nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Poskrbimo za svoje noge

16. 10. 2016; 12.00
Avtor: pp/Zarja
noge

foto: arhiv njena.si

Lepo negovane noge so privlačne, o tem se strinjamo, še posebej če rade oblečemo krilo.

Pogosto nam povzročajo preglavice krčne žile. Čeprav ima medicina že razvite sofisticirane in neagresivne metode, si lahko pomagamo tudi same s pravilnim pristopom in prehrano.

Naša telesa se razlikujejo – presnovni procesi se razlikujejo od posameznika do posameznika in na to vplivajo številni dejavniki. Danes vemo, da imamo kar 45 odstotkov možnosti za nastanek krčnih žil, če so jih imeli tudi naši starši. Poleg genetike vplivajo tudi ukvarjanje s športom, hormonsko ravnovesje, prekrvitev telesa oziroma zastajanje krvi. Veliko lahko naredimo z rednim gibanjem, zelo pomagajo dolgi sprehodi.

foto: Thinkstock

Pomoč iz narave – črni ribez
Pri težavah z žilicami si lahko pomagamo s tremi rastlinami ali njihovimi izvlečki: s črnim ribezom, rdečim grozdjem in ginkom. Črni ribez je bogat z vitaminom C, deluje proti zastajanju vode v telesu in odstranjuje toksine iz telesa. Rdeče grozdje je tisti sadež, ki naravnost razvaja naše noge, bogato je s polifenoli in pospešuje prekrvitev. Ginko pa je že od nekdaj steber kitajske medicine, pospešuje prekrvitev in dviguje raven življenjske energije či.

Neinvazivni pristopi brez bolečin tudi pomagajo pri žilicah na nogah, da so te spet lepe in privlačne. Začnemo tako, da pospešujemo pretočnost žil. In kako ravna medicina?

Endovenska laserska zapora ven

Metoda spodbuja prekrvljenost krčnih žilic, in sicer s stimuliranjem notranjih žil. Te sicer niso vidne lepotno, a pritiskajo na drobnejše žilice pod kožo. Tako se lahko izognemo kirurškemu procesu.

Postopek je dokaj neinvaziven, poteka pod zdravniškim nadzorom in zaradi njega ne potrebujemo bolniškega dopusta. Bolečino kirurg sicer prepreči z lokalno anestezijo, a prednost metode je hitro okrevanje.

Skleroterapija

Poškodbe ven imajo lahko tudi resnejše posledice. V postopku skleroterapije angiolog vbrizga sklerozantno sredstvo v veno. Postopek je treba večkrat ponoviti, zanj pa ni primeren poletni čas.

Odstranjevanje z laserjem

Postopek se izvaja, če kljub drugemu zdravljenju težava še vedno ostaja. Postopek je sicer primeren za vsakogar, a so vseeno določene omejitve. Postopek ni primeren za opravljanje na zagoreli koži ali koži, kjer je prisotna kakšna druga kožna bolezen ali brazgotina. Postopek je treba ponoviti od dvakrat do štirikrat.

foto: Profimedia

Kaj lahko storimo sami?
1. Zastajanje vode

Če nam zastaja voda v telesu – lahko v nogah, rokah, na obrazu – omejimo vnos soli in sladkorja v telo. Popijmo več tekočine, najbolje vode, privoščimo si kakšno domačo juho in beljakovine. Zmanjšamo vnos glutena. Pomagamo si lahko z masažo in gibanjem.
2. Slaba prekrvitev

Še posebej konec dneva daje slaba prekrvitev našim nogam težak občutek. Pomagata masaža in primerna prehrana. Trikrat na teden naj bodo na krožniku mastne ribe, ki povečujejo pretočnost krvi. Namesto dvigala uporabljajmo stopnice, čim več hodimo peš in se redno gibajmo.
3. Hormonske težave

Predmenstrualni sindrom? Težave z menopavzo? S kontracepcijskimi tabletkami? Hormonske spremembe in neravnovesja lahko precej vplivajo na naše počutje. Pazimo na prehrano in uživajmo takšno, ki ne sproža vnetnih procesov v telesu. Uživajmo hrano, bogato z antioksidanti, in poskrbimo za redno gibanje.

prejšnji članek
Nega telesa, ustnic in dlani
Moda&Lepota
Nega telesa, ustnic in dlani
naslednji članek
S svojo zgodbo osuplja svet
Zdravje
S svojo zgodbo osuplja svet
#nasazenazenska
nasazenazenska