stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Stran s temnimi podočnjaki!

20. 6. 2016; 12.30
Avtor: NN
Lepota
Podočnjaki nastanejo zaradi nabiranja tekočine, zaradi česar pride do otekanja vek in zabuhlosti, ki sta spremljevalna pojava pri izrazitejših podočnjakih. Če so podočnjaki povezani s povečano pigmentacijo ali pomnoženimi žilicami v koži, je uspešna laserska terapija.

Zanimivo je, da neprespanost verjetno nima tako neposrednega vpliva na razvoj podočnjakov, kot bi si mislili, saj se navsezadnje podočnjaki pojavljajo prav po spanju. Dejstvo, da se pri neprespanosti podočnjaki vsaj poslabšajo, je tako verjetno treba pripisovati ostalim dejavnikom, ki so z neprespanostjo povezani. 

Barva podočnjakov je lahko različna. Tako pri nekaterih ne opazimo sprememb barve, temveč le oteklino. »Klasični« podočnjaki so temne barve, ki nastane zaradi povečane pigmentacije prizadete kože. Kadar je koža vek tanka, na njeno barvo vplivajo tudi površinske žile, ki presevajo skozi kožo in ji dajejo bodisi rdečkast bodisi vijoličast videz.

Zjutraj si lahko pomagamo z mrzlimi obkladki bodisi kamilice bodisi fiziološke raztopine.

Zanimivo je, da se ob enakih sistemskih in lokalnih dejavnikih podočnjaki ne razvijejo pri vseh ljudeh, temveč je nagnjenost k nastajanju podočnjakov dedna.

Podočnjaki kot posledica bolezni

V medicinskem smislu so podočnjaki lahko znak oziroma simptom, ki nam lahko pomaga pri postavljanju diagnoze, povezane z nastankom teh sprememb. Iskanje morebitnih patofizioloških vzrokov so tako prva naloga pri pregledu bolnika s podočnjaki in ni redko, da pri pregledu ugotovimo bolezni, ki so pri pacientu sicer prisotne, vendar mu ne povzročajo pomembnejših težav in dotlej ostanejo spregledane.

Če izključimo patofiziološki vzrok, postane odpravljanje podočnjakov bolj estetski kot medicinski problem. Tako strokovni kot laični recepti za odpravljanje podočnjakov so številni in tudi za ta primer velja, da veliko receptov pomeni, da univerzalnega in zanesljivega recepta ni.

Hitri ukrepi

Med preprostimi ukrepi, ki jih lahko uporabimo, je, da poskusimo spati z višjim vzglavjem, saj s tem zmanjšamo prerazporeditev krvnega obtoka v predel glave. Zjutraj si lahko pomagamo z mrzlimi obkladki bodisi kamilice bodisi fiziološke raztopine. Pri nekaterih pomaga tudi umivanje z bolj mrzlo vodo. Ugotavljajo, da naj bi pri odpravljanju podočnjakov pomagale kreme, ki vsebujejo vitamin K. Nekateri navajajo, da pomagajo tudi kreme, ki izboljšujejo prekrvitev, vendar je učinek takšnih krem vprašljiv, poleg tega lahko kožo dodatno dražijo in s tem podočnjake celo poslabšajo.

Če so podočnjaki povezani s povečano pigmentacijo ali pomnoženimi žilicami v koži, je uspešna laserska terapija. Pri tem je treba poudariti, da je laserska terapija uspešna le pri pravilni izbiri laserja oziroma valovne dolžine ob pravilno postavljeni indikaciji.

Manekenka Cindy Crawford se temnih podočnjakov izogiba s spancem.

V okviru kozmetičnih postopkov je priljubljeno prekrivanje podočnjakov. Ob tem, ko estetski aspekt rešimo, pa s tem ravno ne prispevamo k odpravljanju vzrokov. Uporaba ličil namreč deluje dražilno in s tem povečuje možnost tako za vnetje kot zabuhlost in celo alergije obraza – in s tem lahko poslabša tudi podočnjake. Za odpravljanje vzrokov je pomembneje, da uporabljamo čim manj lokalnih pripravkov. Poleg tega se podočnjaki lahko poslabšajo pri sončenju, uživanju vroče ali pikantne hrane, zlasti pa tudi ob uživanju alkohola. Med ukrepe za zmanjševanje podočnjakov sodi tudi zmanjšanje vnosa soli in je priporočljivo jesti manj slano hrano. Skrb za redni dnevni ritem, dovolj spanja oziroma počitka, odpravljanje stresa in zadostna telesna aktivnost še vedno spadajo med priporočila za odpravljanje podočnjakov, vendar je treba opozoriti, da s tem ne vplivamo specifično na podočnjake, temveč na splošno izboljšanje telesne kondicije.

Lepotica Adriana Lima spet samska.

prejšnji članek
Rjave morske alge namesto zdravil
Zdravje
Rjave morske alge namesto zdravil
naslednji članek
Kako dobro poznate svoje telo?
Njenih 5 minut
Kako dobro poznate svoje telo?