pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Teh jedi ne smete nikoli pogrevati

19. 7. 2023; 01.00
Avtor: K.M.
Teh jedi ne smete nikoli pogrevati, korenček, gobe

Teh jedi ne smete nikoli pogrevati, čeprav so med njimi tudi takšne, ki jih večkrat pogrejemo foto: Profimedia

Kljub praktičnosti pa obstajajo živila, ki jih je najbolje jesti samo sveže pripravljena, saj lahko segrevanje resno škoduje našemu zdravju. Oglejmo si, katera živila so to.

Previdno s špinačo in korenčkom

Zelenjava, kot sta špinača in korenček, vsebuje nitrate, ki sami po sebi niso škodljivi, vendar se pri ponovnem pogrevanju preoblikujejo v nitrosamine, ki delujejo rakotvorno. To velja tudi za zeleno, peso in rdečo peso, zato je priporočljivo, da jedi s temi sestavinami pripravljamo sveže in v količinah, ki so dovolj za en obrok.

Gobe ne marajo pogrevanja

Gobe so izjemno občutljiva živila. Proteini, ki jih vsebujejo, se lahko zlahka uničijo, zlasti pod vplivom encimov in mikroorganizmov. Če gobe niso dobro očiščene in če jih po termični obdelavi ne shranimo hitro v hladilnik, se lahko pokvarijo, zato ni priporočljivo, da jih pogrevamo.

Tveganje zastrupitve z rižem

Riž je živilo, ki ga pogosto pogrevamo. Vendar pa po mnenju Food Standard Agency to ni priporočljivo. Problem ni toliko v samem pogrevanju, temveč v shranjevanju riža pred pogrevanjem. Surov riž lahko vsebuje spore bakterij, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. Ko riž skuhamo, nekaj teh spor lahko preživi in se, če riž pustimo na sobni temperaturi, razmnoži do te mere, da proizvaja strupe, ki povzročajo bruhanje in drisko. Pogrevanje riža ne odstrani teh škodljivih strupov.

Katera druga živila ni priporočljivo pogrevati?

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin ni priporočljivo ponovno pogrevati piščanca. Pogrevanje po 2-3 dneh lahko povzroči spremembo strukture beljakovin, kar lahko povzroči prebavne težave. Enako velja za drugo meso, ribe in jedi z jajci. In nazadnje, jedi, ki vsebujejo mleko in mlečne izdelke, je najbolje jesti sveže pripravljene.

prejšnji članek
Marelice izboljšujejo prebavo
Zdravje
Marelice izboljšujejo prebavo
naslednji članek
Gordana Grandošek Whiddon ima prav poseben spomin na ta otok
Svet slavnih
Gordana Grandošek Whiddon ima prav poseben spomin na ta otok