pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdaj postati (spet) mama?

31. 10. 2016; 10.00
Avtor: Marijana Mandić/Maja
mama hči

foto: Profimedia

O načrtovanju otrok in socialnih transferjih za velike družine.

Raziskave kažejo, da sta zdravje in družina med Slovenci dve največji vrednoti. V zadnjih letih se je spremenil odnos do otrok in povečuje se odgovornost staršev, da bi jim zagotovili čim boljši telesni, duševni in socialni razvoj. Še prej pa je seveda pomembno, da rojstvo vsakega otroka skrbno načrtujemo, v skladu z materialnimi možnostmi, pa tudi telesnim in duševnim zdravjem roditeljev.

Načrtovanje zanositve

Nosečnost je modro načrtovati vsaj tri mesece vnaprej. Hormonske kontracepcijske tablete ali depojne injekcije opustimo vsaj tri mesece pred načrtovano zanositvijo, da se vzpostavi normalno delovanje jajčnikov in se maternica pod vplivom naravnih spolnih hormonov pripravi na nosečnost. Če ženska zanosi med jemanjem tablet, ni nevarnosti za plod. Tudi maternični vložek ginekolog odstrani tri mesece pred načrtovano zanositvijo, priporočajo celo, da se v prvem ciklu po njegovi odstranitvi ne zanosi. Pri nosečnosti z vložkom namreč obstaja zelo velika nevarnost kasnejšega splava in prezgodnjega poroda zaradi vnetja in lahko resno ogrozi zdravje matere in plodu, zato zdravniki raje svetujejo splav.
Predvsem pa velja, da naj ženska, ki načrtuje nosečnost, živi zdravo. Nadomeščanje folne kisline pred nosečnostjo in v prvih treh mesecih nosečnosti zmanjšuje ogroženost za napako v zapiranju nevralne cevi pri plodu. Kajpak na uspešno zanositev, nosečnost in porod vpliva tudi dobra telesna in duševna vzdržljivost, zato pred nosečnostjo zdravniki svetujejo zmerno rekreacijo, sprostitvene vaje ter dovolj nočnega počitka. Ni treba izgubljati besed, da so nekatera delovna mesta zaradi narave dela in snovi, ki jim je ženska izpostavljena, za nosečnice neprimerna, zato imamo na začetku nosečnosti ali še prej vso pravico zaprositi za premestitev ali bolniški stalež.

Genetsko svetovanje

Informacije o naravi in dedovanju genetskih bolezni ter nepravilnosti so dobrodošle za nosečnice, ki so ob pričakovanem dnevu poroda starejše od 37 let, za tiste, ki imajo v družini, svoji ali partnerjevi, ugotovljene telesne ali druge razvojne nepravilnosti ali dokazane družinske bolezni, če so v eni od prejšnjih nosečnosti rodile otroka ali splavile plod z gensko nepravilnostjo, če je presejalno testiranje pokazalo povečano tveganje za rojstvo otroka z okvaro ali če z ultrazvočnimi preiskavami ugotovijo nepravilen razvoj ploda. Zavedati se je treba, da predstavljajo takšne preiskave, pregled delčka plodove posteljice, plodovnice ali plodove krvi, tudi nevarnost za plod, saj je tveganje za spontani splav po pregledu dvoodstotno. Preiskave svetujejo, če je tveganje za pojav neke genetske nepravilnosti ali bolezni pri plodu večje kot tveganje za splav po posegu.

Katera zdravila lahko jemlje nosečnica?

Največkrat se zgodi, da jemlje nosečnica zdravila še v času, ko ne ve za svojo nosečnost. Pri svetovanju ji zdravnik opiše možnost prehajanja zdravila, ki ga je jemala, prek posteljice v plod. Natančnega razvoja in poteka nosečnosti ne more v tem primeru nihče napovedati, se pa nosečnici omogoči iskanje najpogosteje opisanih prirojenih napak za posamezno zdravilo, nosečnost pa spremljajo tudi z ultrazvočnimi pregledi ploda. Vedno velja pravilo, da se v nosečnosti zdravi s starejšimi, učinkovitimi in preizkušenimi zdravili.

Kdaj pride v poštev oploditev zunaj telesa?

Opravi se lahko pri paru, pri katerem so bile izčrpane vse druge možnosti, ki bi privedle do oploditve. Zadnje študije kažejo, da ima z neplodnostjo težave kar vsak šesti par. Zdravniki upoštevajo pred postopkom tudi, kolikšna je možnost za uspeh. Ženska mora imeti delujoč vsaj en jajčnik in maternico, zdravo maternično sluznico, biti mora telesno in duševno zdrava in v starosti, ki je primerna za rojevanje. Moški mora imeti semenčice v semenskem izlivu ali vsaj v modu in obmodkih. Tudi moški mora biti telesno in duševno zdrav. V Sloveniji ima par pravico do štirih poskusov zunajtelesne oploditve na račun zdravstvenega zavarovanja, po vsaki uspešni nosečnosti pa še do naslednjih štirih poskusov.

Katera kontracepcija je prava zame?

Na voljo je toliko metod za preprečevanje nosečnosti, da se za vsako žensko najde primerna, tokrat pa besedo več o naravnih metodah, katerih prednost je v dobrem razmerju ta, da terjajo visoko motiviranost obeh partnerjev, in so torej idealne za zakonski par, ki gradi na zaupanju.

Tako temperaturna metoda izkorišča dejstvo, da je bazalna temperatura telesa v drugem delu menstruacijskega cikla višja. Bazalna temperatura je najnižja jutranja telesna temperatura zdravega človeka, merjena v notranjosti telesa. Merimo jo vedno na istem mestu, denimo v ustih, zjutraj, še pred vstajanjem in po najmanj treh urah spanja. Takoj po sproščanju jajčeca iz jajčnika bazalna temperatura naraste in ostane povišana vsaj za tri dni. Varni dnevi nastopijo četrti dan po dvigu bazalne temperature.

Če si želimo velike družine, lahko mama po četrtem rojenem otroku ostane kar doma. foto: Profimedia

Metoda za opazovanje cervikalne sluzi

Pri tej metodi ženska ocenjuje sluz, ki jo izločajo žleze materničnega vratu, na vhodu v nožnico, na toaletnem papirju, pred odvajanjem vode, ter hkrati ocenjuje občutek suhosti ali vlažnosti. En dan pred, med ali en dan po sproščanju obilne, vlečljive in prozorne sluzi nastopi ovulacija. Sluz postane gostejša in motna. Varni dnevi nastopijo po četrtem dnevu od najbolj izraženega izločanja ovulacijske sluzi.


Pri simpto-termalni metodi ženska hkrati uporablja metodo merjenja bazalne temperature in metodo opazovanja cervikalne sluzi.

V lekarni in nekaterih trgovinah lahko kupimo tudi različne teste za ugotavljanje plodnih dni, ki so namenjeni tako načrtovanju kot preprečevanju zanositve. Testi delujejo na osnovi ugotavljanja vidnih sprememb v slini ali sluzi ali na osnovi ugotavljanja spremembe hormonov v urinu v času ovulacije.

Umetna prekinitev nosečnosti

Z mislijo, da je bolje preprečevati kakor zdraviti, je na čelo zakona o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok postavljena kontracepcija, ki je brezplačna in vse širše dostopna, tudi urgentna tabletka po nezaščitenem spolnem odnosu. Temeljiteje se zakon loteva le sterilizacije kot stalne oblike preprečevanja zanositve, posega, s katerim človek za vedno izgubi svojo oploditveno sposobnost. Zakon postavlja omejitve te pravice, in sicer se poseg lahko opravi le pri razsodni osebi, starejši od 35 let.

V poglavju o umetni prekinitvi nosečnosti pa je zakon uvedel več novosti. Opravi se na zahtevo nosečnice, če nosečnost ne traja več kot 10 tednov. Če traja dlje kot 10 tednov, se lahko umetno prekine le, če je nevarnost posega za življenje in zdravje nosečnice ter za njena bodoča materinstva manjša od nevarnosti, ki grozi nosečnici ali otroku zaradi nadaljevanja nosečnosti in zaradi poroda. Nosečnica mora v tem primeru svoja stališča do nosečnosti zagovarjati pred komisijo. Pomembna novost tega poglavja je pravica, da umetno prekinitev nosečnosti lahko zahteva tudi mladoletna, razsodna nosečnica, brez zastopanja staršev ali skrbnika.

Socialni transferji pri nas

Če si želimo velike družine, lahko mama po četrtem rojenem otroku ostane kar doma, za kar ji država do dopolnjenega desetega leta najmlajšega otroka plačuje vse socialnovarstvene in pokojninske prispevke. Plačanega materinstva sicer ne dobi, niti nima plačanega bolniškega staleža, saj nima uradnega delodajalca, a je vsaj odveč skrb glede finančne prihodnosti in lastnega zdravja. Za vse velike družine s tremi in več otroki je država poskrbela tudi z letnim darilom, približno 150 evrov za vsakega otroka, in sicer ne glede na prihodek družine. Boste rodili? Ob rojstvu vsakega novega člana družine ponujajo nekatere slovenske občine darilo v vrednosti 1000 evrov in še več, v Ljubljani pa je za zdaj višina denarnega darila ob prihodu novorojenčka odvisna od prihodkov družine. Pozanimajte se na domačem centru za socialno delo, kaj vse vaši družini pripada, in ne pozabite, da tudi očka lahko izkoristi plačani porodniški dopust.

Noseča in sama

Za ženske, ki so ostale same med nosečnostjo, pa je odlično poskrbljeno tudi z nevladnimi društvi. Njihove naslove najdete na internetu, pomagajo pa ženskam med nosečnostjo in v prvih mesecih otrokovega življenja s prostovoljnim delom in obsežnim svetovanjem. Prav tako imate v okviru društev na voljo prijetne sestanke, kjer se srečujejo samske mamice in kjer lahko izveste, kako obogatiti svoje življenje, da se nikoli ne boste čutile zapuščene in preobremenjene.

prejšnji članek
Rifle to sezono ostal brez
Svet slavnih
Rifle to sezono ostal brez
naslednji članek
Vraže našega vsakdana: Jim verjamete?
Zdravje
Vraže našega vsakdana: Jim verjamete?