stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Prenašalci bacilov

9. 5. 2016; 09.30
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
milo
Včasih nas bacili enostavno ujamejo, ker skriti prežijo na nas na najbolj neverjetnih mestih.

Posodice za milo

Na prvi pogled se seveda zdi malce nenavadno, da so posodice za milo lahko vir okužb. A dejstvo je, da milo na svoje dlani iztisnemo, preden si jih umijemo, torej se dozirnih posod za milo vedno dotikamo z umazanimi ali mokrimi rokami. Ne glede na to, ali gre za mila v javnih ali zasebnih toaletnih prostorih. In če smo iskreni, kolikokrat se pri čiščenju stranišča lotimo tudi čiščenja posode za milo? Tudi z notranje strani?

Daljinski upravljalniki, tipkovnice in računalniške miške

Naj gre za domačega, hotelskega ali službenega, daljinski upravljalnik je tiste vrste naprava, ki gre skozi neznano število rok, nihče pa ga nikoli zares ne očisti, ker ga je pač nemogoče. Če bi ga želeli temeljito očistiti, bi ga namreč morali razdreti. Tudi tipkovnice in miške so tako kot daljinski upravljalniki redko očiščeni vsakodnevni pripomočki, ki jih poleg nas uporablja tudi ogromno drugih rok. Poleg tega zlasti v službi za računalnikom pogosto jemo, drobtinice in ostanki hrane, ki lahko zaidejo v tipkovnico, pa so lahko samo še dodaten povod za razvoj bakterij.

Telefoni in tablice

V dobi, ko si življenja ne znamo predstavljati brez pametnih telefonov in tablic, je postalo v navadi, da te vedno nosimo s seboj. Tudi na stranišče, če je treba. Tako so izpostavljeni mnogim bakterijam, te pa se prav elegantno znajo skriti pod ovitke in v torbice za te naprave. Morda le ne bi bilo tako slabo, če bi ob nekaterih priložnostih tehnologijo enostavno potisnili na stran. Zaradi zdravja.

Meniji v restavracijah

Ne boste verjeli, a raziskava je pokazala tudi, da so meniji in jedilni listi pravzaprav najbolj z bakterijami okužena stvar, kar jih je mogoče najti v restavracijah. Ker se jih dotakne ogromno rok in ker te navadno niso čiste. Kar spomnite se, kdaj ste si nazadnje umili roke, preden ste sedli h kosilu ali večerji v restavraciji. In tudi če ste si jih, ste nato prijeli meni, ki ga je pred vami držalo na tisoče neumitih rok. Roke si zato raje umijte po tem, ko natakar meni že odnese. Med nevarne restavracijske predmete spadajo tudi posodice za poper in sol, stekleničke za kis in olje, vrečke s sladkorjem in celo krhlji limone v pijačah.

Rokavice

Dlani, s katerimi prijemamo vse mogoče, pozimi radi vtaknemo v tople rokavice. V njih nam kmalu postane tako toplo, da se naše dlani začnejo potiti. Ko pridemo domov, jih nato samo odložimo. Kolikokrat pa jih umijemo? Jih sploh lahko umijemo, če so, denimo, usnjene? Tudi rokavice so po nekaterih raziskavah namreč pravo leglo bakterij, ker jih pač ne umivamo dovolj pogosto. Še najbolj idealno bi bilo, če bi si vsako leto privoščili nov par.

Avtomati in javni prevoz

Bankomati, parkomati, urbanomati in podobni avtomati, ki se jih dnevno dotika na tisoče rok, očisti pa se jih nikoli. Ker so opravki, povezani s temi avtomati, kratki in opravljeni mimogrede, si po njih navadno ne umivamo rok. Prav tako si jih ne umijemo, ko stopimo z avtobusa ali vlaka. Gre namreč za majhne prostore, kjer so nagneteni ljudje, zatorej ni nič nenavadnega, da so zrak v njih in površine, ki se jih dotikamo, polni bakterij. Tudi če se naokrog prevažate z osebnim prevozom, niste povsem varni. Tudi volan vašega avtomobila ni povsem sterilen.

prejšnji članek
Zapeljiva Serena, kot je še niste videli
Svet slavnih
Zapeljiva Serena, kot je še niste videli
naslednji članek
Enrique Iglesias: Obmetavajo ga s hlačkami, on pa ljubi stopala
Svet slavnih
Enrique Iglesias: Obmetavajo ga s hlačkami, on pa ljubi stopala