roka, dež
Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno opozorilo

andrej zubicki zubitsky bobo
Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

njena.si
njena.si njena.si
Ratatuj

Čas priprave:

1 h

Tip jedi:

Priloge

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Ratatuj
Sestavine
Št. oseb
jajčevec
manjša rdeča paprika
manjša zelena paprika
manjša rumena paprika
zreli paradižniki
velika čebula
korenček
steblo belušne zelene
manjši mladi bučki
olivnega olja
soli
popra
posušenega origana
rjavega trsnega sladkorja
rjavega balzamičnega kisa

Opis

Paradižnik, paprike, jajčevci in bučke so tiste vrste zelenjava, ki jo lahko pripravimo kot hladno ali toplo predjed, kuhamo v juhah, enolončnicah in prikuhah ali uporabimo za pripravo okusnih in bogatih samostojnih jedi v družbi z mesom. Res lahko rečemo, da je poletna zelenjava odlična za vse vrste jedi razen posladka.

Priprava

Zelenjavo umijemo in očistimo. Jajčevec, paradižnik in bučki narežemo na večje kocke, paprike pa na kvadrate. Čebulo, korenček in zeleno na drobno sesekljamo.

V primerno veliki posodi segrejemo 3 žlice olja, dodamo jajčevce, mešamo in pražimo 3 minute, nato dodamo papriko, čebulo, korenček in zeleno. Prilijemo preostalo olje, naprej mešamo in pražimo, da se zelenjava malo zmehča.

Nato dodamo paradižnik, solimo in popramo, dodamo origano in sladkor ter prilijemo zajemalko vrele vode. Pokrito dušimo približno 15 minut, dodamo kocke bučke, premešamo in dušimo še 10 minut. Nazadnje poškropimo z balzamičnim kisom in dušimo še nekaj minut.

To odlično zelenjavno jed ponudimo k mesu ali ribam na žaru, k pečenki ali zrezkom. Zraven lahko postrežemo slan krompir, svež ali popečen kruh.