franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Odložite daljinca, vstanite s kavča in migajte!

24. 6. 2016; 01.30
Avtor: R. P.
uvodna

foto: Dreamstime

Lahko običajni ljudje sploh upamo, da bi bili kdaj videti kot olimpijski športniki? Seveda!

1. Spoznajte svoje telo

Nekateri smo rojeni za hitrost, drugi za vztrajnost. Ugotovite, v čem ste boljši, saj boste tako lažje odkrili, katera vadba je primerna za vas. Radi skačete? Tečete? Trenirate na kolesu? Vsak ima edinstveno telesno sestavo, ki jo je dobro poznati, preden se lotite resnejšega treninga za olimpijsko formo.
 
2. Določite cilje
Ta mesec bodo na televizijskem zaslonu na ogled predvsem telesa močnih smučarjev, spretnih drsalcev, vitkih skakalcev … Seveda pa ni nujno, da si za lepo telo pomagate le z zimskimi športi. Preprosto izberite eno ali dve aktivnosti, v katerih ste dobri, in se ju držite. Če morate za lepo telo shujšati, se osredotočite na kardiovaskularni intervalni trening, če potrebujete več hitrosti, v vadbo vključite kratke sprinte, za vse, ki nimate veliko časa, pa priporočamo krožno vadbo s serijami različnih vaj, ki jih delate drugo za drugo z minimalnim vmesnim počitkom.
 
3. Jejte zdravo


Brooke Bennett, trikratna olimpijska prvakinja v plavanju na 800 metrov, pravi, da je prehrana prva stvar za vse, ki se trudijo za lepšo telesno podobo. »Prehrana predstavlja 80 odstotkov našega življenjskega stila.« Prepričana je, da je pomembnejša vsebina kot preštevanje kalorij, in priporoča, da spremljamo vsebnost sladkorja v jedeh, ki jih uživamo. »Na krožniku imejte predvsem sadje, zelenjavo, puste beljakovine ter sestavljene ogljikove hidrate, kot sta rjavi riž in sladki krompir.«
 
4. Kombinirajte beljakovine in ogljikove hidrate ob vsakem obroku
Vaše telo potrebuje stalno zalogo goriva, da lahko deluje kar najučinkoviteje. Zato jejte več obrokov, tako bo telo hkrati pospešilo presnovo in porabilo več kalorij. Olimpijci jedo vsaj pet ali šest obrokov na dan (vsaki 2 do 3 ure), in v vsakem beljakovine, da si okrepijo in obnovijo mišično maso. Olimpijec Adam Nelson, ki je tekmoval tudi v Pekingu, je jedel beljakovine vsake tri ure, skupaj 300 gramov na dan.
Tipičen dan se je zanj začel ob 6.30, ko je pojedel od šest do osem jajc, skodelico jagodičja in popil kavo. Ob 9.30 je zaužil jabolko in beljakovinski napitek. Za kosilo je imel na krožniku puranji sendvič s špinačo in papriko ter kozarec mleka. Za popoldanski prigrizek si je običajno privoščil ostanke od večerje prejšnjega dne, medtem ko je zvečer pogosto jedel lososov file s praženo zelenjavo in skodelico riža. Tik pred spanjem je popil še en beljakovinski napitek.
Seveda taka dieta ni primerna za vas, saj niste profesionalni športnik, ki trenira po osem ur na dan in vse to tudi porabi, pač pa je pomembno načelo prehranjevanja vsakih nekaj ur, in sicer z mešanico beljakovin, ogljikovih hidratov in kakovostnih maščob.
 


5. Glejte ogledalo, ne tehtnice
Če vas do olimpijskega telesa ločijo odvečni kilogrami, naj bo vaš cilj izguba telesne maščobe in pridobivanje mišične mase. Povedano drugače: ne obremenjujte se s številkami na tehtnici, temveč raje glejte ogledalo. Kadar ste s svojo podobo v ogledalu zadovoljni in vam obleke pristajajo kot ulite, sploh ni pomembno, kaj pravijo številke. Namesto tehtanja raje sem ter tja vzemite v roke meter (na primer vsakih nekaj tednov) in si premerite telesne obline. To je boljši kazalnik, kje ste na poti do idealne postave.
 
6. Veliko pijte
Naše telo je sestavljeno iz 60 odstotkov vode, kar pomeni, da je za nas voda življenjskega pomena. Če količina upade samo za 2 odstotka, to slabo vpliva na obtok in počutje. Koliko vode potrebuje posameznik, je odvisno od različnih dejavnikov, vplivajo denimo zdravstveno stanje, okolje, fizična aktivnost … Na splošno pa se priporoča popiti okoli 2 litra vode dnevno.
 
7. Postopoma v novo vadbo


Začenjate novo vadbo? Čeprav ste morda fit, vaše telo ni pripravljeno na nov šport. Pomislite samo na Lancea Armstronga, ki je le s težavo pretekel maraton v New Yorku, čeprav ima kolesarske kondicije na pretek. Zato se držite pravila: postopoma in brez pretiravanja na začetku.
 
8. Menjajte aktivnosti
Olimpijci seveda večino časa trenirajo svojo osnovno športno panogo (smučarji smučanje, drsalci drsanje …), vendar se delno posvečajo tudi drugim športom, da preženejo monotonost in si okrepijo tudi druge mišične skupine, ki pri njihovem osnovnem športu niso aktivne. Storite tudi vi enako, na primer svoj trening popestrite vsaj z vajami za moč, ki so pomembna komponenta vsakega športa.
 
9. Trenirajte redno in vztrajno
Ni ga olimpijca, ki ne bi bil zelo natreniran. Ne zavalijo se iz postelje in zmagajo v smuku, ampak trenirajo ure in ure. Če torej želite olimpijsko telo in formo, boste morali odložiti daljinca ter se vsaj trikrat na teden aktivirati in preznojiti. Seveda pa ob tem ne pozabite tudi grešiti - leni in sladki dnevi so za dušo nujni!

prejšnji članek
11 napak, ki upočasni presnovo
Zdravje
11 napak, ki upočasni presnovo
naslednji članek
Zakaj pa jaz ne shujšam?
Zdravje
Zakaj pa jaz ne shujšam?