palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Ljubljani zlata nagrada evropskih prestolnic vključenosti in raznolikosti

27. 4. 2024; 12.30
Avtor: PR
ljubljanski-grad

Ljubljanski grad foto: Ljubljanski grad

Evropska komisija je Ljubljani v četrtek v Bruslju podelila zlato priznanje za delo pri krepitvi raznolikosti in vključenosti ter zaščiti žensk. Osvojili so prvo nagrado v posebni nagradi za lokalne oblasti, ki z obravnavanjem nasilja nad ženskami omogočajo varne kraje, mesta in regije za ženske v vsej njihovi raznolikosti. Letos se je za nagrade prijavilo skoraj 70 regij, krajev in mest iz celotne Evropske unije.

Ljubljana je osvojila prvo nagrado v posebni nagradi za lokalne oblasti, ki z obravnavanjem nasilja nad ženskami omogočajo varne kraje, mesta in regije za ženske v vsej njihovi raznolikosti. Glavno mesto je zavezano odpravi nasilja nad ženskami. Organizira dogodke za ozaveščanje o problematiki ter financira in podpira nevladne organizacije (NVO), ki delujejo na tem področju. Miranda de Ebro v Španiji in Växjö na Švedskem sta prejela srebrno oziroma bronasto nagrado za svoje pomembno delo na tem področju.

"Ljubljana je bila prepoznana kot mesto, ki spoštuje raznolikost, je vključujoča do vseh ranljivih skupin in aktivna pri ustvarjanju družbe brez diskriminacije. Še posebej so bila z nagrado priznana tudi naša prizadevanja in aktivnosti na področju preprečevanja nasilja nad ženskami. Na Mestni občini Ljubljana namreč že vrsto let podpiramo prizadevanja nevladnih organizacij, ki bistveno pripomorejo k ozaveščanju ter prepoznavanju in zmanjševanju nasilja nad ženskami. S pomočjo javnih razpisov sofinanciramo raznolike programe, ki so namenjeni tako ženskam in otrokom, žrtvam nasilja (npr. varne namestitve, svetovalnice) kot tudi povzročiteljem nasilja (delavnice) ter se aktivno vključujemo v različne aktivnosti ozaveščanja," so sporočili iz Mestne občine Ljubljana. 

Zlato priznanje za delo pri krepitvi raznolikosti in vključenosti ter zaščiti žensk. foto: eudiversity2024

Prva nagrada v posebni nagradi za lokalne oblasti, ki z obravnavanjem nasilja nad ženskami omogočajo varne kraje, mesta in regije za ženske v vsej njihovi raznolikosti. foto: eudiversity2024

Druge nagrade 

V kategoriji lokalnih oblasti z več kot 50 000 prebivalci je zlato nagrado prejel Zagreb, glavno mesto Hrvaške, za svoja prizadevanja v zvezi z obravnavo žensk, oseb z invalidnostjo, LGBTIQ oseb, migrantov in Romov. Srebrno nagrado je prejela občina Växjö na Švedskem. Bronasto nagrado je prejela La Laguna v Španiji. Za lokalne oblasti z manj kot 50 000 prebivalci je zlato nagrado prejela občina Corbetta v Italiji za svojo dolgoročno zavezanost raznolikosti in vključenosti ter delo na posebnih področjih vključenosti, kot so spol, osebe z invalidnostjo in begunci. Organi občine Corbetta so si prav tako prizadevali, da javni prostori občine Corbetta postanejo bolj dostopni. Srebrno oziroma bronasto nagrado sta prejela dva španska kraja: Miranda de Ebro in Casares.

Komisarka Helena Dalli je povedala: "Tako kot pri prejšnjih izdajah, 3. nagrada evropskih prestolnic vključevanja in raznolikosti priznava in zagotavlja prepoznavnost dela lokalnih oblasti, ki ustvarjajo varne in vključujoče prostore, zagotavljajo pripadnost in širijo sodelovanje. Njihova zavezanost načelu enakosti je vir inovacij in napredka na poti k Uniji enakosti. Zahvaljujem se sodelujočim mestom in krajem ter čestitam zmagovalcem te izdaje. Druge evropske lokalne uprave pa pozivam, da črpajo navdih iz izpostavljenih najboljših praks."

Nagrada evropskih prestolnic vključevanja in raznolikosti zaznamuje začetek letnega evropskega meseca raznolikosti, ki ozavešča o pomenu raznolikosti in vključenosti na delovnem mestu in v naših družbah. Dejavnosti, ki obeležujejo mesec raznolikosti ter spodbujajo raznolikost in vključenost, potekajo po vsej Evropi ves maj. Nagrada je priznanje za delo mest, krajev ali regij v Evropski uniji na področju spodbujanja vključenosti in ustvarjanja družb brez diskriminacije.

prejšnji članek
Privoščite telesu piling z rjavim sladkorjem
Moda&Lepota
Privoščite telesu piling z rjavim sladkorjem
naslednji članek
Sonja Javornik v vlogi kupida: Kljub slabim izkušnjam verjame v ljubezen
Svet slavnih
Sonja Javornik v vlogi kupida: Kljub slabim izkušnjam verjame v ljubezen
#nasazenazenska
nasazenazenska