stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Šipkovo olje je boljše kot botoks

27. 5. 2017; 02.00
Avtor: Mateja Bevk
dreamstime_xxl_29668428

foto: Dreamstime

Posušene šipkove plodove uporabljamo za čaj, lahko pa iz pešk tega sadeža iztisnemo tudi olje, ki je odlično za nego problematične, aknaste kože.

Šipkovo olje je izjemno bogato ne le z vitaminom C, ampak tudi z alfa-linolensko kislino (omega-3) ter vitaminoma A in E, zato na kožo deluje zelo blagodejno, pomirjujoče. Kožo vlaži, z njene povrhnjice briše pigmentne lise, radira strije in gube. Uporaba šipkovega olja je, denimo, priporočljiva po sončenju, še posebno če ste kožo preveč izpostavili UV-žarkom. Če se spopadate z brazgotinami od opeklin, operacij, aken ali po nesreči, jih prav tako lahko zmanjšate z redno uporabo šipkovega olja. Ne nazadnje pa dobro dene tudi nosečnicam, saj preprečuje nastajanje strij na trebuhu.

Manekenka Miranda Kerr, zvesta uporabnica šipkovega olja, pripoveduje, da si ga na kožo nanese vsak večer, da med lepotnim spancem regenerira njene kožne celice, nato se zjutraj prebudi vsa sijoča. Pa tudi številne druge zvezdnice ga redno uporabljajo, predvsem zaradi naslednjih spoznanj, ki jih potrjujejo dermatologi in drugi specialisti:

Preskušeno negovalno sredstvo

Šipek so v lepotne namene uporabljali že stari Egipčani, Maji in ameriški domorodci. Pridobivali so ga s počasnim kuhanjem šipkovih pečk, danes pa te hladno stiskamo, zato olje ohranja še več blagodejnih učinkovin, ki bi se s segrevanjem uničile.

Ne masti in je zelo lahko

V nasprotju s težkimi olji, kot je jojobino, se šipkovo olje hitro absorbira v kožo. Lahko ga uporabljamo kot dodatek losjonom in kremam, saj deluje protivnetno in je polno antioksidantov, ki pomagajo odpravljati kožne poškodbe.

Boljše kot botoks

S pomlajevalnimi sestavinami (vitamin C in likopen) je šipkovo olje varna rešitev za obnavljanje kožne povrhnjice, izboljšuje njeno elastičnost ter jo varuje pred poškodbami sonca in okoljskega onesnaženja, ki vodita v nastajanje gub. Ob vsakodnevni uporabi so učinki (manj lis, zglajene gube) vidni že po treh tednih.

Pomoč pri aknah, ekcemih in luskavici

Šipkovo olje odlično vlaži suho kožo ter je v pomoč pri ekcemih, dermatitisu ali luskavici. Olje namreč prodre v najgloblje plasti kože in jo stalno vlaži. Poleg tega oži pore ter ohranja zdrav in enakomeren ten kože.

Nega las in lasišča

Tudi pri negi lasišča se šipkovo olje izkaže več kot odlično. Malo olja segrejte v kozici in ga vmasirajte v lasišče in lase. Pustite ga učinkovati približno eno uro, nato pa se umijte s šamponom. Ko si boste lase posušili, bodo mehki in bleščeči, o prhljaju pa ne bo nobene sledi.

Močni nohti

Krhki in lomljivi nohti so neprivlačni na pogled, poleg tega so bolj nagnjeni h glivičnim infekcijam. Specialne kreme zanje so običajno zelo drage in pogosto neučinkovite (pa še polne kemikalij), medtem ko je šipkovo olje naravno in bolj dostopno. Olje navlaži obnohtno kožo, okrepi nohte, preprečuje vnetja in tako izboljša videz celotnih rok.

Tudi za otroke

Šipkovo olje lahko uporablja prav vsa družina. Z njim lahko dojenčkom odstranjujemo temenice, v pomoč je pri različnih kožnih izpuščajih, uporabite pa ga tudi za izboljšanje videza brazgotin po noricah.

prejšnji članek
Zvezdana Mlakar: 'Potrebujem vašo pomoč!'
Svet slavnih
Zvezdana Mlakar: 'Potrebujem vašo pomoč!'
naslednji članek
Dobre vile vitkosti
Zdravje
Dobre vile vitkosti