profimedia-0090086427
Svet24.si

Orjaški modro-sivi kiti so si opomogli

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Naravna skrb za hišne ljubljenčke

15. 8. 2016; 06.00
Avtor: Eva Kralj/revija Fatalna
pes
Tudi za hišne ljubljenčke lahko poskrbite sami!

Suhi šampon za pasjo dlako

Potrebujete: 500 gramov jedilne sode, ki zadošča za 1 ali več šamponiranj – odvisno od velikosti psa

Kar precej boste prihranili, če boste komercialni suhi šampon zamenjali za eno samo sestavino. Seveda bo vaš kuža še vedno potreboval mokro umivanje, a suhi šampon bo ohranil njegovo dlako čisto in dišečo v mrzlem zimskem vremenu ali na potovanju.
Najprej malo jedilne sode nanesite na pasjo dlako med ušesi (kjer je ne more polizati) in preizkusite morebitno preobčutljivost. Počakajte pet minut in opazujte, ali se je morda pojavila rdečica ali kakšen drug znak, da je koža vzdražena. Če teh znakov ni, potem nadaljujte in jedilno sodo vtrite v pasjo dlako vse do kože. Previdno se izognite le smrčku, očem, ustom in ušesom. Pustite, da soda deluje dobro minuto ter vpije maščobo in neprijeten vonj. Nato kužka temeljito skrtačite s pasjo krtačo ter odstranite jedilno sodo in trde delce.

Rutka proti bolham za kužka

Potrebujete: bombažno rutko, manjšo steklenico eteričnega olja vrtnične geranije, manjšo steklenico eteričnega olja sivke

Rutka varno odganja bolhe in jo lahko večkrat obnovite, a morate obenem tudi vedeti, da ne odganja klopov. Nekaj kapljic vsakega eteričnega olja kanite na rutico. Rutico zvijte in ohlapno zavežite psu okrog vratu. Ko se vonj razdiši, rutico operite in jo na novo pokapajte z eteričnimi olji. Če je pes ne bi maral, mu nakapajte eterično olje na hrbet med lopatice, kjer ga ne more polizati.

Dišeče olje proti bolham za mucko

Za enkratno uporabo potrebujete: 6 kapljic eteričnega olja sivke, 3 žličke mineralnega ali otroškega olja

Mačke so lahko občutljive za sredstva proti bolham, še posebno za strupene komercialne posipe. Mešanico po tem receptu najprej preizkusite na manjšem delu kože na trebuhu mačke in počakajte en dan, da boste videli, ali ima mačka kakšno reakcijo. Operite tudi mačkino ležišče in temeljito posesajte stanovanje, da se znebite bolšjih jajčec.

Sivkino eterično olje in mineralno oziroma otroško olje nakapajte v manjšo steklenico in dobro premešajte. Stekleničko nekaj minut držite v rokah, da se vsebina nekoliko ogreje. Ogreto olje vtrite mački najprej okrog vratu in koren repa, kjer se zbirajo bolhe, nato pa vtrite na vso mačko. Seveda se izogibajte predelom okrog ušes, oči, smrčka in ust. Zdravljenje ponovite, ko ne zaznate več vonja.

Priboljšek za ptice z medom

Potrebujete: 50 gramov polente, ½ sipine kosti (drobno zmlete v mlinčku za kavo), ¼ žličke drobnega peska za ptice, 40 gramov mešanice semen za papige, ščinkavce ali kanarčke, 1 zdrobljen klas prosa, 30 mililitrov medu, 25 pšeničnih kalčkov, 1 jajce

Majhne dolgorepe papige in ptice pevke imajo rade sladkarije. S kalcijem bogat in poceni sladek priboljšek je polnovredna hrana, večino sestavin pa gotovo že imate v domači shrambi.

Pečico ogrejte na 180 °C in v večji posodi dobro zmešajte vse sestavine. Če je zmes pregosta, da bi jo zmešali, dodajte malo vode. Z rokami oblikujte podolgovate kose in jih polagajte na pomaščen oziroma pomokan pekač za piškote. Pecite 30 minut, da kosi rahlo porjavijo. Vzemite jih iz pečice in pustite, da se ohladijo. V zaprti posodi ali zamrzovalniku jih lahko hranite do tri mesece. Odtajane priboljške zataknite med prečke na kletki ter pritrdite s ščipalko za perilo. Ko ptica priboljšek dodobra pozoba, namestite novega.

Solata za morskega prašička

Za dve porciji potrebujete: 25 gramov sveže narezane špinače, 40 gramov nastrganega korenja, 90 gramov narezanih jagod, 60 mililitrov pomarančnega soka

Sveža zelenjava in sadje naj bosta bistveni del prehrane morskega prašička. Suhi priboljški sicer res zadostujejo za prvo silo, a so drag in slab nadomestek sveže hrane. Pripravite vitaminsko bogato svežo solato, ki je dovolj dobra, da jo s svojim morskim prašičkom lahko celo delite.

V posodi zmešajte špinačo, korenje in jagode s pomarančnim sokom. Postrezite v posodici za hranjenje. Po štirih urah odstranite solato, ki je morski prašiček ni pojedel, in jo zavrzite. Preostanek hranite v zaprti posodi v hladilniku največ en dan.

Sadna kupa za hrčka

Za dve porciji potrebujete: ½ banane, 40 gramov nastrganega korenja, limonin sok, 3 žličke rozin, 1 žličko medu

Strokovnjaki se strinjajo, da suha hrana hrčkom ne zagotavlja popolne prehrane, lahko pa zato vaš hrček dobi sladek priboljšek, če mu ga pripravite po naslednjem receptu.

Banano narežite in v posodi zmešajte z nastrganim korenjem. Pokapajte z limoninim sokom, da ne porjavita. Sok odcedite iz posode ter dodajte rozine in med . Vse skupaj premešajte z vilicami. Pol solate postrezite hrčku, drugo polovico pa shranite v pokriti posodi v hladilniku, kjer lahko počaka en dan. Ostanke solate, ki jih hrček ni pojedel, po štirih urah pospravite in zavrzite.

Priboljški za želve in plazilce

Za dve porciji potrebujete: 80 gramov nastrganega korenja, 25 gramov narezane solate ali špinače, 1 narezano steblo zelene, 1 zdrobljeno tableto kalcija, 1 žličko kalčkov alfa alfa, 25 gramov narezane melone ali jagod

Da bo želva zaužila dovolj kalcija, ji vsak dan ponudite obogateno zelenjavno mešanico. Z nekaj dodatki bo priboljšek odličen tudi za kuščarja in druge hladnokrvne hišne ljubljence.

Za priboljšek za želvo dajte vso zelenjavo v posodo, posujte s tableto kalcija in premešajte. Kuščarju ali drugemu plazilcu dodajte še kalčke alfa alfa in sadje. Živali postrezite pol količine, preostanke pa hranite v pokriti posodi v hladilniku največ en dan.

Poslastica za akvarijske ribice

Potrebujete: 15 gramov zmečkane špinače, 1 drobno narezanega deževnika, 6 čričkov, 6 mokarjev, 6 larv rdečih trzač, 25 gramov surovih jeter (obdelanih v mešalniku), 1 surovo kozico (obdelano v mešalniku)

Za akvarijske ribice je najprimernejša kupljena hrana, prilagojena določeni vrsti rib, včasih pa imajo rade spremembe in uživajo v sveže zamrznjenih žuželkah in sveži zelenjavi. Črički, mokarji in trzače so na voljo v trgovinah za male živali.

Zmešajte špinačo in kateri koli drugi dve sestavini. Količino, ki zadošča za en teden, hranite v zaprti posodi v hladilniku. Preostanek zamrznite in hranite do enega meseca. Ribe nahranite tako, da spustite v akvarij količino hrane, ki ustreza velikosti radirke na svinčniku. Hranite jih toliko časa, dokler ne nehajo jesti.

prejšnji članek
Kako do bujnih las?
Moda&Lepota
Kako do bujnih las?
naslednji članek
Zvezdnice jo skrivajo, a vse pride na dan!
Svet slavnih
Zvezdnice jo skrivajo, a vse pride na dan!