franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ni mi všeč moje telo: Težave s sprejemanjem lastnega telesa

8. 9. 2023; 03.00
Avtor: H. P. / revija Bodi zdrava
debelost, novo-zdravilo

Samopodoba foto: Shutterstock

Imate tudi vi težave s sprejemanjem lastnega telesa takšnega, kot pač je: presuho, predebelo, prekratko, s premajhnimi ali prevelikimi prsmi … preprosto ne dovolj lepo, seksi in privlačno? Vedite, da nikakor niste edini. Kako se torej spopasti s to težavo?

Kaj ste »podedovali«?

Osnovne telesne lastnosti seveda podedujemo od svojih staršev oziroma prednikov. Toda »podedujemo« tudi odnos do telesa, kakršnega koli že smo prejeli ob rojstvu. In tako kot velja za razliko med srečnimi in nesrečnimi ljudmi, da se veliko bolj razlikujejo v odnosu do življenjskih okoliščin kot v dejanskih življenjskih razmerah, velja tudi za zadovoljstvo z lastnim telesom. Če je bila mati narava glede lepote pri neki osebi bolj darežljiva, ji to še ne zagotavlja, da bo zato tudi bolj zadovoljna s svojim telesom. In nasprotno – obstaja kopica ljudi, ki po družbenih merilih nikakor ne spadajo med lepotce, a se v svoji koži odlično počutijo. Kako je to mogoče? V družini, kjer smo odraščali, poleg gensko določenih lastnosti telesa »podedujemo« tudi to, kako se bomo v lastnem telesu počutili. Ko hči opazuje mamo, kako je sproščena in zadovoljna s svojim ženskim telesom, ko sin vsakodnevno doživlja očetov odnos do lastnega moškega telesa in ko oba opazujeta, kako se mama in oče vedeta do partnerjevega telesa – vse to se vtisne globoko v otrokovo doživljanje telesnosti. Če se na primer mama svoje ženskosti sramuje in jo skriva, bo hči dobila sporočilo, da biti v ženskem telesu ni najprijetnejše, zato se kot odrasla ženska v svojem telesu ne bo počutila v redu. Pa ni pomembno, kako objektivno lepa bo. Še posebno če poleg tega od staršev ne bo dobila dovolj pohvale in potrditve, ko bo izrazila dvome o lastni lepoti.

Kaj pa je sploh zares lepo?

V sodobnem svetu, ki je obseden z izklesanim telesom brez odvečnih maščob in lepo izoblikovanimi mišicami, nam je prav nemogoče verjeti, da je bila v srednjem veku idealna ženska lepo zaobljena in mehka (kar je izražalo, da živi v obilju) – po današnjih merilih tako rekoč debela. Kaj je lepo, se namreč spreminja tako skozi zgodovino kot glede na kulturo in družbeno okolje. Če so na primer na vaseh priljubljenejše bolj zaobljene ženske (kar naj bi kazalo na večjo plodnost) in močnejši moški (da bo lažje opravljal kmečka opravila), je med izobraženci modernejše izrazito suho telo, ki naj bi izražalo pravo mero ozaveščenosti o zdravi prehrani in samodisciplini. Toda ali potem neka objektivna lepota, po kateri bi merili lepoto lastnega telesa, sploh ne obstaja? V resnici je odgovor na to vprašanje nepomemben; pomembnejše je to, ali si bomo dopustili, da se bomo zaradi nekega družbenega standarda v svojem telesu – hiši, v kateri živimo –, slabo počutili. Smo se zares pripravljeni odpovedati številnim življenjskim doživetjem in izkušnjam le zato, ker menimo, da s takšnim telesom, kot ga imamo, tega ne smemo izkusiti, saj si tega ne zaslužimo?

Imate težave s sprejemanjem lastnega telesa? foto: Shutterstock

Prava lepota

Kakor koli se sliši klišejsko, še vedno drži, da prava lepota prihaja iz notranjosti. Naše fizično telo bo sijalo in žarelo, če bomo poskrbeli za lepo dušo. Ali ste vedeli, da človek nima le fizičnega telesa, temveč tudi eterično oziroma vitalno telo, astralno oziroma čustveno telo, mentalno in dušno telo? Zato svoje lepote nikar ne presojajte le po tem, kakšno je vaše fizično telo, saj je to v resnici najnižja stopnja prave lepote. Prava lepota ni popolna lepota, temveč predvsem negovana in ljubljena lepota. Ko torej spoštujemo in zares sprejemamo vsa svoja telesa, zanje tudi ljubeče skrbimo in jih negujemo, kar nam še dodatno pomaga, da svoje telo vse bolj doživljamo kot tempelj, ne pa skladišče napak in grdih delov, ki bi jih najraje skrili ne samo pred svetom, temveč tudi sami pred seboj. Če torej težko sprejmete svoje fizično telo, ga čim bolj nežno negujte, čim večkrat se ga ljubeče dotikajte in vsaki celici sporočajte, da jo imate radi. Tudi tisti celulitni in zamaščeni, ki prav tako potrebuje vaše sprejemanje in ljubezen.

Vas kritizira okolica?

Če iz okolice pogosto slišite kritike oziroma negativne ocene vašega telesa, se s takimi ljudmi preprosto prenehajte družiti. Vas kritizira partner in vas vsakodnevno opominja, da ste predebeli in grdi? Čas je, da mu postavite meje in zahtevate spoštljiv odnos tudi do vašega telesa. Res je, vsak bi z nekaj truda lahko iz svojega telesa razvil vse svoje potenciale. Toda kako, zakaj in ali sploh kdaj bomo to storili, je naša osebna odločitev, ki jo mora okolica spoštovati in se zaradi nje do nas ne sme vesti žaljivo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Znani Slovenci so komaj čakali na ta film
Svet slavnih
Znani Slovenci so komaj čakali na ta film
naslednji članek
S temi hišnimi pravili dosežete, da je dom vedno urejen
Življenjski slog
S temi hišnimi pravili dosežete, da je dom vedno urejen