stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Ideja za izlet: Köln ali Düsseldorf

16. 9. 2023; 01.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Köln (2)

Kölnska katedrala foto: Katja Kaja Mejač

V neposredni okolici obeh mest lahko občudujete Unescove spomenike svetovne dediščine, kot so kölnska katedrala, ikone moderne arhitekture in največje zeleno pročelje v Evropi.

Düsseldorf

S približno 640.000 prebivalci je Düsseldorf eno najbolj živahnih in dinamičnih nemških mest. Ta živahna in kozmopolitska mini metropola ob obrežju reke Ren je ravno prav velika za izlet v mesto. Vse, od Malega Tokia do starega mestnega jedra (Altstadt) in od umetniških ustanov do najboljših restavracij, je zlahka dostopno peš. Obiskovalci si morajo ogledati zgodovinski Altstadt z očarljivimi tlakovanimi ulicami in arhitekturo. To je tudi središče za ljubitelje piva, saj številne pivovarne in pivnice strežejo znamenito mestno pivo Altbier. Ljubitelji piva se lahko celo udeležijo ogleda mestne pivovarske kulture in se seznanijo z zgodovino in proizvodnjo priljubljene düsseldorfske pijače.

Düsseldorf foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

V Düsseldorfu živi tretja največja japonska skupnost v Evropi. Obiskovalce pozdravlja tudi soseska Little Tokyo, posvečena japonski kulturi in kulinariki. To območje je priljubljeno zaradi številnih odličnih ramen barov, restavracij, okrepčevalnic in pekarn. Düsseldorf, z več kot 100 galerijami in številnimi svetovno znanimi muzeji, razstavnimi prostori in zasebnimi zbirkami, je znan tudi po svoji umetniški sceni z umetniško akademijo (Kunstakademie) v središču. Mesto skozi vse leto gosti številne mednarodne kulturne dogodke, med drugim bienale za fotografijo in razširjeno resničnost.

Zelena arhitektura

Stavba Ko-Bogen II foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

Stavba Ko-Bogen II foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

Organska zgradba, ki raste iz urbanega prostora kot temelj zelene piramide, trak cvetja in parkov, ki poteka skozi rensko metropolo, in sončenje ob pijači po delu na renskih travnikih: Düsseldorf je eno najbolj zelenih velikih mest v Nemčiji. Stavba Ko-Bogen II, ki jo je zasnoval arhitekturni biro lngenhoven, je največja zelena fasada v Evropi z več kot 30.000 gabri. Düsseldorf ima skupno devet velikih parkov ter nešteto vrtov in manjših parkov. Mesto je del Ceste vrtne umetnosti. Renski travniki so zbirališče ljudi, ki ob glasbi, pijači in prijateljih uživajo v širokem pogledu na Ren, obzorje in sončni zahod.

Köln

Pogled na Köln foto: Promocijski material

Z več kot milijon prebivalci je Köln najstarejše večje mesto v Nemčiji. Njegovo rimsko preteklost lahko še vedno zasledimo na ulicah okoli mestne hiše, mimo katedrale, ob reki Ren in do Rudolfovega trga. Živahno mesto ob Renu ponuja obilo kulturnih dejavnosti in gosti številne pomembne dogodke. Znamenitosti, kot so kölnska katedrala, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, in 12 velikih romanskih cerkva v mestu, na obiskovalce naredijo nepozaben vtis.

Köln foto: KKM

Poleg tega je v Kölnu več kot 40 muzejev in 130 galerij, ki predstavljajo vrhunske umetniške zaklade vseh slogov in iz vseh obdobij. V Kölnu prevladuje živahen mestni način življenja. To vključuje trende, ki puščajo vidne sledi v mestni krajini, pa tudi izrazit občutek za identiteto in tradicijo v vseh mestnih četrtih, kar kölnskim meščanom ponuja nešteto priložnosti za identifikacijo z domačim mestom. Katedralno mesto ponuja široko paleto lokalnih prizorov in razburljivosti, zaradi kreativne industrije pa je idealno mesto za ljubitelje oblikovanja, mode, kulture, glasbe, festivalov, hrane in drugega. Še posebej inovativni novinci iz različnih panog dopolnjujejo tradicionalne trgovine in vzpostavljajo ponavljajoče se dogodke, ki kot taki prispevajo k mestnemu duhu Kölna.

Kölnska katedrala

Kölnska katedrala je stavba, ki je središče in zaščitni znak tega mesta ob reki Ren. Temeljni kamen te gotske katedrale je bil položen na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta 1248. Prejšnja stavba očitno ni več veljala za dovolj impresivna, da bi v njej lahko shranili ostanke treh modrih, ki jih je nadškof Rainald von Dassel prinesel v Köln iz Milana, potem ko je bilo to mesto leta 1164 osvojeno. Zaradi teh relikvij je katedrala postala eden najpomembnejših romarskih krajev v Evropi. Njena dva mogočna stolpa od leta 1880, ko sta bila dokončana, prevladujeta nad mestnim obzorjem. Severni stolp je s 157,38 metra za 7 cm višji od južnega.

Kölnska katedrala foto: Katja Kaja Mejač

Danes je katedrala druga najvišja zgradba v Kölnu, ki jo prekaša le telekomunikacijski stolp. Katedrala obsega skoraj 8000 kvadratnih metrov površine in lahko sprejme več kot 20.000 ljudi. Zaradi impresivne gotske arhitekture stavbe, svetišča treh modrih, izjemnih vitražev in številnih drugih pomembnih umetniških del je Unesco leta 1996 kölnsko katedralo razglasil za svetovno dediščino.

prejšnji članek
7 znakov, da ste pametnejši, kot si verjetno mislite
Zdravje
7 znakov, da ste pametnejši, kot si verjetno mislite
naslednji članek
Lara Jankovič: Vedno smo čudne ženske, ki nimamo otrok
Svet slavnih
Lara Jankovič: Vedno smo čudne ženske, ki nimamo otrok