stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Koliko jajc lahko pojemo med prazniki?

29. 3. 2024; 01.00
Avtor: K.M.
Jajca, velikonočna miza

Koliko jajc lahko pojeste? foto: Shutterstock

Eno jajce vsebuje približno 250 mg holesterola. Zaradi slednjega in vsebnosti nasičenih maščob jih je smotrno v prehrani delno omejiti.

Kakopak si boste med velikonočnimi prazniki privoščili več jajc kot običajno, a pri tem vseeno ni dobro pretiravati. Koliko jih pravzaprav lahko zaužijemo na teden? V priporočenih količinah uživanje jajc ne bo škodljivo vplivalo na vaše zdravje, zato se med prazniki ni treba izogibati pirhov. A naj vas vodi misel, da s holesterolom ne smemo pretiravati, obilno poseganje po jajcih tako ne bo zdrava izbira. 

»Jajca so v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen),« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja in dodajajo, da jajca vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic.

Za zdrave osebe je priporočljivo, da na teden zaužijejo od tri do pet jajc, odvisno od drugih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. »Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih. Res je tudi, da na vrednosti maščob v krvi bolj vpliva prisotnost nasičenih in transmaščobnih kislin v prehrani kot holesterola. Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. Kljub temu pa naj bodo na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi,« pojasnjujejo na inštitutu.

prejšnji članek
V Primark je prispela pomladna kolekcija zvezdnice Rite Ora
Moda&Lepota
V Primark je prispela pomladna kolekcija zvezdnice Rite Ora
naslednji članek
Jadranka in Matija: Druga drugo živcirata, kot bi bili pravi mati in hči
Svet slavnih
Jadranka in Matija: Druga drugo živcirata, kot bi bili pravi mati in hči
#nasazenazenska
nasazenazenska