stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Pravilno shranjeni kostanji bodo prestali zimo

28. 10. 2018; 01.00
Avtor: Zoran Franc, Novice Svet24
sveži kostanji

Že veste, kako jih boste letos shranili? foto: Dreamstime

Kam s presežki? Številni se bodo strinjali, da ni bolj čarobnega trenutka, kot pa sveže nabrane kostanje obrezati in pripraviti za večerno peko na odprtem ognju. A zagotovo ste nabrali več kostanjev, kot jih boste pojedli v enkratni večerni pojedini. Veste, kako jih shraniti?

Kostanji bodo, če jih boste prav skladiščili in če med njimi ne bo preveč piškavih oziroma črvivih, odlična poslastica vse do naslednje pomladi. Možnosti, kako jih pripraviti, je ogromno. Prav tako pa obstaja precej trikov, kako jih shraniti. Jih poznate?

Hladna klet

Odličen prostor za shranjevanje je hladna klet, tam bo sveže nabrani kostanj ostal v svoji prvotni obliki še dobra dva ali celo tri mesece. Najboljše so stare kleti, kjer so tla iz blata in temperatura pozimi le redko preseže 5 stopinj Celzija. Pomembno je tudi, da je v kleti 80-odstotna relativna vlažnost, ki bo zagotovila, da se kostanji ne bodo izsušili. A ne glede na to, za katero obliko shranjevanja se boste odločili, vedno preverite še piškavost kostanjev in tiste z drobnimi luknjicami odstranite od preostalih.

Nekaj jih prerežite in shranite v zamrzovalnik ter si jih tudi v mrzli zimi privoščite kot jesensko poslastico. foto: Dreamstime

Hladilnik

Svež kostanj, ki ste ga pravkar prinesli iz gozda, lahko shranite tudi v hladilniku. Prej ga le dobro operite in očistite ter, če je le mogoče, shranite v odprti posodi, in ne v vrečki. Če ga boste vseeno shranili v vrečki, pazite, da se ne razvije plesen. Tako shranjen kostanj bo zdržal tudi dober mesec.

Zamrzovanje

Zdrave in čiste plodove nasujte v vrečke za živila in zamrznite. Tako jih lahko shranite za pripravo kostanjevega pireja, kostanjeve torte in drugih odličnih jedi iz kostanja. Nekaj kostanjev, ki jih želite speči pozneje in tako tudi sredi zime obujati spomine na jesen, po trebuščku prerežite, saj se bodo tako lepše spekli. Pozorni bodite le, da ne prerežete notranje lupinice in jedra, saj bo tak kostanj drobljiv. Vedite, da bo zamrznjeni kostanj nekoliko slajši kot sveži, zato z dodajanjem sladkorja ne pretiravajte. Plodove lahko tudi malce pokuhate, a ne do konca, jih posušite in shranite v skrinjo. Tako shranjeni bodo primerni za pripravo omak, krem in juh.

Ste pomislili, da bi iz kostanjev izdelali kostanjevo moko? foto: Dreamstime

Kostanjeva moka

Iz svežih kostanjev lahko pripravite odlično kostanjevo moko, ki jo lahko uporabljate tudi namesto navadne moke. Surove plodove olupite in razporedite na pekač ter sušite v pečici pri temperaturi 50 stopinj Celzija. Ali pa jih sušite v aparatu za sušenje sadja. Suhe plodove nato zmeljite v mešalniku, da nastane prah. Hranite v dobro zaprtih posodah.

prejšnji članek
Vam izpadajo lasje? Poiščite vzrok!
Moda&Lepota
Vam izpadajo lasje? Poiščite vzrok!
naslednji članek
Kakšni so ljudje, ki v vrsti glasno tarnajo?
Zdravje
Kakšni so ljudje, ki v vrsti glasno tarnajo?