nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Paleo dieta

10. 12. 2016; 11.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
Paleo način prehranjevanja
Zdravo in lepo telo je dolgotrajen proces, pri katerem je treba celostno spremeniti način življenja, zato se namesto k hitrim dietam in pripomočkom vse bolj zatekamo k alternativnim oblikam prehranjevanja.

Eden takih in v zadnjem času precej priljubljenih je tudi paleo način prehranjevanja.

Paleo način prehranjevanja ali dieta (čeprav ne gre za dieto v ožjem smislu besede, ki vam bo v dveh tednih dala zavidljive rezultate) je v tujini in med zvezdniki že nekaj let zelo priljubljen način prehranjevanja. Ali bolje rečeno način življenja, ker prilagoditev temu načinu prehranjevanja pravzaprav zahteva tudi prilagoditev življenjskega sloga. Gre za prehranjevalni režim, ki je svoje teoretske korenine pognal nekje v sedemdesetih letih, praksa pa izhaja iz daljne zgodovine, natančneje iz obdobja paleolitika. Paleo dieta je pravzaprav prehranjevanje po vzoru naših paleolitskih prednikov, ki še niso bili kmetovalci in so na svoj jedilnik uvrščali, kar so pač pobrali ali ujeli v svoji okolici. Njihova hrana torej ni bila nikakor predelana in to je osrednje načelo paleo prehranjevanja – vse, kar zaužijemo, je čim bolj naravno in nepredelano.

Zakaj paleo prehranjevanje?

Zagovorniki paleo načina prehranjevanja so si edini, da se je hrana skozi zgodovino močno spreminjala, zlasti zadnjih dvesto let pa so razlike tako drastične, da terjajo svoj davek. Intenzivno kmetovanje, rafiniranje rastlinskih olj in sladkorja, kemijska obdelava živil, neprepoznavna predelava in obdelava živil ter gensko spreminjanje so tako zelo intenzivno in hitro spremenili prehrano, da tem spremembam človeški organizem preprosto ni več sposoben slediti. In se nanje odziva v obliki civilizacijskih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, debelost, bolezni prebavil, sladkorna bolezen, alergije, intoleranca do določenih hranil in navsezadnje tudi razne oblike raka.

Osnovno načelo 

Da bi omilili ali se celo izognili tem boleznim, zagovorniki predlagajo prehranjevanje, kot so ga poznali ljudje v paleolitiku, ki niso bolehali za nobeno od omenjenih bolezni. Njihova hrana namreč ni bila obdelana, bila je utrgana, nabrana ali ujeta v naravi in zato človeškemu telesu najbolj prijazna. Ni vsebovala sladkorjev in umetnih sladil, rafiniranih maščob, industrijsko predelanih živil, glutenskih žit, umetnih aditivov, niti ne razvad, kot so cigarete in alkohol. To so tudi stvari, ki se jim morate pri paleo dieti izogniti. V zameno pa boste skladno s paleolitskim jedilnikom zaužili veliko zelenjave in sadja, rib, ki bodo negojene, jajc, oreščkov in zdravih maščob, ki se skrivajo v avokadu, olivnem in kokosovem olju, ter mesa pašne živine in perutnine proste reje.

Strožje različice diete predvidevajo tudi opustitev mleka in mlečnih izdelkov ter stročnic in druge zelenjave, ki je ne moremo uživati brez vnaprejšnje toplotne obdelave. Te različice so primerne predvsem takrat, kadar se želimo posloviti od odvečnih kilogramov ali kadar imamo zdravstvene težave. 

Ne gre za izogibanje ogljikovim hidratom

Ker naši paleolitski predhodniki še niso bili kmetovalci, s paleo jedilnika odpadejo vsa živila, ki so pridelana iz žit, torej vsi ogljikovi hidrati. Ravno zaradi tega mnogi zmotno mislijo, da gre za dieto brez ogljikovih hidratov. A čeprav se s tovrstnim načinom prehranjevanja res zaužije precej beljakovin in zdravih maščob, je predviden tudi velik delež zelenjave in sadja, zato delež zaužitih ogljikovih hidratov ni manjši od 40 odstotkov dnevno. Eden od pomembnih argumentov paleo prehranjevanja pa je tudi precejšen delež zaužitih zdravih maščob. Pravo ravnovesje med maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6, ki ga zagotavljajo maščobna živila paleo jedilnika, je namreč eden ključnih razlogov za zdravje človeškega organizma. To ravnovesje je s sodobnim načinom prehranjevanja porušeno, kar se kaže kot razmah vnetnih in avtoimunskih bolezni, depresij in podobnega. Dieta tako vzpostavlja idealno razmerje med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati, kar uravnava hormonsko ravnovesje, to pa vpliva na vsa druga ravnovesja v človekovem telesu.

Prednosti paleo prehrane

Zagovorniki in nekateri strokovnjaki potrjujejo kar nekaj pozitivnih učinkov paleolitskega načina prehranjevanja. S tovrstno prehrano naj bi se zmanjšalo maščobno tkivo v našem telesu in ohranilo ali povečalo mišično tkivo, ne da bi povečali telesno dejavnost. Dieta naj bi uravnavala tudi naš krvni sladkor in inzulinsko občutljivost, zmanjšala naj bi raven slabega holesterola in povečala raven dobrega, uravnavala krvni tlak ter zmanjšala pojav vnetij in vnetnih bolezni. Uravnavanje vseh omenjenih krivcev za civilizacijske bolezni so dokazale tudi številne študije. Poleg vseh teh pozitivnih učinkov pa posamezni uporabniki opažajo tudi izboljšanje razpoloženja, višjo raven energije, povečano koncentracijo in zmožnost pomnjenja, boljši spanec in manj težav z menstruacijo in PMS-jem.

Slabosti paleolitskega prehranjevanja

Največja slabost, ki mu jo mnogi očitajo, je prav gotovo, da gre za način prehranjevanja, ki mu je težko slediti. Sama 'pravila' niso tako težko osvojljiva, težje jih je prilagoditi današnjim razmeram. Hrano, ki bi bila tako zelo neoporečna, je namreč težko dobiti, prisiljen si jo vzgojiti sam, za kar pa mnogi nimajo razpoložljivih sredstev. Mnogi opozarjajo tudi na prevelik vnos beljakovin v telo, ki lahko močno obremeni ledvica ter lahko celo vodi v ketozo in odpoved ledvic. Čeprav naj bi neka študija ta – kot ga je poimenovala – mit ovrgla, je s 65 sodelujočimi in šestimi meseci opazovanja enostavno premajhna, da bi iz nje lahko potegnili uporabne zaključke. Prehranjevalni režim je prav tako neprijazen do vegetarijancev in nekoliko težek za sladkorne bolnike, ki morajo v že tako ozkem naboru živil še dodatno paziti, da ne zaužijejo preveč svežega in suhega sadja ter korenaste zelenjave, ki vsebujejo sladkor in za sladkorne bolnike niso primerni.

Največja past

Osnovno načelo paleo prehrane je prehranjevanje s hrano, ki je nepredelana, pretežno makrobiotskega izvora, čim manj obdelana in nasploh v skladu z življenjskim slogom človeka pred odkritjem kmetovanja. Vse meso in ribe, ki ga zaužijete, morate torej bodisi ujeti sami ali pa izbrati iz nabora prosto pašnih in živečih živali. Sadje in zelenjavo morate nabrati v naravi, jo vzgojiti sami ali pa kupiti ekološko pridelano. Toplotna obdelava hrane mora biti minimalna oziroma samo takrat, kadar je nujna. Če se torej ne držite tega načela, lahko paleo dieta kaj kmalu postane preprosta beljakovinska dieta s finim imenom. Načelo tega prehranjevanja se namreč ne skriva v živilih, ki jih pojeste, ampak v izvoru in pripravi teh živil.

prejšnji članek
Vas v službi stresa stres?
Zdravje
Vas v službi stresa stres?
naslednji članek
Oriana Girotto in Aleks Cavazza: Ob večerih sta rockerja
Svet slavnih
Oriana Girotto in Aleks Cavazza: Ob večerih sta rockerja
#obraziavenija
obraziavenija