franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Jesensko-zimski smutiji

22. 11. 2019; 04.00
Avtor: Revija Zarja
DIETA S SADJEM, SMUTIJI

Sadje jejmo sveže ali pa iz njega pripravimo zdrav mlečni ali jogurtov napitek. foto: Dreamstime

Da nam zdravje v mrzlih dneh, ki prihajajo, ne bo nagajalo, se je treba dodatno zaščititi. To najbolje dosežemo z zdravimi napitki, ki krepijo naš imunski sistem.

V nas samih tiči nevidna moč, ki bedi nad našim zdravjem, preprečuje nastajanje poškodb v telesu in upočasnjuje nastajanje starostnih pojavov. Govorimo o tako imenovani samozdravilni moči telesa. Ta skrita v ozadju skrbi za vse naše težave, najsi bodo povezane s kožo, mišičjem, kostmi, sklepi ali pa z notranjimi organi, na primer s prebavnim traktom, jetri, ledvicami. Vsak sestavni del našega telesa ima vgrajen svoj samoozdravitveni mehanizem, ta pa za nemoteno delovanje potrebuje specifične snovi, ki jih telo pridobiva iz naše prehrane.

Superhrana za krepko zdravje

Prehranjevanje torej ni le stvar posameznikovega okusa, marveč je že dalj časa tema resnih znanstvenih raziskovanj. Dosedanji izsledki dokazujejo, da nekatera živila prav posebej učinkovito spodbujajo obnovitveno moč srca.

Obstajajo pa tudi superživila, ki imajo večstransko zdravilno moč. Na univerzi v Minnesoti so raziskave potrdile, da tri jabolka na dan znižujejo nevarnost srčnih obolenj za 27 odstotkov, češnjev sok pa denimo blaži utrujenost mišic, prav tako pomaga pri putiki in artritisu.

Smutiji so napitki, ki omogočajo poljubno kombinacijo sestavin. Dobro izbrana mešanica sadja, zelenjave in oreškov je izjemen vir zdravja. Izbrana živila preprosto zmeljemo v kašo in že dobimo napitek, ki vsebuje mnogo pomembnih hranilnih sestavin. Poleg tega so smutiji lahko prebavljivi. Priporočljiv odmerek je en kozarec na dan. 

Špinača foto: Pixabay

Špinača in oreh za krepko srce 

Za krepko srce je najpomembneje upočasniti škodljive procese staranja ali pa jih celo preprečiti. Pomembno vlogo za srce ima ožilje, ki potrebuje redno regeneracijo, zanjo pa so ključnega pomena maščobe rastlinskega izvora. Te drugače od maščob živalskega izvora ne vsebujejo holesterola. Prav ta namreč oži žile. Nasprotno pa rastlinske maščobe ugodno vplivajo na krvno sliko ter na srce in celotno ožilje. Izjemno kakovostne so nenasičene maščobne kisline, ki so v orehih, špinača pa je bogat vir folnih kislin, ki preprečujejo nastajanje žilnih oblog.

Sestavine za 1 osebo:

Pol banane, 100 g mlade špinače, 30 g orehov, 50 g pomaranč ali mandarin, 50–100 ml vode. Vse sestavine zmeljemo v kremasto kašo.

Dan začnite s sveže iztisnjenim sokom špinače, korenčka in ingverja. foto: Dreamstime

Korenček in pomaranča za možgane 

Dnevni odmerek skodelice pomarančnega soka izboljšuje spomin – tako kaže raziskava, ki so jo opravili britanski znanstveniki. Pomaranča vsebuje flavonoide, ti pa varujejo prav tiste predele v možganih, ki so odgovorni za učenje in hranjenje informacij. Če ji dodamo še korenček, dobimo izvrstno zaščito pred demenco, kajti korenje izboljšuje prekrvitev možganov, kar hkrati pomeni tudi več kisika v možganih.

Sestavine za eno osebo:

150 g kuhanega korenja, sol, poper, 175 ml pomarančnega soka, košček ingverja, žlica javorovega sirupa, koriander, 2 žlički limetinega soka, 2 žlički repičnega olja.

Vse sestavine zmeljemo v kremasto kašo.

/ foto: Revija Zarja

Banana in zelenjava za živce

Ključna sestavina za nadzor nad stresom je magnezij. Študije dokazujejo, da zaužitje 300 mg magnezija zadostuje za blažitev škodljivih posledic kar tridesetdnevnega stresa. Največ magnezija je v špinači, bananah in sončničnih semenih. Bezgov sok pa nevtralizira škodljive snovi, ki so že nastale v telesu kot posledica stresa.

Sestavine za eno osebo:

Prgišče špinače, prgišče listnate solate, pol jabolka, sok pol limone, pol banane, 100 ml vode, žlica sončničnih semen, 2 žlici bezgovega soka.

Vse sestavine zmeljemo v kremasto kašo.

Privoščite si jagodičevje, saj pomirja naše živčevje in pospešuje presnovo, pospešuje nastajanje krvi in krepi imunski sistem. foto: dreamstime

Jagodičje za ledvice

Maline imajo močan diuretičen učinek, zato poskrbijo, da se iz ledvic čistijo strupene snovi. S tem dosežemo, da je tveganje za nastanek ledvičnih kamnov manjše. Podobno kot borovnice tudi maline vsebujejo antioksidante, ki v ledvicah in sečnih kanalih uničujejo bakterije. Poleg tega so v borovnicah tudi snovi, ki iz sečil čistijo sečno kislino. Za to pa je znano, da je glavni povzročitelj putike.

Sestavine za 1 osebo:

200 g malin, 50 g borovnic.

Oboje zmiksamo in dolijemo mleko.

Bučka in banana za zdravo kožo

Koža je zunanji organ, zato je izpostavljena tako sončnim žarkom kot tudi stresu ter škodljivim posledicam kajenja in pitja alkohola. Vse našteto povzroča nastajanje prostih radikalov, celičnih strupov, ki pospešujejo staranje kože. Tega lahko zaustavimo predvsem s pomočjo antioksidantov, kot sta vitamina C in E. Bogat vir omenjenih vitaminov so bučke, zelje, banane in ingver.

Sestavine za eno osebo:

Banana, list kitajskega zelja, košček ingverja, pol bučke, pol jabolka.

Vse sestavine zmeljemo v kremasto kašo, ki jo porazdelimo v dva kozarca ter dolijemo toliko vode, da bo vsak kozarec poln.

foto: Pixabay

prejšnji članek
Nesreča: Kit med snemanjem za las ušel smrti
Svet slavnih
Nesreča: Kit med snemanjem za las ušel smrti
naslednji članek
Previdno: Črni ali lažnjivi petek? Strokovnjaki svarijo ...
Moda&Lepota
Previdno: Črni ali lažnjivi petek? Strokovnjaki svarijo ...