stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozor, to je internetna prevara!

9. 3. 2017; 08.30
Avtor: K.M.
Internet, računalnik, splet

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Ste v razmerju preko interneta, a osebe sploh še niste videli. Je sploh resnična?

S splošno dostopnostjo svetovnega spleta, porastom aplikacij, družbenih omrežij in številnih možnosti za komunikacijo se je povečalo tudi število spletnih zmenkov, prijateljstev in celo razmerij. Ste tudi vi eni izmed tistih, ki ste v razmerju preko interneta? Odlično! Vse dokler se ne pojavijo prve težave, vprašanja, dvomi ... Naše vprašanje je: ste svojega partnerja sploh že videli, na kakršenkoli način, razen preko fotografije? Če je odgovor negativen, obstaja veliko možnosti, da ste podlegli spletni prevari, imenovani  tudi catfish.

Dopisovanje po spletu in različnih omrežjih, po katerih lahko govorite z osebami z vsega sveta, je lahko zelo zanimivo, a vseeno postavlja številne pasti, na katere bi morali biti pozorni. Žal v vsej evforiji na to lahko pozabite in se hitro zapletete v nekaj, česar si zagotovo niste želeli. Če ste v zvezi po internetu, lahko največji alarm pomeni dejstvo, da partnerja še nikoli v življenju niste videli. 

Kaj vse je lahko lažno
Žal vam moramo povedati, da je na internetu lahko lažno prav vse. Profili na facebooku, instagramu in drugih družbenih omrežjih so lahko izmišljeni, in to celo toliko, da niti en podatek ni resničen. Zato morate biti zelo pazljivi. Oseba, s katero ste v navezi, je lahko fotografije vzela na nekem drugem profilu, če prihaja iz Slovenije, ni nujno, da je te fotografije vzela Slovencu – lahko je našla katerikoli svetovni profil, ki ga zdaj uporablja kot svojega. Tudi ime je lahko izmišljeno, prav tako kraj bivanja, starost ...

Zakaj bi si te podatke izmislil? Da ga nikoli ne bi odkrili! Hkrati so lahko brez težav lažni tudi vsi pogovori, ki jih imate. Če gre osebi vedno vse narobe in v njenem življenju ni niti ene lepe točke, potem je nekaj že zelo sumljivo. Podobno je pri nasprotni zgodbi, ko je ta oseba najboljša in najuspešnejša, prihaja iz bogate družine ... Ni vse tako zelo popolno!

Nikoli ne počnite tega

Če ste v partnerja, ki ste ga spoznali na internetu, kljub vsem razlogom, ki ti govorijo, da morate biti previdni, do ušes zaljubljeni, vseeno ne smete narediti nekaterih reči. Te osebi res nikoli ne pošiljajte ničesar dragocenega, še posebno če želi to dobiti bolj prikrito. Torej, ne pošiljajte mu dragih in vrednih predmetov ter predvsem: NIKOLI mu ne pošiljajte denarja. 

Pozorni bodite tudi pri komunikaciji. Ne razkrivajte vseh svojih skrivnosti, skrivnih kod svojih elektronskih naprav in omrežij, gesla domačega alarma, podatkov, kdaj doma ne bo nikogar ...

Nikakor ne pošiljajte fotografij in videoposnetkov, na katerih ste razgaljeni. 



prejšnji članek
Znana Slovenka je tako zajahala svojega moža
Svet slavnih
Znana Slovenka je tako zajahala svojega moža
naslednji članek
Znani novinar povedal, kako se obnaša Tina Maze
Svet slavnih
Znani novinar povedal, kako se obnaša Tina Maze