stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Sodobni lepotni tabu: korekcija sramnih ustnic

11. 3. 2017; 03.00
Avtor: Asist. Peter Zorman, dr. Andrej Repež/Bodi zdrava
spodnjice, spodnje hlačke

foto: Profimedia

Čeprav se o njej ne razpravlja tako odkrito kot o preostalih lepotnih operacijah, pa labioplastika, s katero preoblikujemo in zmanjšamo male sramne ustnice, ni tako redek poseg.

Dandanes gospe in gospodične, včasih pod vplivom eksplicitnih podob v medijih, vse bolj natančno preučujejo tudi tiste nekoliko bolj skrite predele svojega telesa. Čeprav so okusi glede tega sila različni, večina (tudi moških) kot estetski ideal dojema žensko spolovilo, pri katerem mali sramni ustnici in klitoris ne izstopajo znatno nad ravnjo velikih sramnih ustnic.

Intimni predeli za mnoge ostajajo tabu tema, zato se pogovori o teh težavah in posegih, s katerimi jih lahko odpravimo, pogosto začnejo z nekaj ovinkarjenja. Seveda pa so takšni zadržki ali celo sram ob pogovoru popolnoma odveč, predvsem kadar je naš sogovornik strokovnjak, ki nam lahko v tem položaju pomaga ali svetuje. Vsak dober estetski kirurg namreč mora pacientu ob posvetu zagotoviti diskretno in intimno vzdušje za čim bolj sproščen pogovor o vsem, kar ga teži, vključno s tistim, kar gre včasih le stežka z jezika.

Preveliko spolovilo praviloma povzročata čezmerno razviti in podaljšani mali sramni ustnici, ki štrlita oziroma visita iz mednožja. Vzrok za težavo je najpogosteje prirojen. Povečani mali sramni ustnici sta lahko prisotni od rojstva ali pa spolovilo dobi takšno obliko po puberteti, porodu ali ob staranju. Redkeje so vzrok za takšen problem hormonske motnje ali kronično draženje. Preveliki sramni ustnici poleg težav s samopodobo pogosto povzročata tudi funkcionalne težave, kar zajema vse od zatikanja in bolečine pri različnih športih, kot so jahanje, kolesarjenje in celo hitra hoja, ter pri sedenju in spolnosti. Poleg tega je lahko moteno tudi vzdrževanje higiene. Večino žensk, ki se odločijo za operacijo, pa motivira predvsem estetski vidik. Svoje spolovilo zaradi izstopajočih sramnih ustnic lahko dojemajo kot grdo, preveliko ali postarano. Zaradi tega so nekatere med njimi nesamozavestne, spolno neizživete ali se celo izogibajo nekaterim družabnim srečanjem in stikom.

Težave, ki se pojavijo s prevelikimi sramnimi ustnicami, lahko odpravimo z razmeroma enostavno operacijo, pri kateri odstranimo odvečno tkivo malih sramnih ustnic. Med posegom, imenovanim labioplastika, te preoblikujemo in zmanjšamo tako, da ne štrlijo več nad raven velikih sramnih ustnic, obenem pa ohranijo naraven videz. Gre za ambulantni poseg, ki traja približno trideset minut. Operacija običajno poteka v splošni anesteziji, lahko pa jo opravimo tudi v lokalni anesteziji ali z dodatno sedacijo. To pomeni, da pacientka praviloma bolnišnico zapusti že isti dan ali dan po posegu. Kirurgi pri labioplastiki običajno posežemo po šivih, ki se razgradijo in odpadejo sami, zaradi česar odstranjevanje teh ni potrebno. Oteklina od operacije navadno izgine v nekaj tednih, na malih sramnih ustnicah pa potem ostaneta le krajši brazgotini, ki praviloma ne predstavljata težav, sta dobro skriti v naravne gube in le stežka opazni zelo od blizu.

Po posegu svetujemo dan ali dva počitka in nekaj dni bolniškega dopusta. S športnimi aktivnostmi in večjimi napori lahko nadaljujete po dveh tednih. S spolnimi odnosi pa je zaradi nelagodja in občutljivosti na mestu brazgotine priporočljivo počakati približno mesec dni. Občutki pri spolnosti po posegu ostanejo enaki, v nekaterih primerih pa so celo poudarjeni, saj draženja klitorisa ne moti več odvečna koža. Z labioplastiko tako lahko uspešno odpravimo pogosto zamolčane funkcionalne in estetske težave, ki sicer grenijo življenje marsikateri ženski.

prejšnji članek
Test: Kaj o vas pove pero, ki ga izberete, in kaj vam sporoča?
Horoskop
Test: Kaj o vas pove pero, ki ga izberete, in kaj vam sporoča?
naslednji članek
FOTO: Nicki Minaj v Parizu pokazala dojko
Svet slavnih
FOTO: Nicki Minaj v Parizu pokazala dojko
#obraziavenija
obraziavenija