stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

5 lepotnih nasvetov za nego kože v hladnejših dneh

31. 10. 2019; 03.00
Avtor: MŠ/Bodi zdrava
zenska-obraz-ustnice-roke

Koža foto: Dreamstime

Jesen prinaša krajše, hladnejše in bolj vlažne dneve. Zaradi tega in tudi zaradi vročine in sonca, ki smo ji bili izpostavljeni poleti, koža potrebuje še dodatno pozornost in temeljitejšo nego. Svetujemo, na kaj morate biti v prihajajočih mesecih še posebej pozorni in katerim napakam se lahko izognete.

Nasvet 1: Pozabite na lahkotne gel teksture

Ko se temperature spustijo pod osem stopinj, lojne žleze upočasnijo proizvodnjo, koža pa izloči tudi manj vlage. Težava nastane, ker se telo ogreje od zunaj: poveča se znojenje in koža postane suha. Podoben učinek nastane tudi v vetrovnih razmerah. Lahke vlažilne teksture gela za obraz niso dovolj, koža potrebuje bogatejšo oskrbo. Priporočamo uporabo rastlinskih olj, posebej svetlinovega, pri zelo suhi in poškodovani koži pa intenzivno nego z mikro srebrom.

Svetlinovo olje

Svetlinovo olje foto: Dreamstime

Svetlinovo olje pridobivajo iz svetlina, divje rože s čudovitimi rumenimi cvetovi, ki prihaja iz Severne Amerike. Že v 17. stoletju so to dragoceno olje uporabljali za celjenje ran, v tridesetih letih 20. stoletja pa so ga začeli uporabljati za zdravljenje kožnih alergij in izpuščajev.

Gama-linolenska kislina (GLA) vpliva na številne parametre, ki so pomembni za kožo. Svetlinovo olje poskrbi, da je koža navlažena od znotraj navzven; pripomore k njeni prožnosti in odpornost proti znakom utrujenosti, koža pa postane čvrsta in manj ohlapna, kar ji daje mlajši videz. Poleg tega ublaži temne kolobarje okoli oči, učinke staranja in gubice, pomaga pa tudi obdržati od sonca zagorelo polt. Svetlinovo olje je bogato z vitaminom E, močnim antioksidantom, ki lovi proste radikale in tako deluje proti staranju kože ter jo ohranja navlaženo, čvrsto, prožno in mehko.

Nasvet 2: Izogibajte se intenzivnemu čiščenju

Jeseni in pozimi nikakor ne smete varčevati pri bogatih kremah in serumih, lahko pa ste skromnejši pri čiščenju obraza. Zjutraj se umijte samo s čisto vodo, zvečer pa rutino čiščenja skrajšajte – odsvetujemo pilinge, uporabo alkoholnih tonikov, čistilnih gelov – zgolj čistilno mleko in brezalkoholni tonik, s katerim vrnete koži njen naravni pH.

Nasvet 3: Pomoč za suhe in razpokane roke

Ste vedeli, da v hladnem vremenu telo toploto najprej črpa prav iz rok? Žile se zožijo, prekrvitev pa poslabša. V hladnih dneh zato obvezno nosite rokavice, predvsem pa redno uporabljajte hranilne kreme, še posebej po umivanju. Na hrbtni strani rok je namreč zelo malo lojnih žlez in podkožnega maščobnega tkiva, zato so tam roke še občutljivejše. Ročne masaže z bogato kremo ohranjajo kožo napeto in elastično. Prva pomoč je balzam z zdravilnim ekstraktom ognjiča, ki zmehča manjše razpoke in suhe predele.

Nasvet 4: Tudi jeseni ne pozabite na zaščito proti soncu

Ne samo poleti, temveč tudi med vsakodnevnimi jesenskimi sprehodi koža potrebuje nego z zaščitnimi faktorji za sončenje. Običajne sončne kreme vsebujejo premalo maščobe, zato je v prihajajočih mesecih priporočljiva uporaba bolj zimskih sončnih krem, ki hkrati zagotavljajo zaščito pred mrazom.

Nasvet 5: Kaj pomaga pri razpokanih ustnicah?

Piling za ustnice foto: Dreamstime

Ker so ustnice posebej izpostavljene zunanjim vplivom (med katerimi imajo zelo pomembno vlogo ultravijolični žarki) in so obenem nenehno v stiku s slino, hrano, pijačo, je še posebej pomembna redna nega s primernimi negovalnimi sredstvi, recimo z vazelinskih pripravki, mazili, ki vsebujejo tudi antioksidante (vitamina E, A) in sredstvi, ki ščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki.

Cimet za polne ustnice

S cimetom kot vsestransko začimbo si lahko pomagati pri nežnem luščilu ustnic, lahko pa sami doma naredite negovalni balzam. Za luščilo potrebujete čajno žličko zmletega cimeta, sladkorja in olja (kokosovega ali avokadovega). Zmešajte skupaj in mešanico s prstom razporedite po ustnicah. Odvečno plast nežno odstranite s toplo mokro krpo. Nato nanesite balzam: zmešajte 1 čajno žličko cimeta in ½ čajne žličke vazelina. Za dodaten odmerek vlage in nege lahko dodate tudi nekaj medu. Balzam nanesite na ustnice, pustite nekaj minut  in nato previdno odstranite s toplo mokro krpo.

prejšnji članek
Mož je vložil zahtevo za ločitev
Svet slavnih
Mož je vložil zahtevo za ločitev
naslednji članek
Kakšno breme na svojih ramenih nosi Nataša Gorenc?
Svet slavnih
Kakšno breme na svojih ramenih nosi Nataša Gorenc?