Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Femicid ostaja v svetu zakoreninjen

21. 11. 2019; 04.00
Avtor: V.M. /STA
tna ženska

Ženska foto: Pexels

Femicid ali namerni umor žensk se pripisuje predvsem globoko zakoreninjeni neenakosti med spoloma in uničujočim stereotipom o ženskah kot šibkejšem in manjvrednem delu družbe. Glede na poročilo Urada ZN za droge in kriminal (UNODC) za leto 2018 v svetu ostaja zakoreninjen.

V letu 2017 je bilo tako v bogatih kot v revnih državah sveta najmanj 87.000 žensk ali deklic ubitih zato, ker so ženske. Pri tem jih je bilo kar 58 odstotkov oz. 50.000 žrtev partnerjev ali drugih družinskih članov, kažejo statistike Združenih narodov, ki s tem potrjujejo, da femicid ostaja trdovraten globalni pojav.

Po podatkih UNODC je bilo med 87.000 v letu 2017 namerno umorjenimi ženskami 30.000 žrtev soproga ali intimnega partnerja, 20.000 pa kakega drugega sorodnika. To pomeni, da je bilo vsak dan 137 žensk ali deklic žrtev tistih, ki so jim bili najbližje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo UNODC sicer kaže tudi, da so bili moški v letu 2017 štirikrat pogosteje žrtve umora kot ženske (80 odstotkov vseh žrtev umorov je bilo namreč moških), a so jih največkrat ubili neznanci. Manj kot petina moških je bila namreč žrtev svojega življenjskega sopotnika - v primerjavi z 82 odstotki žensk.

"Številne žrtve femicida ubijejo trenutni ali prejšnji partnerji, a ženske so zaradi svoje vloge in statusa tudi žrtve očetov, bratov, mater, sester ali drugih družinskih članov," izpostavlja poročilo UNODC.

Poudarja tudi, da ti umori običajno niso spontano ali naključno dejanje, temveč "vrhunec predhodnega, na osnovi spola utemeljenega nasilja". Med motive UNODC izpostavlja predvsem ljubosumje in strah pred zapustitvijo.

Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki izpostavlja, da je skoraj tretjina žensk na svetu poročala o fizičnem ali spolnem nasilja partnerja ali nepartnerja, pa krivdo za femicid pripisuje tudi neenaki moči žensk v primerjavi z moškimi in "uporabi nasilja kot normi za reševanje konfliktov".

Ko gre za ženske, ki jih umorijo partnerji ali sorodniki, je žalostna rekorderka Azija. Tam je bilo v letu 2017 tako umorjenih 20.000 žensk. Sledijo ji Afrika z 19.000 žrtvami takšnega femicida, Severna, Srednja in Južna Amerika (8000), Evropa (3000) in Oceanija (300).

A največja nevarnost za takšno smrt ženskam preti v Afriki, saj je tam, začenši z Južno Afriko, Senegalom in DR Kongo, verjetnost femicida s strani svojcev ali partnerjev kar 69-odstotna.

prejšnji članek
To je navihani sin Miha Deželaka!
Svet slavnih
To je navihani sin Miha Deželaka!
naslednji članek
Slabokrvnost lahko povzroči hude zdravstvene zaplete
Zdravje
Slabokrvnost lahko povzroči hude zdravstvene zaplete