franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kri skriva ključ do mladosti

2. 7. 2016; 11.33
Avtor: Marijana Mandić/Maja
inekcija obraz
Kakor lahko skrbimo za dobro telesno pripravljenost, tako lahko poskrbimo tudi za dobro kondicijo naše kože.

Koži lahko z metodo PRP omogočimo, da se lažje sama obnavlja.

Takšne želje nam lahko uresniči izkušen dermatolog z injiciranjem rastnih in spodbujevalnih celic iz lastne krvi. Slaba stran vzdrževanja mladostnega videza z metodo PRP je, da so učinki vidni šele po nekaj mesecih, njena dobra stran pa je, da smo kožo poživili »globinsko« in za dalj časa, predvsem smo izboljšali njeno napetost, jo dodobra navlažili, delno pa smo zmanjšali tudi nekatere gube.

Pravo in navidezno pomlajevanje

Kakor uvodoma razloži asist. dr. Borut Žgavec, specialist dermatologije, dermatovenerologije in dermatohistopatologije, ki se z metodo PRP ukvarja že vrsto let, ima koža odlične sposobnosti samoobnavljanja, nekako pa ne moremo narediti ovinka okoli njenega naravnega procesa staranja. Prav zoper staranje je odlična metoda PRP, saj spodbuja celice k hitrejšemu obnavljanju. Drugače povedano, časovni stroj zavrtimo za nekaj let ali desetletij nazaj.

S to metodo lahko dosežemo izboljšanje strukture kože oziroma njeno regeneracijo, za razliko od metod, s katerimi, vsaj navidezno, popravimo zunanje, vidne spremembe staranja. Sem štejemo uporabo različnih tipov botulinovega toksina, uporabo polnil, v tretjo skupino pa lahko uvrstimo vse kirurške, operativne postopke, s katerimi skuša kirurg zmanjšati videz stare kože tako, da odstrani odvečno in povešeno kožo ter jo napne. »Za katere metode izboljšanja videza kože se bom kot dermatolog odločil oziroma jih svetoval, je odvisno ne le od starosti, pač pa predvsem od diagnoze kože. Metoda PRP denimo sploh ni primerna za odstranjevanje pigmentnih znamenj, tumorčkov ali denimo drobnih kožnih žilic. Odločitev je odvisna tudi od temeljitega pogovora in pregleda ter ne nazadnje od tega, koliko je stranka pripravljena potrpeti, koliko delovnega in prostega časa lahko zaradi postopka izgubi in koliko je pripravljena zanj odšteti,« pojasnjuje dr. Borut Žgavec.

Prednosti in slabosti navideznih in pravih metod

Vse tri zgoraj naštete metode so zelo hitre in učinkovite in vsaj prvi dve tudi precej preprosti. Opravita se ambulantno in lahko gremo takoj po svojih opravkih, pa še okolica bo pri priči opazila, da smo »lepši« ali vsaj »nekako drugačni«. »A če bi takšno kožo pogledali pod mikroskopom, bi videli enake starostne spremembe in zgradbo, kot jih je imela pred posegom, po 6 do 12 mesecih pa je treba postopek ponoviti in s tem se staranje ne bi prav nič upočasnilo,« odkrito pove asist. dr. Borut Žgavec.
Pri »pravem pomlajevanju« pa je slika povsem drugačna. Pri metodi PRP gre namreč za revitalizacijo kože, ko zdravnik spodbudi ključne kožne celice k njihovi večji aktivnosti. Z leti celice namreč pešajo, počasneje se delijo in manj proizvajajo, če pa jih stimuliramo, ostanejo aktivne dalj časa oziroma toliko časa, dokler postopke ponavljamo. Pri metodi PRP jih stimuliramo z njenimi lastnimi spodbujevalnimi dejavniki. »Podobno je z našo splošno telesno pripravljenostjo ali denimo z mišicami. Tudi te postajajo z leti vse šibkejše, a jih lahko ohranjamo v odlični kondiciji v pozno starost z redno telesno vadbo,« še ponazori dr. Žgavec.

Seveda lahko celice spodbudimo k hitrejšemu obnavljanju tudi »površinsko«, z raznimi pilingi oziroma z ablativnimi metodami, ki temeljijo na principu, da je koža sposobna samopopravljanja, če jo, grobo rečeno, »poškodujemo«. S pilingi, laserji, radiofrekvenco itd. zdravnik dermatolog povzroči takšne mikroskopsko majhne spremembe v koži, zato pričnejo celice kože hitreje delovati, da bi poškodbo popravile. Posledično se izloči več kolagena in elastičnih vlaken.

Odvzem krvi

Celice v našem telesu se sporazumevajo s posebnimi molekulami, citokini, ki jih spodbujajo k rasti, delitvi, aktivirajo presnovo in proizvodnjo različnih snovi. Obilo teh tako imenovanih rastnih dejavnikov in spodbujevalcev je v celicah naše krvi, predvsem v trombocitih, kar se že več let izkorišča na različnih področjih medicine: v ortopediji, športni medicini, pri poškodbah mišic, sklepov; prav v dermatologiji pa že več kot desetletje tudi za hitrejše celjenje kožnih ran.

Metoda PRP temelji na tem, da iz krvi po posebnem postopku odstranijo druge celice, tako pa se pridobi krvna plazma, v kateri so skoncentrirani trombociti. Te aktivirajo, da spustijo svoje rastne in spodbujevalne dejavnike, nakar jih injicirajo na natančno določena mesta, denimo na obrazu.

Zdravnik, dermatolog, nam bo z iglo odvzel manjšo količino krvi, običajno iz vene na podlakti ali v predelu komolčne jame, podobno kot pri laboratorijskih preiskavah. Odvzeto krvi bo nato mešal v posebnih epruvetah, da bo ločil druge celice krvi od plazme in trombocitov. Tekočo plazmo in v njej skoncentrirane trombocite bo nato s posebno injekcijsko iglo povlekel v brizgo ter z zelo tanko iglico počasi vbrizgnil v kožo. Število vbodov je odvisno od površine kože in od tehnike, ki je pri različnih dermatologih različna.
»Po končanem vbrizgavanju sam običajno kožo spodbudim k pomlajevanju še z lasersko ablacijo oziroma mikroneadlingom, s čimer odluščim tanko plast povrhnjice ter tako dosežem njeno še hitrejšo obnovo,« razlaga dr. Borut Žgavec, ki zagovarja dejstvo, da so pomlajevalne tehnike najučinkovitejše, če jih kombiniramo.

Zelo pomembno!

Asist. dr. Borut Žgavec svetuje, da se pred posegom dobro pozanimamo, ali se dermatolog s tem postopkom ukvarja že dalj časa, prosimo ga lahko, da nam pokaže pripomoček, poseben pribor za odvzem krvi, ki mora imeti certifikat. »Predvsem pa je dobro, da na osnovi izčrpnega pogovora z dermatologom ustvarimo zaupen odnos

Ali boli in kakšni so stranski učinki?

Seveda je vsak vbod z iglo nekoliko boleč, vendar kar najmanj, ker so igle zelo tanke. Če imamo nizek bolečinski prag, to lahko zdravniku vnaprej povemo. Namazal nas bo z anestetično kremo, bolečino pa lahko zmanjšamo tudi s pihanjem ohlajenega zraka.

»Trenutno je PRP ena najbolj varnih in naravnih metod pomlajevanja,« poudarja dr. Žgavec, »edini neželeni učinki so lahko drobne podplutbice, ki pa izginejo v dobrem tednu ali dveh.« Takoj po posegu je koža sicer nekoliko otečena in pordela, z uporabo hladnih obkladkov in z manj telesnega napora pa se lahko okrevanje še pospeši.

Je treba ponoviti?

Ker je staranje kože stalen proces, je tudi PRP treba ponavljati. Najbolje jo je ponoviti trikrat v približno enomesečnih razmikih, pri nekaterih pa je treba terapijo ponoviti tudi do šestkrat, nato jo ponavljamo približno enkrat na leto.

Med eno in drugo terapijo je dobro kožo vzdrževati tudi s kremo, ki jo predpiše dermatolog in je odvisna od tipa kože, pa tudi od letnega časa in drugih kožnih sprememb.

Kaj pa vsakodnevna nega s kozmetiko?

»Veliko več kot z vsakodnevno kozmetično nego bomo za kožo naredili, če se bomo izogibali dejavnikom, ki koži preprečujejo njeno samoobnavljanje. Torej, če se ne bomo sončili, ne bomo kadili, če bomo zdravo jedli, se gibali in se izogibali močnim milom oziroma detergentom,« poudarja dr. Borut Žgavec in zaključi še z mnenjem o kremah in drugih kozmetičnih izdelkih v prosti prodaji. »Kozmetologija velja v dermatologiji za pasivno nego, s katero sicer lahko delno nadomeščamo maščobe v koži, vendar je mnogo manj učinkovita, kot pa so denimo zdravilne kreme. Da bi bila naša koža za vse življenje kar najbolj negovana tudi na tak način, svetujem posvet z dermatologom, ki bo kožo vsekakor bolje ocenil kot denimo kozmetičarka in nam podrobneje povedal, katere sestavine iz krem bi bile prav za nas najbolj koristne.«

prejšnji članek
Česa ne smete pozabiti?
Zdravje
Česa ne smete pozabiti?
naslednji članek
Ste vedeli? Usoda je zapečatena v 12 minutah
Zdravje
Ste vedeli? Usoda je zapečatena v 12 minutah