pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravljenje debelosti z zdravili

31. 10. 2016; 08.00
Avtor: Marijana Mandić /Maja
zdravila meter dieta

foto: Pixabay

Debelost poslabša kakovost življenja in ga skrajšuje. Velja tudi za največji dejavnik tveganja za razvoj kroničnih nalezljivih bolezni.

Zaradi vsega naštetega veljajo odvečni kilogrami za bolezen sodobnega časa, ki jo moramo najprej odgovorno zdraviti sami s spreminjanjem življenjskega sloga v smeri bolj aktivnega življenja in primerno prehrano. Če tudi v tem primeru ne gre, so na voljo nekatera zdravila v prosti prodaji. Katera in kdaj vendarle pridejo v poštev?

Kako se rešimo kilogramov za vse življenje?

Zdi se, da je to vprašanje za milijon dolarjev, a zdravniki opozarjajo, da si moramo pri odločanju za hujšanje postaviti dosegljiv cilj. Za začetek si postavimo za dosežek od 5- do 10-odstotno zmanjšanje telesne mase v dvanajstih tednih, temu pa naj sledi enako obdobje vzdrževanja telesne mase, v katerem bomo prilagodili prehrano in telesno dejavnost tako, da nam teža ne bo nihala. Šele potem se lahko odločimo za dodatno hujšanje, in sicer spet le za 5 do 10 odstotkov začetne telesne mase. Tako bomo izgubili zgolj maščevje, hkrati pa pridobili ustrezen odnos do hrane, kar nam bo omogočalo boljši nadzor apetita in dolgotrajno obvladovanje dosežene telesne mase.

Pomen redne telesne dejavnosti

Mišična masa je zelo pomemben porabnik energije, zato je koristna pri dolgoročnem vzdrževanju teže. Redna telesna dejavnost ohranja mišično maso, hkrati pa tudi gibalne sposobnosti, ravnotežje in ima izreden pomen za zdravje. Je treba ponoviti, da naj bi bili vsak dan vsaj 30 minut zmerno telesno dejavni?
Ko dosežemo zastavljeni cilj, se zgodba kajpak ne konča. Za dolgoročno vzdrževanje teže je zelo pomembno, da še naprej nadziramo vnos kalorij s hrano in še naprej telovadimo. Izboljšanje zdravja in počutja ter boljša kakovost življenja naj nam bosta pri tem spodbuda in navdih. 

Kdaj seči po zdravilih?

Zdravilo orlistat je namenjeno odraslim z indeksom telesne mase nad 28, vendar se jemlje ob nizkokalorični prehrani, z zmanjšanim vnosom maščob. Deluje v črevesju, kjer zavira encime, ki prebavljajo maščobo, in s tem preprečuje absorpcijo četrtine zaužitih maščob. Te maščobe se po naravni poti izločijo iz telesa z blatom. Zdravilo je na voljo v obliki kapsul in le z zdravniškim receptom.
Pred jemanjem orlistata je torej potreben posvet z zdravnikom, ob jemanju pa lahko pričakujemo tudi kakšne stranske učinke, kot so vetrovi, nujna potreba po odvajanju, mehko blato, oljni madeži na perilu.
Na voljo je še zdravilo, ki deluje na centralni živčni sistem. Sibutramin je zaviralec apetita, ki deluje tako, da zmanjšuje količino prenašalcev signala za lakoto v možganih, zato se poveča občutek prijetne sitosti. Vpliva tudi na proizvajanje toplote, ki je velik porabnik energije v telesu. Predpiše ga zdravnik po skrbnem posvetu in natančnih navodilih za odmerjanje.

Zdravila za zdravljenje debelosti naravnega izvora

Na slovenskem trgu imamo, poleg omenjenih zdravil za zmanjševanje in vzdrževanje telesne mase, za katere so dokazane kakovost, varnost in učinkovitost, tudi izdelke, ki so jih proizvajalci uvrstili med medicinske pripomočke. Delimo jih na tiste rastlinskega in živalskega izvora. To so registrirani medicinski pripomočki za uravnavanje telesne mase ter preprečevanje in zdravljenje debelosti, na voljo v prosti prodaji, tudi v specializiranih trgovinah.

foto: Profimedia

Ali so zdravila in pripomočki učinkoviti?

Zelo veliko izdelkov za pomoč pri hujšanju se agresivno oglašuje v različnih medijih. Pri odločanju za nakup teh izdelkov moramo biti pozorni predvsem na način njihovega delovanja, zato natančno preberimo deklaracijo ali povprašajmo farmacevta, kako pripomoček deluje. Izdelki, katerih delovanje temelji le na povečanem izločanju vode in odvajanju blata, zagotovo ne prinašajo dolgoročnih učinkov na telesno maso. Le redki izdelki vplivajo na presnovo maščob in sladkorjev, zaužitih v obroku hrane, kar edino jamči učinkovitost hujšanja. Poleg tega zdravniki opozarjajo, da se kljub veliki porabi različnih izdelkov za zmanjševanje telesne mase ljudje še vedno redijo.

Poudarimo še enkrat, da zdravljenje z zdravili in pripomočki ni čudežna rešitev in da noben zdravnik niti farmacevt ne govori o čudežnih tabletkah, ki bi posamezniku omogočale izgubo telesne teže ob čipsu in čokoladi. Zdravljenje z zdravili je le pomoč v prvih mesecih hujšanja in nikakor ne nadomesti gibanja in zdrave prehrane. Ta dva pogoja morata biti zagotovljena vedno, kadar se pretežka oseba odloča za zdravljenje z zdravili.

Kirurško zdravljenje oziroma bariatrični posegi

Tudi kirurško zdravljenje debelosti je skrajni ukrep, za katerega se kirurgi odločajo le, ko so izčrpane vse druge možnosti in je bilo večkratno zdravljenje z zdravili neuspešno. Operativne posege delimo na restriktivne operacijske posege za zmanjšanje prostornine želodca, na primarno malabsorpcijske posege za zmanjšanje površine, na katerih se hranila in z njimi kalorije vsrkavajo v kri, ter na kombinirano restriktivno-malabsorpcijske posege, ki so kombinacija obojih.

To zdravljenje ima lahko zelo neprijetne posledice na kakovost življenja posameznika, hrano in tekočino je denimo po zmanjšanju želodca moč uživati le v zelo majhnih količinah, sicer lahko telo utrpi hude posledice.

prejšnji članek
Make up za noč čarovnic!
Moda&Lepota
Make up za noč čarovnic!
naslednji članek
Čas za gobe
Kulinarika
Čas za gobe