pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Poskrbite za zdrave nohte

24. 9. 2016; 02.00
Avtor: ud
fotka 1

Nohti na nogah rastejo približno štirikrat počasneje kot na rokah in hitreje pri moških, otrocih in nosečnicah, počasneje pa pri starejših ljudeh. foto: facebook

Vraščanje nohtov je ena izmed nevšečnosti, ki se zelo rade ponavljajo na nohtih nožnih palcev.

Povzročajo jih predvsem nepravilno striženje nohtov, pretesna obuvala in dedna nagnjenost.

Pri vraščenih nohtih se stranski del nohta zaviha navzdol v stransko kožno gubo. To pa je lahko precej boleče in pogosto pride do okužbe z mikroorganizmi. Temu pa sledita vnetje in otekanje. Pedikerji v teh primerih priporočajo kot preventivo primerna obuvala, striženje nohtov naravnost oziroma le v rahlem krogu in primerno telesno težo. 

Nohti

Ljudje imamo različno oblikovane nohte. Zdrav noht je po navadi debel od enega milimetra do milimetra in pol ter je prozorne ali nežno rožnate barve. Navadno raste s hitrostjo 0,1 milimetra na dan, vendar je to odvisno od starosti, letnega časa in genov. 

Če noht v celoti odstranimo, se nohtna plošča obnavlja od pet do šest mesecev, v tem času pa je stopalo izredno občutljivo. foto: youtube

Cepljenje nohtov

Nohti se največkrat cepijo gospodinjam. To se dogaja zaradi neuporabe zaščitnih rokavic. Do vzdolžnega in prečnega cepljenja nohtov pa prihaja zaradi zunanjih dejavnikov, kot so predolgo kopanje, uporaba agresivnih mil, prepogosto umivanje in lakiranje ter uporaba odstranjevalcev laka. Če imate takšne težave, priporočamo, da vsaj enkrat na dan namažete nohte z masno kremo ali olivnim oljem.

Cepljenje se lahko pojavi tudi zaradi pomanjkanja vitaminov A in B, podhranjenosti in motenj delovanja ščitnice. 

Glivice

Vsaj polovico vseh obolenj na nohtih predstavljajo glivične okužbe, ki napadajo predvsem palce na nogah. Če je noht okužen z glivicami, se končni del nohta loči od podlage, postane zadebeljen, rumenkasto obarvan in krhek. Glivična okužba poteka počasi, včasih tudi po več let in se začne skoraj neopazno. Za njo naj bi trpelo od šest do osem odstotkov odraslih ljudi.

Vraščanje

Vraščanje nohtov je najpogostejše pri ženskah med 30. in 5o. letom. foto: youtube

Vraščeni nohti se lahko pojavijo že pri otrocih in so zelo pogosta nevšečnost. Najpogosteje se pojavijo pri ženskah med 30. in 50. letom starosti, če so pogosto v neprimerni obutvi, preozkih nogavicah ali pa si nohte nepravilno strižejo. Tukaj je najbolj ranljiv palec na nogi. Mnogi splošni zdravniki dajo pacientom z vraščenim nohtom, ki jih zelo boli, kar napotnico za kirurga. Ti pa jih pogosto pošljejo k pedikerjem, ki mnoge paciente rešijo pred operacijo. Šele takrat ko to ne pomaga, gre pacient na operacijo. 

prejšnji članek
Superživila v nosečnosti: da ali ne?
Zdravje
Superživila v nosečnosti: da ali ne?
naslednji članek
Če je bil vaš bivši obupen - ne obupajte!
Odnosi
Če je bil vaš bivši obupen - ne obupajte!