Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se lahko za en dan odpoveste uporabi pametnega telefona?

21. 11. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
profimedia-0314951512

Telefoni foto: Profimedia

Nacionalni inštitut za javno zdravje v svet pošilja prav poseben izziv. Poziva namreč k vseslovenski akciji: dan brez telefona – dan za druženje v živo. Se nam boste pridružili?

Mesec november je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti, zato vas na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vabijo, da se vsi, ki uporabljate pametne telefone, za 1 dan ali vsaj nekaj ur odpoveste uporabi telefona in da ta čas preživite z ljudmi - v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne aktivnosti, druženje, sprehodi ali pa čas porabite za hobije in stvari, ki jih radi počnete.

"Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami, ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona. Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil, več kot 90 % za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 % uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu. 53 % uporabnikov je prek pametnega telefona poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide in navigacijo, 26 % jih je na pametnem telefonu igralo igre," pojasnjujejo na inštitutu in navajajo rezultate raziskave, tekom katerih izvajalci ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (»nomofobija«).

Slovenski pediatri se zavzemajo za prepoved mobilnikov v osnovnih šolah. foto: Shutterstock

"V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo."

ZATO VABLJENI, DA SE PRIDUŽITE VSESLOVENSKI AKCIJI  

1 DAN BREZ TELEFONA,

KI BO, 25. 11. 2019.

/

/ foto: Shutterstock

prejšnji članek
Slabokrvnost lahko povzroči hude zdravstvene zaplete
Zdravje
Slabokrvnost lahko povzroči hude zdravstvene zaplete
naslednji članek
Največji uspeh magične Severine!
Svet slavnih
Največji uspeh magične Severine!