boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Triki za sijoče lase

24. 9. 2016; 10.00
Avtor: uk
Da bodo lasje rasli hitreje
Za to, da bodo vaši lasje sijoči, gladki in predvsem zdravi, vam ni treba posegati po dragih izdelkih, ki vsebujejo kopico zdravju škodljivih kemičnih dodatkov.

Recepti, ki smo jih izbrali za vas, vsebujejo samo naravne sestavine, ki ne bodo poškodovale vaših las. Priprava in lepotičenje vam ne bosta vzela veliko časa, po nanosu pa bodo vaši lase zdravi, gladki in sijoči. Zadovoljne boste tako temnolaske in svetlolaske kot tudi rdečelaske.

Za temnolaske 

1. Žajbelj in bezeg

Sive lasje najtežje prekrijete temnolaske. Pa vendar tudi tukaj obstaja naravna rešitev – žajbelj. Za pasto iz žajblja, ki bo popolnoma potemnila, vendar na žalost ne povsem prekrila sivih las, potrebujete 110 gramov nasekljanih svežih listov žajblja ali 50 gramov posušenega žajblja, 225 mililitrov jabolčnega kisa, jajčni rumenjak, ki bo učinkoval na lase kot balzam, in prah kaolina za boljšo mešanico. Žajbelj in kis kuhajte 10 minut na zmernem ognju in ga nato precedite še toplega. Mešanici nato dodajte skozi cedilo kaolin in mešajte, dokler ne dobi maski podobne gostote. V pasto vmešajte še rumenjak in jo nato na debelo namažite na pramene suhih las po celotni dolžini. Pustite, da deluje od 30 minut do ene ure. Lase nato izperite s hladno ali toplo vodo (nikakor ne uporabite vroče) ter kot običajno uporabite še šampon in balzam. Če so vaši lasje suhi in skodrani, v pasto dodajte še jedilno žlico olivnega olja, da jih nahranite. Žajbljevo pasto uporabljajte redno enkrat na teden. 

Najtežje sive lase prekrijejo temnolaske, ampak tudi pri njih se najde rešitev – žajbelj. foto: wikipedia

2. Bezeg in vino 

Svoje lase lahko potemnite tudi z bezgovimi jagodami. Tri pesti bezgovih jagod zmešajte s 600 mililitri jabolčnega kisa ter vse skupaj zavrite in kuhajte na majhnem ognju približno pol ure. Ohlajeno mešanico precedite in jo uporabite za končno izpiranje, ko ste lase že umili s šamponom in nahranili z balzamom za lase. Omenjena količina zadostuje za eno izpiranje. Če vam je v hladilniku ostalo nekaj rdečega ali belega vina, pa lahko namesto bezgovih jagod za svojo naravno vodico za lase uporabite tudi vino.

foto: arhiv

Ali ste vedeli?

Znanstveniki menijo, da imamo lase zato, da smo privlačnejši nasprotnemu spolu. 

Za svetlolaske 

1. Za angelsko svetle lase 

Preden se lotite naravne posvetlitve las, se je treba sprijazniti, da nobeno naravno sredstvo nima tako močnega posvetlitvenega učinka kot peroksid. Narava lahko ohrani poletno svetlo barvo pri blondinkah ali pa postopoma spremeni mišjo barvo las v svetlo. Za naravni pripravek za posvetlitev potrebujete 25 gramov posušenih cvetov kamilice (naj bodo ekološkega izvora), 25 gramov posušene korenine rabarbare v prahu, 200 mililitrov filtrirane oziroma mineralne vode ali deževnice in jedilno žlico deviškega olivnega olja. Najprej cvetove kamilice zmeljite v prah (s tolkačem ali električnim mešalnikom), nato jih zmešajte s korenino rabarbare v prahu, dodajte vrelo vodo, da ustvarite kašo, na koncu pa primešajte še olivno olje. Posvetlitveno kašo nanesite na suhe lase in jo pustite delovati približno 45 minut. Lase temeljito izperite s toplo vodo ter uporabite šampon in balzam za lase. 

Nobeno naravno sredstvo za posvetlitev nima tako močnega učinka kot peroksid, ki pa je precej agresiven. foto: youtube

2. Kot da vas je poljubilo sonce 

Če ste po naravi svetlolaska in želite s svetlimi prameni ustvariti učinek, kot da vas je poljubilo sonce, vas v kuhinji čaka odličen pomočnik – kis. Pri nanosu kisa bodite pozorni in ga nikar ne prelijte po vseh laseh, temveč z blazinico, namočeno v kis, potrpežljivo premažite izbrane pramene. Pri tem pazite, da vam limonin sok ne uide na lasišče in ga poškoduje.

Za rdečelaske 

1. Hibiskus za rdečelaske 

Narava očitno ljubi rdeče, saj ponuja veliko plodov, ki pričarajo čutne rdeče odtenke. Najbolj preprosto boste naravno rdečo barvo las obogatili s cvetovi hibiskusa (zadostuje tudi hibiskusov čaj iz čajnih vrečk), iz katerih si pripravite poparek za končno izpiranje las. Cvetovi hibiskusa pordečijo svetle pramene tudi pri svetlolaskah in temnolaskah. Če želite svoje naravno rdeče lase nekoliko posvetliti, uporabite sok brusnic, ki deluje tudi blažilno na povrhnjico in poskrbi za bolj sijoče lase. Pri tem pazite, da uporabite nesladkan brusnični sok, da se izognete lepljivosti, saj je ta lahko zelo neprijetna. 

Narava očitno ljubi rdeče, saj ponuja veliko plodov, ki pričarajo čutne rdeče odtenke. foto: wikipedia

2. Žajbelj, ognjič in rdeče vino za čutno rdečo 

Če boste ta pripravek uporabljale redno, bo vaši naravni barvi las subtilno dodal čutne rdeče odtenke. In pozor: če imate umetno posvetljene lase, bodo ob uporabi tega pripravka lasje postali korenčkasti! Potrebujete 25 gramov posušenih listov žajblja, 20 gramov posušenih listov ognjiča, 225 mililitrov rdečega vina, jedilno žlico ekstra deviškega olivnega olja, jajčni rumenjak in prah kaolina za boljšo mešanico. Žajbelj in ognjič stresite v posodo, ki je odporna na toploto, nato zavrite vino in ga prelijte čez zelišča. Ko se vino ohladi, poparek odcedite in ga ponovno segrejte v čisti ponvi. Z uporabo cedila za čaj ali majhnega sita v tekočino presejte prah kaolina, da se zgosti, ohlajeni mešanici pa dodajte še olivno olje in jajčni rumenjak. Pripravek za rdečelaske nanesite na suhe lase, jih zavijte s folijo in pustite, da deluje vsaj 45 minut. Lase izperite z obilico vode, nato pa kot običajno uporabite šampon in balzam za lase. 

prejšnji članek
Prave sveče pomagajo
Zdravje
Prave sveče pomagajo
naslednji članek
Jana Plestenjaka ujeli v takšni družbi
Svet slavnih
Jana Plestenjaka ujeli v takšni družbi
#nasazenazenska
nasazenazenska