevtralnega okusa, ki je rahlo podoben okusu oreščkov. Zato je odlično za pripravo solat, omak, namazov in prelivov ter kot dodatek kuhanim in nekoliko ohlajenim jedem. Idealno je tudi za vse, ki se prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko. 

6. Skrtačite telo 

Preden se oprhate, vzemite v roko krtačo ali sisalovo rokavico in skrtačite telo na suho kožo. To je ajurvedska praksa, ki pomaga izboljšati prekrvitev in s telesa odstrani odmrle kožne celice. Drgnite se v smeri proti srcu. Nato se oprhajte kot običajno in po otiranju z brisačo nanesite na telo še vlažilno mleko. Vaša koža bo kot prerojena, mehka, rožnata, gladka. Skratka, pripravljena na nov dan.

7. Poglejte se v ogledalo in se smejte 30 sekund

To, da v ogledalu vidite sebe, ko ste srečni in nasmejani, vam bo dvignilo samozavest in vas že navsezgodaj spravilo v dobro voljo. Pomembno je, da se smejite spoštljivo in se ne pačite kot klovn. Že najmanjši nasmešek vam bo dal poguma in motivacije za doseganje nadaljnjih uspehov v dnevu in tudi moč za premagovanje morebitnih ovir.

prejšnji članek
Hitri prigrizki za potešitev lakote
Zdravje
Hitri prigrizki za potešitev lakote
naslednji članek
Tanja in Lili Žagar nista kaj veliko govorili
Svet slavnih
Tanja in Lili Žagar nista kaj veliko govorili